Градинарите ценят зелето не само заради вкуса и хранителната му стойност, но и защото може да се запази в градината почти „до последния момент", оставяйки го дори до ноември. Дори специално се препоръчва главите зеле, предназначени за дългосрочно съхранение, да се берат след първите есенни слани.

Не цялата реколта от зеле се прибира в зимника – можете да приготвите много и вкусни ястия още сега.

Пресните зелеви листа са ценна хранителна добавка, отличен източник на фолат, цинк, калций, желязо, магнезий, витамин С и фибри. Зелето съдържа повече глюкоза от ябълките и портокалите и повече фруктоза от картофите и морковите. Бялото зеле съдържа повече аскорбинова киселина от цитрусовите плодове и за разлика от тях не причинява алергии.

Смути 

Ще ви трябват: 200 г бяло зеле, 1-2 краставици, газирана минерална вода, мента или лимон на вкус.

Приготвяне: Нарежете зелето на няколко парчета, а краставицата напречно, наполовина.

Сложете зеленчуците в блендер и пасирайте на висока скорост. Добавете минералната вода и разбийте отново.

Сипете смутито в чаши и гарнирайте с мента или резен лимон.

Салата с ябълка и джинджифил 

Продукти: 1/2 глава червено зеле, 1/2 глава китайско зеле, 1 ябълка, 1/3 чаша слънчогледови семки, 1/3 чаша накиснати стафиди, 3 суп. лъж. зехтин, скилидка чесън, 1 суп. лъж. ябълков оцет, 1/2 ч. лъж. настърган джинджифил, 1 ч. лъж. мед, сол и черен пипер на вкус.

Приготвяне: Нарежете зелето на ситно, а ябълката - на лентички или тънки резени.

В отделен съд пригответе дресинга: смесете оцет с джинджифил, мед и чесън.

Добавете в купата със зелето и ябълките. Разбъркайте добре, подправете със сол и черен пипер и поръсете със семена и стафиди.

Класическо Коулслоу 

Ще имате нужда от: 300 г прясно зеле (можете да комбинирате листа от бяло и червено зеле), 200 г пресни моркови, по 2 супени лъжици лека майонеза и заквасена сметана, по 2 чаени лъжички лимонов сок и горчица, сол и захар на вкус.

Приготвяне: Измийте и подсушете морковите. Отстранете външните листа от зелето и изрежете кочана. Нарежете зеленчуците на еднакви по размер и възможно най-тънки лентички, разбъркайте.

Пригответе сос от майонеза, заквасена сметана, горчица, лимонов сок, сол и захар.

Подправете зеленчуковата смес със соса, разбъркайте и сервирайте.

С яйце и царевица 

Съставки: 500 г бяло зеле, 100 г консервирана царевица, 1 чушка, 2-3 варени пилешки или 3-4 пъдпъдъчи яйца, 2 суп. лъж. майонеза, сол и билки на вкус.

Приготвяне: Измийте зеленчуците. Настържете зелето, а яйцето и чушката нарежете. Прехвърлете в дълбока купа и добавете консервираната царевица (предварително отцедете течността). Подправете със сол, ситно нарязани зелени подправки и майонеза. Разбъркайте добре.

По желание можете да добавите нарязана шунка към салатата за по-засищащо ястие.

Топла салата с бекон и сирене 

Ще ви трябват: 1/2 глава зеле, 80 г бекон, 1 глава лук, 50 г сирене, 1 сладка чушка, сол на вкус, зехтин.

Приготвяне: Нарежете бекона на тънки филийки и го запържете в тиган с обелен и нарязан на кубчета лук. Оставете да се охлади. Нарежете сиренето на кубчета, а чушката - на лентички.

Настържете зелето и го смесете в дълбока купа със сиренето, чушката, бекона и запържения лук. Подправете салатата със сол, добавете зехтин и разбъркайте добре.

"Мързелива" супа без месо 

Продукти: 500-700 г бяло зеле, 1 морков, 1 глава лук, 1/2-1 суп. лъж. сух бульон (може да използвате кубче), сол, подправки и билки на вкус, заквасена сметана (по желание) за сервиране.

