Кулинарни полезни съвети

 

- Корените за супа и лукът помагат за по-бързото увиране на месото и подобряват вкуса му.

 

- Прибавянето на брашно към ястието и застройката запазват до известна степен витамин С от разрушаване.

 

- Ако искате бързо да почистите съд, който е загорял, натрийте го с шепа готварска сол и мокра кърпа.

 

- Когато готвите зеле, за да отстраните миризмата, която прониква в цялото жилище, привържете в чиста кърпа към долната страна на капака на тенджерата филия хляб.

 

- За да обелите лесно доматите, потопете ги за 30 секунди във вряла вода, след това веднага в студена и ги обелете.

 

- Времето за сваряването на различни зеленчуци е различно. Затова, когато варите борш или друга зеленчукова супа, слагайте зеленчуците последователно, най-напред морковите, после зеления фасул, зелето, целината, граха, картофите, пиперките и червените домати.

 

- Варените на пара зеленчуци запазва почти напълно своя състав. Но витамин С се разрушава до голяма степен поради това, че продуктът не е покрит с вода и се намира в допир с кислорода на въздуха.

 

- Всички туршии се съхраняват на сухо и хладно място.

 

- Киселото зеле се съхранява в чисти, проветриви помещения, при температура не повече от 12 градуса.

 

- За да не загаря крем или сос, сложете на дъното на тенджерата стъклено топче.

 

- За да запазите за по-дълго разрязан лимон, нарязаната повърхност се намазва с разбит белтък, оставя се да засъхне и се прибира, по възможност на хладно място.

 

- Когато поднасяте сурови зеленчуци и плодове, измийте ги много добре предварително. За да отстраните от тях червейчетата и техните зародиши, оставете ги да престоят 10-15 минути в леко осолена вода.

 

- За да освежите увехнал зеленчук, потопете го половин час в студена вода, в която сте прибавили 2-3 супени лъжици оцет.

 

- При варене и пържене витамин С се запазва по-добре, отколкото при задушаване и печене.

 

- Листни зеленчуци, изложени на пряка слънчева светлина, губят бързо витамин С. Така например зелената салата, нарязана и изложена на слънце за една минута губи около 75-80 процента от съдържащия се в нея витамин С.

 

- Избягвайте да заливате с течаща вода сварения вече ориз, защото ще загуби почти половината от наличния витамин В1.

 

- Желаете ли месото, което печете или пържите да стане съвсем крехко, намажете го предварително с олио, след това пържете в масло.

 

- При пържене на бухтички сложете в мазнината лъжичка ром или коняк. Тогава те не се напояват с мазнина и става по-пухкави.

 

- Наденички за печене на скара няма да се напукат през време на печенето и ще запазят сока и мазнината си, ако предварително ги потопите във вряща вода и ги оваляте в брашно. Така те едновременно се задушават и изпичат.

 

- Ако искате бързо да почистите съд, който е загорял, натъркайте го с шепа готварска сол и мокра кърпа.

 

- Когато готвите в съд от огнеупорно стъкло, наблюдавайте дъното му да е винаги покрито с течност или мазнина.

 

- Избягвайте да държите яйца близо до риба, лук, нафталин, газ и други, защото през порите на чушката яйцата поемат мазнината.

 

- За да отстраните неприятната миризма от ножа, след като сте рязали лук или риба, изтрийте го със затоплена сол.

 

- На загоряло печено месо може да премахнете лошата миризма, ако веднага сложите тенджерата или тигана в друг по-голям съд със студена вода. След десетина минути слагате месото в чист съд с нова мазнина.

 

- За да режете добре топъл хляб, затоплете ножа.

 

- За да не мирише на загоряло фурната, сложете шепа сол.

 

- За да освежим твърд хляб, обвиваме го с влажна кърпа за 5 минути, след това махаме кърпата и го оставяме 20-25 минути в не много гореща фурна.

 

- Преди да се сготвят, сушените гъби държим няколко часа в подсолено мляко.

 

- Пърженето в маслена баня се препоръчва да става в малък, дълбок съд. Това позволява използването на малко мазнина.