Тиквеният сезон вече е в разгара си. Ястията с тиква са популярни в много страни. Тя се пече, пълни и задушава с други зеленчуци и гъби, пасира се, а става и на каша. От една-единствена тиква можете да приготвите пълноценна закуска, обяд и вечеря с десерт за цялото семейство!

Тиквата е невероятно здравословен и вкусен зеленчук! Богата е на витамини от група В и рядко срещания витамин Т, който ускорява метаболизма. Богата е и на микроелементи, фибри, пектин и органични киселини. Тиквата съдържа и пет пъти повече каротин от морковите. Може да се яде сурова, но е най-добре да се приготвя във вкусни и питателни ястия.

Оризова каша на фурна 

Това е идеалната закуска. Много е питателна и ще ви даде енергия за целия ден.

Продукти: 500 г тиква, 3 ябълки, 300 г ориз, 50 г стафиди, 100 г разтопено масло, сол на вкус.

Приготвяне: Измийте и подсушете стафидите. Обелете ябълките, отстранете семките, нарежете ги на кубчета и ги смесете със стафидите. Обелете тиквата и я нарежете на кубчета. Изплакнете ориза. Сипете половината разтопено масло в тенджера, добавете тиквата и половината ориз. След това сипете слой ябълки и стафиди, а после - останалия ориз. Полейте всичко с останалото масло и добавете 600 мл гореща подсолена вода. Покрийте тенджерата и печете в предварително загрята фурна на 190°C за 50 минути.

Салата с нар

Направете грузинска салата от тиква с нар и сос от нар!

Ще имате нужда от: 1 кг тиква, 300 г рукола, четвърт нар, 2 ч.ч. сос от нар, 2 суп. лъж. зехтин, 50 мл орехово масло, щипка червен пипер, по половин лимон и портокал, шепа орехи, сол и черен пипер.

Приготвяне: Поръсете обелената и нарязана тиква със зехтин, подправете и печете 15 минути във фурната на 200 градуса. Смесете портокаловия и лимонов сок с фъстъченото масло и подправките.

Зачете орехите и ги смесете със семената от нар и руколата.

Поставете охладената тиква в чиния за сервиране и полейте с дресинга и сос от нар.

Кремсупа с хрупкави крутони 

Супата е много лека, леко пикантна и невероятно затопляща.

Продукти: 1 малка тиква, 2 картофа, 1/2 глава лук, 2 суп. лъж. масло, 4 скилидки чесън, 2-3 чаши зеленчуков бульон (или вода), сол, смлян черен пипер, пресен джинджифил, червен пипер и дафинов лист на вкус, крутони за сервиране.

Приготвяне: Обелете тиквата, почистете я от семки и я нарежете на кубчета. Обелете картофите и ги нарежете на кубчета, нарежете лука и настържете джинджифила на ситно. Разтопете маслото в тенджера, добавете лука, картофите и тиквата, овкусете със сол, черен пипер и червен пипер и задушете за 10 минути. Сипете бульона, добавете целите скилидки чесън и настъргания джинджифил и оставете да къкри 15 минути. Пасирайте задушените зеленчуци до кремообразна консистенция, като подправите със сол и черен пипер, ако е необходимо.

Сервирайте с крутони. Нарежете филийки бял хляб на кубчета, поръсете с олио и леко запечете във фурната.

Печена, със сирене

Трудно е да се измисли по -проста и в същото време много вкусна рецепта как да се готви тиква!

Продукти: 1 тиква, 500 г сирене, 1 литър гъста сметана, 50 г масло, сол, индийско орехче, черен пипер.

Подготовка: Отрежете горната част на тиквата и я издълбайте с лъжица. Сипете вътре настърганото сирене до една трета от обема, сипете сметана, без да стигате до ръба, добавете масло и подправки. Печете тиквата един час във фурната на 180 градуса, или малко повече, ако е твърде голяма.

Пълнена с гъби 

Това основно ястие също е много привлекателно.

Продукти: 4 малки тикви, 1 суп. лъж. масло, 2 големи глави лук, 200 г гъби, 1 скилидка чесън, 1 малка багета (или хляб), 50 г настъргано сирене, 1/2 ч.л. смляно индийско орехче, 1/2 чаша течна сметана, сол и черен пипер на вкус.

