Сушените плодове отдавна не са просто сладка закуска – те са начин да запазим вкуса на лятото, да намалим хранителните отпадъци и да се храним по-здравословно. А благодарение на модерния уред за сушене на плодове, това вече е лесно, чисто и достъпно за всеки дом.
Ето пет неочаквани ползи от сушените плодове, които ще ви накарат да погледнете този уред с нови очи.
Те са концентрирани източници на енергия
Когато използвате уред за сушене на плодове, водата се отстранява, но фибрите, витамините и минералите се запазват. Резултатът е храна, пълна с енергия и хранителни вещества. Затова сушените ябълки, кайсии и банани са отлична закуска за спортисти, ученици и хора в движение. Изсушените плодове запазват вкуса и полезните вещества от плода. Ако вие се стремите към здравословно хранене или сте родител, то уредът за сушене на плодове ще ви бъде много полезен в ежедневието, защото ви спестява пари, време и съдейства в здравословния начин на живот.
Подпомагат храносмилането и контрола на апетита
Сушените сливи и смокини, приготвени в домашни условия, са естествен източник на фибри и органични киселини, които подпомагат работата на стомаха и създават усещане за ситост. Разликата между домашно приготвените и купешките е огромна – при домашното сушене няма добавена захар или консерванти. Проблемът на пакетираните сушени плодове в магазина е, че често са с голямо количество добавена захар и съответно не са толкова здравословни.
Съвет: изберете уред за сушене на плодове с регулируема температура, за да запазите максимално хранителните вещества. Вие ще можете да ги оставите по-сочни или по-сухи - според вашите предпочитания.
Намаляват хранителните отпадъци
Колко често ви се случва да изхвърлите презрели плодове? С уред за сушене на плодове можете да ги превърнете във вкусна и дълготрайна закуска. Така не само спестявате пари, но и намалявате отпадъците у дома – една от водещите тенденции в съвременния устойчив начин на живот.
Дават пълен контрол върху това, което ядете
Повечето готови сушени плодове съдържат захар, серен диоксид или добавки за цвят. Ако си ги сушите вкъщи, ще сте абсолютно сигурни какво има в тях. Можете да ги сушите просто на слънце (лятото) или на стайна температура, но рискът е развиване на мухъл, заради влажността и дългите дни, които са необходими за сушене. Ако гроздето става натурално на стафида за около 10 -12 дена, то с уреда за сушене са нужни не повече от 10 часа. С уред за сушене можете сами да решавате колко време да сушите плодовете, каква температура да използвате и дали да добавите нещо изобщо. Резултатът – чист, естествен продукт, подходящ и за деца.
Подходящи са за кулинарни експерименти
Сушените плодове не са само за похапване между храненията. Те са чудесна съставка в домашен хляб, гранола, салати, дори ястия с месо. Много хора откриват, че сушените домати, тиквички или лимонови резени могат да придадат напълно нов вкус на класически рецепти. Уредът за сушене ви позволява да експериментирате – да приготвите сушени домати, билки, гъби или цитрусови резени за чай и декорация.
С толкова малка промяна на класическите рецепти можете да впечатлите своите гости, че дори и да поставите нова мода в готвенето.
Финална мисъл
Домашното сушене на плодове е малка стъпка към по-здравословен, устойчив и вкусен начин на живот. Съвременният уред за сушене на плодове не изисква усилия, а ви дава свободата да създавате натурална храна според вашия вкус.
Коментари