Наши читатели се интересуват по електронната поща как се поддържа цариградското грозде и дали трябва да се прави резитба като при лозата.
Бодливото, наречено още немско, е разпространено в голяма част от Европа.
Любопитно е, че за за първи път цариградско грозде е започнало да се отглежда в Русия и то в градините на манастирите.
Културните сортове у нас са пренесени от Западна Европа, където много ги ценят, но тук не им е обърнато сериозно внимание, защото българинът се е интересувал повече от лозата, която при нашия климат вирее добре и дава сладко грозде.
Цариградското обаче има безценни характеристики, които вече се търсят.
Плодовете му са на второ място по захарност след лозата
Съдържанието на захари е от 7 до 12%.
Съдържат и пектинови вещества, затова са много подходящи за направа на желета и мармалади.
Съдържат още витамин С, провитамин А и др.
Малко се знае, че: плодовете му стават за приготвяне на висококачествени вина, освен за сладка и сокове, и сиропи.
Съвет за любители: цариградското грозде е един супердиетичен продукт.
Препоръчван е за деца и възрастни с нарушена обмяна на веществата, кожни заболявания и анемии.
Напоследък у нас много се търси посадъчен материал за немското бодливо грозде, което се отглежда в хоби-градините с успех.
То започва да дава плод на втората-третата година, а разсад вече може да се намери.
Повече за тези ценна грозда - в следващия брой.
Коментари