Министрите завериха сметките по САПАРД, средствата са в страната и трябва веднага да се подписват договори, заяви премиерът Бойко Борисов в кулоарите на парламента след размразяването на парите по предприсъединителната програма.
За да има прозрачност, Борисов е поискал от министрите всеки подписан договор веднага да се публикува в интернет. И призова, ако някой има данни за нередности по вече контрактуваните договори, да сигнализира за това веднага.

Проектите тръгват. Започва и акция за ускоряване на обработката на заявките.
Това е резултатът от посещението на нашата делегация в Брююксел, където 7 български министри, начело с премиера, се срещнаха с 12 комисари, начело с шефа на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и еврокомисаря по селско стопанство Мариан Фишел Боел.
Акцентът е не толкова в размразените пари, колкото в доверието, което се дава на България, заяви агроминистър Мирослав Найденов след завръщането си.

Проектите по кои мерки от програмата и защо очакваме 109,6 милиона евро? Първите плащания, които ще бъдат възстановени на страната ни са за 19 млн. евро. Това са най-сигурните пари, защото са за проекти, изготвени преди замразяването от ЕК и защото за тях България е подала в Брюксел заявка за плащане, а на бенефициентите ги платила от държавния бюджет.
Другите 90,6 млн. евро, които също са размразени, България ще може да получи, ако до края на 2009 г. депозира в ЕК годни проекти и внесе исканията за плащане. Ако това обаче не стане в срок, ще изгубим тези средства, предупреди ни говорителят на еврокомисаря по селско стопанство Майкъл Ман. Тези субсидии са по три мерки: модернизация на земеделски стопанства, преработватели, селски туризъм.

Да припомним кои мерки замразени?Одитороските проверки показаха, че част от земеделската техника е купувана по програмата на завишени цени. И още - че са подавани кухи или фиктивни оферти, само и само да се избере доставчик на машини.
Колкото до свързаните лица преди година тръгнаха да търсят вината само във фирмите, а не и в неясните формулировки и изисквания на Държавен фонд "Земеделие" за тях, а формулировки всъщност въобще нямаше. От което следва, че експертите, които са писали и превеждали правилата и инструкциите на фонда, също трябва да дадат обяснение.

Мярка 2,1 - Развитие и диверсификация на кономическите дейности в селските райони е предимно мярка на общините. А те и днес твърдят, че заради проблеми с обществените поръчки много от проектите им стоят блокирани.

Мярка 1.2 изгърмя и всичките проекти на преработвателните предприятия увиснаха във въздуха, защото гръмна скандалът с вноса на машини и оборудване втора ръка. Обвиненията срещу групата "Николов-Стайков", която е представяла на купувачите машините за нови, не издържаха. А много от фирмите и днес се чудят как са можели да знаят каква техника купуват.

Мярка 1.2.1 за пазарите на земеделски производители и тържища също осъмна в един ден във фризера, но не като замразена от Брюксел, а от нас самите - тя пък заради обвинение към Асен Друмев, шеф на фонда по онова време, че е одобрявал проекти еднолично, а те не отговарят на условията. И до ден днешен решение на казуса в съда няма.

След всичко това предишният ръководен екип на фонда затъна в писането на екшън-планове, на които до вчера не можеше да им се хване края...Чак сега при активността на премиера и на новия аграрен министър, еврокомисар Боел се съгласи, че са изпълнени ангажиментите на страната ни по програма САПАРД


Прокуратурата проверява 98 проекта Научихме, че за положителното решение на Брюксел голяма роля е изиграло съгласието на правителството да включи в списъка с длъжниците и онези прословути вече 98 проекта, които бяха определени от ОЛАФ като съъмнителни.
Въпросните 98 дебели папки сега са в ръцете на прокуратурата и тя ги проверява. И доколкото се чува, десетина от техните бенефициенти ще трябва да връщат пари...Но докато прокуратурата не проговори, нищо не знаем.

И след размразяването анулираните проекти няма да получат пари.Въпросът е, че и други, освен тях, няма да получат парите си и след размразяването, защото са с вече анулирани проекти заради открити нарушения след проверки в агенцията.
Така че колко точно ще бъдат реално размразените и реално изплатени средства засега един Господ и една Европейска комисия знаят.

Въпросът е, опасяват се масово млади фермери, арендатори, вносители на селскостопанска техника, лошите практики от програма САПАРД да НЕ се пренесат и в Програмата за развитие на селските райони, защото тогава ще стане наистина страшно.
Българският аграрен министър обаче е уверил шефа на европейската дирекция точно в това - че усвояването на средствата вече ще става по правилата на ЕК и че ще направи всичко възможно лошите практики да не се пренесат

------------------
След подписа на Брюксел Програма САПАРД в цифри
300 проекта не са обработени въобще, а срокът е краят на 2009 година

До момента по програма САПАРД са платени 2 404 проекта със субсидия в размер на 793 902 398 лв.
Общо по всички мерки по САПАРД остават за плащане 321 проекта със субсидия на обща стойност 156 068 493 лв.

Общо по всички частни мерки остават за плащане 184 проекта със субсидия на стойност 86 989 529 лв.
Над 300 проекта, които още не са обработени във фонда, също трябва да бъдат изплатени до края на годината.
За всички оставащи за плащане проекти, където бетефициенти са общините, проверките на място са приключили, с изключение на три общини - Велинград, Борован и Белослав.


Акция до края на годината.Мобилизирани са кадрите за обработка на заявките
МЗХ съобщи, че са въведени графици с удължено работно време през делниците и празниците.

С оглед оптимизиране на работата по програма САПАРД, са мобилизирани всички налични човешки ресурси за ускоряване на разплащането по оставащите проекти.
Въведени са графици с удължено работно време през делничните и почивните дни за обработка на заявките за плащане.

Обществените поръчки по 51 проекта, причина за забавянията, са в процес на обработка и ще бъдат завършени до края на септември по публичните мерки.

 

От фонд "Земеделие".До края на плащанията - 31 декември, остават 321 проекта със субсидия 156 068 493 лева Журналисти и фермери очакват пресконференция, за да научат цифра по цифра размразените "пера"

 

В крайна сметка според фонд "Земеделие" нещата изглеждат така:
19 млн. евро могат да се възстановят веднага, защото проектите са преминали всички процедури и са платени от българския бюджет
По останалите проекти, които се обработват от началото на 2009 г. 155 проекта вече са платени от бюджета за около 25 млн. евро и може да се иска възстановяване от Брюксел.

Остават други 174 проекта по доскоро спрените мерки, за които са предвидени още 90.6 млн. евро субсидии. Тепърва обаче ще видим каква част от тях ще бъдат усвоени, защото това зависи от изрядността на проектите. Като цяло до края на плащанията по САПАРД, който е 31 декември т.г. остават общо 321 проекта със субсидия 156 068 493.82  лв.