Когато слънцето напича няма нищо по-желано от чаша студена освежаваща лимонада. Предлагаме ви няколко оригинални рецепти на напитката. Обезателно опитайте да си ги приготвите у дома.

Класическа лимонада

Ще са ви нужни: 3 големи лимона, 1 портокал, 4-5 суп. лъж. захар, 700 мл вода, 350 мл газирана вода

Срежете лимоните и портокалите заедно с кората и изцедете сока. Изсипете в тенджера, добавете 3 суп. лъж. захар и залейте със 700 мл гореща вода. Изстудете и поставете за 4-5 часа в хладилника. Прецедете през цедка и добавете останалата захар. Разбъркайте и разредете с газираната вода.

Вишнева лимонада

Продукти: 1 голям лимон, 2 средни портокала, 3-4 клонки мента, 100 мл вишнев сироп, лед на кубчета, газирана вода

Приготвяне: Едната половинка от лимона и 1/4 от портокала се нарязват на парчета. От останалите плодове се изстисква сока. В кана се излива сока и вишневия сироп. Добавете ментата, която предварително леко смачкате в дланите си. Запълнете каната до половината с лед и долейте с газирана вода. Ако искате добавете още сироп до нужната сладост. Можете да използвате и негазирана вода.

Ментова лимонада

Ще са ви нужни: 250 мл вода, 125 г захар, 4-5 клонки прясна мента, 2 големи портокала, 1 голям лимон, 1 л спрайт или газирана вода

Приготвяне: В джезве сложете захарта, налейте водата и кипнете. Варете 5 минути. Изключете котлона, в получения сироп пуснете ментата и оставете да изстине. Изстискайте цитрусите и сока прибавете към изстиналия сироп. Извадете ментата и долейте газирана вода. Сервирайте в чаши с лед, стръкче мента и парченца лимон или портокал

Лимонада от праскови

Продукти: 3 средни зрели праскови, 2 лайма, 2 средно големи лимона, 4-5 суп. лъж. захар, 1 л студена вода, лед

Приготвяне: Измийте и обелете прасковите. Почистете и меката част нарежете на парчета и поставете в купа. В същата купа прибавете сока от лайм и лимон и добавете захарта. Долейте водата и с блендер разбийте до еднородна смес. Сервирайте с лед.

Малинова лимонада с лимончело

Нужни са ви: 1 ч. ч. малини (около 170 г), 1 лимон, 100 г захар, 800 мл студена вода + 200 мл за сиропа, 75 мл лимончела или друг лимонов ликьор, лед, мента и цели малини за украса

Приготвяне: От 200 мл вода и захарта сварете сироп. Махнете от котлона и към сиропа добавете малините. Смачкайте и прецедете, за да отстраните семките и изстудете. Изстискайте сока от лимона. Добавете към сиропа и пак там долейте останалата вода и лимончелото. Сервира се с лед, мента и малини.