В тази местна порода се е запазил духът на българския селянин, на балканджията, традициите и обичаите му. Тя е сред породите, които съставляват националния генофонд на страната, който трябва да опазим и съхраним! Запазването на природните и генетични ресурси в животновъдството е основна грижа както на експертите-професионалисти, така и на държавата, които обединиха усилията си, и резултатите са налице.

България е подписала всички международни конвенции за запазване и съхранение на биоразнообразието (генетичното разнообразие) и генетичните ресурси в животновъдството. Страната ни е богата на породи и отродия както с местно значение, така и на внесени културни породи, оставили трайни следи в породообразовутелния процес във всички въдства.

Искърската порода, която външно твърде много наподобява Украинското степно говедо, представлява междинна форма между типичните  примигенни и брахицерни говеда. Но изследванията върху произхода на Искърското говедо потвърдиха извода, че тази порода с ценни биологични и стопански качества не е отродие на Украинското сивото степно говедо, а е създадена у нас  типична говежда порода чрез системен отбор и подбор при подобрени условия на отглеждане по поречието на реките Искър, Вит, Осъм ,Скът и Росица в Северна България.

Данните се соновават не само на краниологични изследвания, но и на екстериорни проучвания и на физиологичните особености на това говедо. Животните от породата са със среден ръст, сравнително късо тяло и добре развит и обемист корем, с добре развита холка, при това гръбната линия е права, а понякога и леко вдадена към  мястото, където гърбът се скача с поясницата, която е широка и леко издигаща се нагоре към крупата. Главата на кравите от тази порода е горда и красива, продълговата, с лека и елегантна осанка. Очите са впечатляващи - големи, живи и черни. Рогата са средно дълги, цилиндрични в основата си и в повечето случаи лирообразно извити. При биците рогата са по-къси, по-дебели, насочени настрани и малко напред и нагоре. Шията е добре скачена с трупа, средно дълга, сравнително плоска, добре замускулена, с голям елегантен, красиво нагънат гердан, който придава особено красив вид на животните.

Крупата на говедата от тази порода е добре развита в дължина и в това отношение Искърското говедо превъзхожда редица културни породи. Опашката на животните е тънка, дълга и завършва с голям кичур от тъмно пигментирани косми. Крайниците са добре развити, достатъчно високи, изградени от сравнително недебели, но плътни яки кости, здрави сухожилия и суха плътна мускулатура, позволяваща на животните да развиват широка, лека и бърза крачка и

Висока работоспособност
Затова и животните от тази порода се отглеждат предимно за работа и са отбирани по работоспособност, за месо и за мляко.

Ценните качества на искърското говедо
Породата има здрава и плътна конституция, изключително подвижна е, жизнена и енергична, със суха мускулатура, със здрава и силна костна система, животните от тази порода се характеризират с жизненоспособност и дълголетие, плодовитост, бързо се приспособяват и  са непретенциозна при  отглеждан.
Животните имат пословична издръжливост на болести и неблагоприятни  климатични условия. Те издържат на високи и ниски температури, прочути са с адаптационната си способност и пригодността си за обща селскостопанска работа, както и с  изключителната си работоспособност.

Месото и млякото имат отлични вкусови качества
- месото е мраморирано с тлъстини, доста крехко и вкусно, а млякото се слави с високото си  съдържание на мастни вещества.
Като цяло породата притежава голям генетичен потенциал за по-нататъшно подобряване и усъвършенствуване на месната и млечната продуктивност. Всъщност Искърската порода притежава екстериор на животно с комбинирана продуктивност - за работа, за месо и за мляко.

Именно заради тези ценни биологични и стопански качества Искърската порода се предпочита от фермери-балканджии и се отглежда заради продуктите, които се получават от нея - мляко, месо, кожи и за работа. Това са качества, които обуславят нормалното съществуване на породата, нейната продукция и ареал на разпространение.
Днес Искърското говедо е със статут на застрашена от изчезване порода, поради което

Отглеждането на породата се подпомага активно
от различни програми на ЕС, както и чрез национални субсидии като част от националния генофонд на страната, което ще допринесе за подобряванета и развитието й и ще съдейства за повишаване на интереса към нея. Породата е получила и правна защита от Патентното ведомство на страната и има издаден сертификат, а от две години с цел опазването й е издадена заповед, с която се забранява износът на животни от породата Искърско говедо за трети страни.