Наши читатели се интересуват по електронната поща как се поддържа цариградското грозде и дали трябва да се прави резитба като при лозата.

Бодливото, наречено още немско, е разпространено в голяма част от Европа.

Любопитно е, че за за първи път цариградско грозде е започнало да се отглежда в Русия и то в градините на манастирите.

Културните сортове у нас са пренесени от Западна Европа, където много ги ценят, но тук не им е обърнато сериозно внимание, защото българинът се е интересувал повече от лозата, която при нашия климат вирее добре и дава сладко грозде.

Цариградското обаче има безценни характеристики, които вече се търсят.

Плодовете му са на второ място по захарност след лозата

Съдържанието на захари е от 7 до 12%.

Съдържат и пектинови вещества, затова са много подходящи за направа на желета и мармалади.

Съдържат още витамин С, провитамин А и др.

Малко се знае, че: плодовете му стават за приготвяне на висококачествени вина, освен за сладка и сокове, и сиропи.

Съвет за любители: цариградското грозде е един супердиетичен продукт.

Препоръчван е за деца и възрастни с нарушена обмяна на веществата, кожни заболявания и анемии.

Напоследък у нас много се търси посадъчен материал за немското бодливо грозде, което се отглежда в хоби-градините с успех.

То започва да дава плод на втората-третата година, а разсад вече може да се намери.

Повече за тези ценна грозда - в следващия брой.