Резитбата е добре да приключи до края на месеца

Лозите след зимата се събуждат много рано и бързо. В този смисъл, както казват старите хора, те могат да се сравнят с върба, която веднага след студовете е пуснала жълтите си пухкави топки - трябва да ги опазите

Резитбата на лозите е добре да бъде приключена не по-късно от края на месеца, за което много от стопаните имат време, особено тези с по-малките площи.

Имайте предвид обаче, че трябва да се използва моментът, когато почвата в лозето е доста отъпкана и тогава трябва да се направи навреме и пролетната обработка веднага след резитбата и изнасянето на пръчките.

Правейки тази пролетна обработка ще могат да се унищожат и много от никнещите със старта на пролетта плевелни видове.

Заедно с това е добре да се внесат и предвидените азотни торове, ако стопанинът е планирал за тази година пролетно подхранване. Ние написахме за това по-рано на страниците на вестника, за да могат любителите да се подготвят.

Тези стопани, които са предприели резитба по-рано, е добре да знаят, че веднага след операцията трябва да привържат оставените плодни пръчки към теловете на носещите конструкции.

Добре е да направят това, защото във всеки един момент има опасност пъпките да започнат да набъбват и да се оронят от механична намеса или ветрове.

В топлите места, където лозите преждевременно са започнали да се развиват, подмамени от високите температури, което тази година ще е факт, може да започнат да се развиват и млади филизи - те, както и пъпките, също трябва да бъдат опазени, защото много лесно се чупят.