Домашна лимонада

30 юни 2015
Кулинария
37976
1 2 3 4 5
 

Когато слънцето напича няма нищо по-желано от чаша студена освежаваща лимонада. Предлагаме ви няколко оригинални рецепти на напитката. Обезателно опитайте да си ги приготвите у дома.

Класическа лимонада

Ще са ви нужни: 3 големи лимона, 1 портокал, 4-5 суп. лъж. захар, 700 мл вода, 350 мл газирана вода

Срежете лимоните и портокалите заедно с кората и изцедете сока. Изсипете в тенджера, добавете 3 суп. лъж. захар и залейте със 700 мл гореща вода. Изстудете и поставете за 4-5 часа в хладилника. Прецедете през цедка и добавете останалата захар. Разбъркайте и разредете с газираната вода.

Вишнева лимонада

Продукти: 1 голям лимон, 2 средни портокала, 3-4 клонки мента, 100 мл вишнев сироп, лед на кубчета, газирана вода

Приготвяне: Едната половинка от лимона и 1/4 от портокала се нарязват на парчета. От останалите плодове се изстисква сока. В кана се излива сока и вишневия сироп. Добавете ментата, която предварително леко смачкате в дланите си. Запълнете каната до половината с лед и долейте с газирана вода. Ако искате добавете още сироп до нужната сладост. Можете да използвате и негазирана вода.

Ментова лимонада

Ще са ви нужни: 250 мл вода, 125 г захар, 4-5 клонки прясна мента, 2 големи портокала, 1 голям лимон, 1 л спрайт или газирана вода

Приготвяне: В джезве сложете захарта, налейте водата и кипнете. Варете 5 минути. Изключете котлона, в получения сироп пуснете ментата и оставете да изстине. Изстискайте цитрусите и сока прибавете към изстиналия сироп. Извадете ментата и долейте газирана вода. Сервирайте в чаши с лед, стръкче мента и парченца лимон или портокал

Лимонада от праскови

Продукти: 3 средни зрели праскови, 2 лайма, 2 средно големи лимона, 4-5 суп. лъж. захар, 1 л студена вода, лед

Приготвяне: Измийте и обелете прасковите. Почистете и меката част нарежете на парчета и поставете в купа. В същата купа прибавете сока от лайм и лимон и добавете захарта. Долейте водата и с блендер разбийте до еднородна смес. Сервирайте с лед.

Малинова лимонада с лимончело

Нужни са ви: 1 ч. ч. малини (около 170 г), 1 лимон, 100 г захар, 800 мл студена вода + 200 мл за сиропа, 75 мл лимончела или друг лимонов ликьор, лед, мента и цели малини за украса

Приготвяне: От 200 мл вода и захарта сварете сироп. Махнете от котлона и към сиропа добавете малините. Смачкайте и прецедете, за да отстраните семките и изстудете. Изстискайте сока от лимона. Добавете към сиропа и пак там долейте останалата вода и лимончелото. Сервира се с лед, мента и малини.

Още от Кулинария
0

Някой ще каже, че няма нищо сложно в това да изпечеш пилешки гърди, но да ги приготвиш така, че да останат сочни е съвсем друга работа. В нашия случай това друго нещо е лимоновият сос

0

Продукти: 2 кг кайсии, 1,5 кг захар, 300 г кайсиеви ядки (или други по ваш вкус), 2-3 супени лъжици вода, 1 чаена лъжица лимонена киселина. Приготвяне: Изберете зрели, но твърди плодове

0

Не случайно я наричаме така. Тези вкусни плодове са своеобразен виртуален мост, който през мразовитата зима ни пренася в слънчевото лято. От тях се приготвят чудесни сладка

0

Продукти: 500 г пилешко (свинско) филе, 250-300 г гъби, 100 г кашкавал, 1 малка глава лук, сол, черен пипер и пресен магданоз и копър на вкус За паниране: 2-3 картофа, 1 яйце, брашно

0

Ако в хладилника или в мазето ви се намира някой и друг буркан със сини домати, неочаквани гости няма да ви притеснят Патладжан в аджика 3 кг патладжан, 3 кг домати, 1 кг чушки, 2 глави чесън

Последни новини
0

Опазването на зеленчуците от болести и вредители е сериозно предизвикателство пред всеки градинар. Факт е, че през последните години инфекциозният фон навсякъде, дори в малките любителски градинки

0

Растението се сади от юли до средата на август на сенчести места Незабравката е от цветята, които се свързват именно с лятото. Причината не е само в най-разпространения ѝ небесносин цвят

0

За наличие на западнонилска треска съобщава директорът на Агенцията по безопасност на храните в Силистра д-р Себахтин Халид. На 25 юни са били взети 15 проби от животни в село Сребърна, предвид това

0

Какви са качествата на сорта Саперави, интересува се нашият редовен читател Емил Птичарски от село Динковица, Видинско. Отговор: Буквалният превод от грузински на сорта Саперави означава „боя“

0

Според Европейската сметна палата в периода 2013—2019 г.  са издадени 206 извънредни разрешения за използване на забранени неоникотиноиди.  Действията на ЕС не са ефективни за спиране на процеса на

Коментари
1 от supermag на 13 октомври 2018
Благодаря!

Обиден коментар

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Петната със сигурност са симптоми на картофена мана. Завиването на листата по вероятно е резултат на неблагоприятни стресови условия. Едва ли е вирусно заболяване, тъй като то е придружено и с друга...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Във Виена направиха трансплантация на бял дроб на жена, прекарала COVID-19, казва лекарката, която е началник на ОАИЛ в областната болница във Велико Търново и координатор по донорство - Д-р Маринова, приемате ли болни с коронавирус, за да печелите, както твърди доц. Мангъров? - Това е смешно и обидно

Още едно от големите имена в българските щанги приключи земния си път. Великият Антонио Кръстев се събра с треньора си Иван Абаджиев и съотборника си Наим Сюлейманоглу, за да направят лагер на небето. И да преподават на младоците Милен Добрев и Величко Чолаков. Кръстев е загинал в тежка катастрофа на магистрала 13 край Метдота Хайтс