Всеки от нас иска да украси мястото, където живее, работи или почива, с нещо свежо и красиво. Един от най-лесните начини е да си купим стайни цветя. При избора обаче, трябва да се съобразим с техните декоративни признаци, отношението им към светлина, влага, топлина.

Не трябва да забравяме и за устойчивостта им към прах, големи температурни амплитуди, сух въздух и други.

Повечето видове цветя произхождат от тропически и субтропически области и поради това имат различни предпочитания по отношение на температурата.

Както знаем, всички видове растения се нуждаят от слънце и вода за правилно фотосинтезиране. Това е причината най-често да нареждаме цветята по прозорците и балконите и да избягваме да ги поставяме в тъмни помещения.

Истината е, че съществуват видове растения, които са сенколюбиви и не понасят пряката светлина на слънцето. Има и сенкоиздръжливи, които могат да виреят както на слънце, така и на сянка.

Някои видове стайни цветя, които не се нуждаят от пряка слънчева светлина и се поливат умерено са: аспарагус, драцена, фикус, филодендрон, хлорофитум, фитония, цисис и други. Това са красиви декоративни растения, които не цъфтят, но въпреки това внасят огромна доза свежест в жилището и офиса.

Съществуват и цветя, които дори и на тъмно продължават да цъфтят, но по-оскъдно отколкото, ако имат светлина. Това са: бегония, хибискус, гардения и др.

Колкото и сенколюбиви да са тези цветя, все пак не ги измъчвайте, дайте им малко почивка. След зимния период ги изнесете на терасата или в градината, но не ги излагайте веднага на слънчевите лъчи.

Оставете им време за адаптация. Това ще им помогне да се заредят с енергия за следващите шест месеца.