Не мога да кажа, че има картел между млекопреработвателите, но има все пак пазарни цени и за съжаление тези цени се диктуват от големия внос, който се прави на суровини от Западна Европа. Това каза Милкана Йорданова – председател на Сдружение „Планинско мляко", цитирана от Фокус.

По думите ѝ, суровините на рампа идват на по-ниски цени, независимо, че колите, превозващи суровината, пътуват по няколко дни до млекопреработвателните предприятия. Тя добави още, че независимо от това тези предприятия могат да преработят тази суровина, заради това, че в нея има и консерванти. „Тези цени са твърде ниски. Млеката, които идват от Западна Европа са с три пъти по-големи субсидии на тези млекопроизводители, които продават тези суровини. Каквото и да се прави, нашите производители на мляко не могат да бъдат конкурентни заради по-ниската субсидия, която се плаща”.

Йорданова смята, че България е имала много голям шанс да се произвеждат биопродукти, включително и биомляко, но този шанс вече почти е пропуснат, защото в глобален мащаб се гонят само количества за производство на суровини без отношение към качеството. „Не може да се сравни мляко, което е произведено в индустриална ферма, където кравите могат да дадат на ден 45 литра мляко и да си представим какви качества ще притежава тази бяла течност”, посочи председателят на Сдружение „Планинско мляко”.