Приготвяне: В подходяща тенджера кипнете вода, добавете сухия бульон на вкус. Разбъркайте, докато се разтвори напълно.

Докато водата ври, обелете лука и моркова. Измийте зеленчуците, нарежете ги на едро и ги добавете към бульона. Варете, докато омекнат.

Отстранете външните листа от зелето и го накъсайте. Добавете го в тенджерата и оставете да къкри още 10 минути. Опитайте супата 2-3 минути преди да свалите от котлона. Ако е необходимо, добавете още бульон или сол и подправки. Поръсете супата с нарязани билки.

Свалете готовата супа от котлона и я оставете да престои още 10 минути.

Класически сарми 

Ще имате нужда от: 1 кг бяло зеле, 1 кг кайма, 150 г предварително сварен ориз, глава лук, морков, 4 суп. лъж. доматено пюре, черен пипер и сол на вкус.

Приготвяне: Отделете 15-20 листа от зелето, изрежете всички дебели части и поставете листата в тенджера с вряща вода за 3-5 минути.

Смесете каймата с нарязаните моркови и лук, добавете сварения ориз, подправете с черен пипер и сол и разбъркайте добре.

Поставете около 2 супени лъжици от приготвения пълнеж върху всеки лист зеле и навийте, оформяйки зелеви сарми.

Поставете няколко зелеви листа на дъното на тенджера, където ще се задушават сармите, отгоре наредете сармите. Разредете доматеното пюре с вода и залейте с него. Варете на слаб огън 30-40 минути, докато омекнат.

Сервирайте зелевите сарми топли, поръсени с нарязани билки.

Със свински ребра и сини сливи 

Съставки: 500 г зеле, 500 г свински ребра, 300 г картофи, 100 г сини сливи, глава лук, морков, 2-3 сwm. лcg. доматен сос, 2-3 с.л. растително масло, сол, подправки и билки на вкус, вода за задушаване.

Приготвяне: Накиснете сините сливи.

Отрежете малко месо от свинските ребра и го нарежете на парчета. Нарежете ребрата на порции. Загрейте растително масло в тенджера и добавете ребрата и месото. Пържете на среден огън, като разбърквате от време на време от всички страни.

Обелете и нарежете на ситно лука. Обелете, измийте и нарежете на тънки филийки морковите. Добавете ги в тенджерата с ребрата и разбъркайте. Намалете котлона и гответе, като бъркате, докато станат златистокафяви.

Сипете доматения сок и малко вода в тенджерата и разбъркайте. Покрийте с капак и оставете да се задушава.

Обелете, измийте и нарежете картофите на кубчета. Прибавете ги в тенджерата, овкусете със сол и разбъркайте. Варете на слаб огън, до полуготовност на картофите, като добавяте още вода, ако е необходимо.

Настържете зелето и го добавете и него в тенджерата, заедно със сините сливи. Разбъркайте сместа, добавете още вода, ако е необходимо, и покрийте тенджерата с капак. Варете на среден огън, докато зелето омекне.

След това добавете сол и подправки на вкус. Разбъркайте добре, оставете да къкри още 2-3 минути и свалете от котлона.

Разпределете ястието в чинии и сервирайте топло.

Кнедли със задушено зеле 

Ще ви трябват: за тестото - 2 чаши брашно, 1/2 чаша вода, 30 г прясно мляко, 1 суп. лъж. заквасена сметана, 1 ч. лъж. сол, 1 яйце, сол на вкус.

за плънката - 500 г задушено зеле.

Приготвяне: Смесете топлата вода, млякото, сметаната, яйцето и солта. Добавете половината брашно и разбъркайте добре. Постепенно добавяйте останалото брашно, докато получите меко, еластично тесто.

Разточете приготвеното тесто на тънко и изрежете кръгчета с помощта на форма или чаша. На всяко кръгче отгоре сложете малко охладено задушено зеле. Сгънете краищата на всяко кръгче и ги защипете здраво. Сварете кнедлите в подсолена вода, докато омекнат, и сервирайте веднага, като по желание добавите сметана или сос.