Г-жо Карачомакова, вероятно сте чували народната поговорка хляб с шупли, сирене без шупли

Да, абсолютно вярно е определението. За да приготвите качествено сирене в домашни условия, за 1 кг зряло сирене ви трябват:

7 л краве или козе мляко;

4,5 л овче мляко;

5,5 биволско мляко.

И за да бъдем коректни, ще признаем, че рецептата е на друга наша читателка - Станка Герова от с. Дружево, Софийско, която желае да сподели опита си.

И така, първо трябва да си направите текне - съд за оформяне на буците сирене

Ако ще сирите мляко до 10 л, ви трябва калъп с големината на тухла четворка. Текнето се сковава от дъски, като големината на дървената кутия е по избор и зависи от количеството мляко. Ако искате буците ви да са по-големи, сковете го с размери 50х50х50см. Направете и капаче, което да е с по-малки размери, за да може да пропада вътре. От долната страна пробийте дупки, от които да изтича суроватката (цвикът). Второто нещо, без което не можете, е сирищната мая

Нея може да си купите от всеки магазин. За да е качествено сиренето, млякото трябва да е чисто и от добре хранени животни. И при доенето, и при варенето на млякото, всички съдове трябва да са добре измити

Издоеното мляко се прецежда през 3 ката тензух. След това се загрява до 70°C. Охлажда се за 10 минути до 35°C. При тази температура се извършва подсирването

На 1 л мляко се капват от 4 до 7 капки сирищна мая. След като сте сложили маята в млякото, разбъркайте хубаво и непрекъснато. През това време подгответе текнето. Застелето го с тензух и изсипете сиренето. Разбъркайте отново хубаво. Поставете текнето в по-голяма тава, като го повдигнете на трупче. Така суроватката ще може да изтича през дупчиците на формата в тавата. Отново покрийте с тензух, затворете капачето, хубаво натиснете и поставете тежест върху капака да притиска сиренето. Сиренето е готово, когато цвикът спре да тече и започне да се отделя на капчици.

Подсирването става за 60-70 минути. След това махнете капака на текнето и внимателно извадете сиренето

Нарежете го на буци, като големината зависи от вашия избор. Преместете буците в тава и там ги наредете, като ги поръсите с морска сол. Оставете буците в тавата да престоят 2 дни, от време на време ги обръщате, като внимавате да не ги разтрошите. През цялото това време сиренето продължава да пуска суроватка. Буците постепенно се втвърдяват и се местят в бидон, каче или тенекия (предварително добре измити и попарени). Буците сирене се нареждат и се заливат със суроватката. Най-отгоре се слагат дървени летвички или кръстачка, като отгоре отново се затиска с тежест. Оптималната температура на съхранение е 10-12°C. За да узрее сиренето добре, трябва да престои минимум 40-45 дни.