Агропрактиката се допълва от фунгицидни третирания, които започват още преди началото на вегетацията на дърветата и целят предпазването им от развитие на заразата
Ваня ВЕЛИНСКА
Кафявото гниене е сред най-опасните гъбни болести по сливата. Няколко са гъбите, които причиняват гниенето. Те са от род Monilinia, сред които Monilinia laxa, Monilinia fructigena, Monilinia fructicola.
Monilinia fructigena
Този вид вреди основно в Северна и Южна Америка, Австралия, Япония, където напада основно костилковите видове. На територията на Европа патогенът се определя като карантинен. През 2000 г. е установен на територията на Франция, Италия, Полша, Сърбия и някои други страни.
Заразата
Патогенът презимува като мицел в заразени клонки и плодове. При благоприятни условия през пролетта той възстановява развитието си и започва да образува спори, които започват да заразяват. Особено проблемни са фенофазите цъфтеж на дърветата и зреене на плодовете.
При натрупан висок инфекциозен фон и благоприятни условия за развитие на болестта, може да се стигне до много сериозни повреди по нападнатите дървета.
Оптимални условия за развитие на заразата са висока влажност на въздуха и температури около 15-20 градуса за причинителя на ранното кафяво гниене и около 24-27 градуса – за късното кафяво гниене.
Фитопатолозите определят три основни момента от развитието на патогена:
0 по време на цъфтеж;
0 по време на зреене на плодовете;
0 през периода на съхранението им.
Тези фенофази са особено важни във връзка с успешния контрол на кафявото гниене.
Ранно кафяво гниене - Monilinia laxa
Патогенът заразява дървото през цветовете, от които преминава през цветните дръжки и достига до клоните.
0 Нападнатите цветове покафеняват и изсъхват.
0 По заразените клонки се образуват раковини, от които изтича смола.
0 По плодовете първоначално се формират малки петна, които са светлокафяви. Постепенно те се увеличават и обхващат целия плод. Заразените плодове се мумифицират и остават по дървото.
Важно! Когато атмосферната влажност е много висока, болните растителни части се покриват с туфички – спорите на гъбата. При плодовете те са подредени в концентрични кръгове.
Към ранно кафяво гниене са много чувствителни повечето костилкови овощни видове, но най-вече вишна и кайсия.
Късно кафяво гниене - Monilinia fructigena
Заразата прониква чрез рани, причинени от неприятели, например сливов плодов червей, хоботници и други, а също при напукване при висока влажност, повреди, предизвикани от градушки, както и от птици.
Контрол
За борба с видовете кафяво гниене се препоръчва съвместяване на добри практики, които включват агромерки, както и растителнозащитни третирания.
Санитарна резитба
Чрез тази резитба се премахват всички заразени клони. Освен това от дървото се събират мумифицираните плодове. Всички тези заразени растителни остатъци се събират и унищожават извън овощната градина, съответно на подходящо място.
Фунгицидни третирания
При кафявото гниене пръскането на дърветата е важна част от мерките за контрол на болестта. Препоръчват се няколко третирания, които имат за цел да предпазят овощните от инфекцията. Те се провеждат:
0 преди разпукване на пъпките, във фенофаза бял бутон;
0 по време на цъфтежа;
0 непосредствено след цъфтежа, за да се опазят цветовете, младите завръзи и клонките;
0 преди зазряване на плодовете, за да не се допусне заразяването им.
За първите пръскания, т.е. преди цъфтежа, се препоръчва използването на медни продукти, сред които и бордолезов разтвор. Те са ефикасни за контрол и на други важни болести – сачмянка, мехурки, бактериален рак. За цъфетежните и следващите третирани има разрешени за употреба голям набор от фунгициди.
Препоръката обаче, за да се избегне появата на резистентност, е да се спазват указанията за дозата на продукта и времето за приложение, както и максималният брой позволени третирания на даден фунгицид при различните култури. И тук е валидно правилото за задължително редуване на продукти с различни активни вещества и различен механизъм на действие.
Коментари