Това е стара рецепта за готвене с кайма и е предпочитана, защото пести време при готвене във фурна и в същото време заради оригиналнността й.

Необходими продукти: 1 кг кайма, 1 глава лук (връзка пресен лук), 1/2 връзка магданоз, 6 яйца, 2-3 триъгълничета топено сирене (малка бомбичка пушено сирене), 2-3 филии хляб, сол, черен пипер, кимион, подправка за кайма, 50г кашкавал, олио.

Начин на приготвяне: Каймата се омесва по предпочитан и познат на всички начин. Хлябът се накисва във вода, лукът се почиства, измива се и заедно с магданоза се нарязва на ситно. Отцеденият хляб, лукът, магданозът, 1 яйце и подправките се добавят към каймата. Всичко се омесва хубаво с ръце. Каймата се разделя на 5 части и от всяка се оформя по едно голямо кюфте. Кюфтетата се подреждат в предварително намазнена тавичка и с пръсти или лъжица в тях се прави гнездо. В него на дъното се поставя парче от топеното сирене и върху него се чуква яйцето. От 1 кг кайма, спокойно може да станат и 6 гнезда, но тогава тогава трябва да предвидите още 1 яйце. Топеното сирене винаги може да си го спестите, но ако имате такова, което засъхва в хладилника, може да го оползотворите.

Гнездата се пекат около 20 минути в предварително нагорещена на 200 градуса фурна. По време на печенето каймата си пуска водичка и, когато тя изври, това ще ни ориентира, че гнездата са готови. Изкарваме ги от фурната, настъргваме кашкавал и ги поставяме отново във фурната на горно горене, само за да се запече кашкавала.

При гарнирането на гнездото може да проявите фантазия - или по начина, който ви предлагаме, или с пържени картофки и друга салатка. Самата форма на гнездо предполага да доставите удоволствие на децата, като го украсите по най-различен начин.