През последните години на световния пазар от обикновен продукт рибното брашно се превърна в стратегически важен компонент на фуражната индустрия, отбелязват експерти от Rabobank. Според тях в много държави достъпът до рибно брашно днес е ключов фактор, определящ развитието на животновъдството и аквакултурата.
През последните 50 години използването на рибно брашно постоянно нараства, но от началото на 2014 г. този продукт става дефицитен на световния пазар. Причината е забраната на риболова в Перу - най-големият доставчик на този продукт на южноамериканския пазар.
Днес рибното брашно основно се използва при изхранването на подрастващи птици и свине.
Експертите прогнозират, че и през следващите няколко години рибното брашно ще запази стратегическите си позиции. По-нататък ролята му на глобалния пазар вероятно ще започне да намалява за сметка на появата на разумни алтернативи. В частност се разчита на преработен животински протеин и на брашно от насекоми.
Коментари