Приготвяне: Загрейте фурната до 180 градуса. С остър нож отрежете горната част на тиквата, включително дръжката, и издълбайте вътрешността. Подправете вътрешността със сол и черен пипер. Разтопете маслото в тиган, добавете нарязания лук и гответе на средно силен котлон 5 минути. След това добавете нарязаните гъби и продължете да готвите, докато омекнат. Свалете от котлона, подправете със сол и черен пипер на вкус.

Прехвърлете сместа с гъбите в купа, добавете нарязания на кубчета хляб, настърганото сирене, индийското орехче и сметаната и разбъркайте. Разпределете плънката между тиквите и ги покрийте с отрязаните капачета. Поставете тиквите в тава, покрита с хартия за печене, и печете около час, след което махнете „капаците" и печете още 20-30 минути, докато плънката стане златистокафява.

Задушена, с билки 

Ароматът на тиква, приготвена по тази рецепта, не е възможно да се предаде с думи!

Продукти: 1 кг тиква, 100 г масло, 1 суп. лъж. захар, 300 мл бульон, 1 с.л. Провансалски билки, сол и черен пипер.

Подготовка: Нарежете тиквата на кубчета и я запържете в масло, захар, подправки и билки. Когато стане златиста, добавете бульона и задушете под капак до омекване, като разбърквате от време на време. Преди сервиране тиквата леко се запържва на силен огън, така че излишната течност да се изпари.

Печена тиква като гарнитура

Това е здравословна и вкусна гарнитура.

Продукти: 1 тиква, 2 суп. лъж. растително масло, 2 ч. лъж. смлян червен пипер, 1/2 ч. лъж. куркума, 1/2 ч. лъж. чесън на прах и сол на вкус.

Приготвяне: Загрейте фурната до 190 градуса. Обелете и нарежете тиквата на кубчета или я нарежете на резени, овкусете я с олио, червен пипер, куркума, чесън на прах и сол. Подредете резените в тава, покрита с хартия за печене. Печете 30-40 минути, като разбърквате от време на време, докато омекнат.

Макарони с лук 

Паста или спагети с тиква не е най -популярната комбинация.

Продукти: 100 г паста, 1 чаша настъргана тиква, 1 глава лук, 1 ч.ч. каперси, подправки.

Приготвяне: Настържете обелената тиква на едро ренде и я добавете към лука, предварително запържен в масло. Добавете малко вода и задушете до омекване. Прибавете каперси и предварително сварената паста към тиквата. Разбъркайте и украсете с билки.

Ризото

Ярко оранжевият цвят ще направи тиквеното ризото истинският крал на празника!

Продукти: 700 г тиква, 700 г ориз, 4 лук шалот, 150 г масло, 1,5 л бульон, 100 мл ракия, 6 суп.лъж . зелени подправки, 6 скилидки чесън, пармезан.

Приготвяне: Запържете шалота и чесъна в масло, добавете към тях кубчета тиква и запържете за 10 минути на силен огън. Сипете ракията и разбъркайте, докато алкохолът се изпари.

Когато тиквата омекне, я пасирайте в тигана. Добавете ориз, разбъркайте, запържете за 2 минути и налейте първия черпак бульон. Добавяйте всяка нова порция бульон, когато предишната изври, а в края добавете билки и пармезан.

Кекс с грис

Продукти: 750 г тиква, 1 чаша захар, 4 яйца, 2 суп. лъж. растително масло, 1,5 чаши грис, 5 суп. лъж. брашно, 1 ч. лъж. сода за хляб, 1 ч. лъж. лимонова кора, канела, ванилия, сол.

Приготвяне: Белтъците се разбиват с половината захар и сол до твърда пяна, а жълтъците се разбиват с останалата захар. Смесете жълтъците със сухите съставки и настърганата тиква, след което бавно добавете белтъците. Печете в тава около 40 минути на 180 градуса.

Чудо

Тънки палачинки с различни пълнежи, които могат да се приготвят много вкусно с тиква!

Продукти: 300 г брашно, половин тиква, 3 глави лук, 2 шепи орехи, 100 г масло, сол и подправки.

Приготвяне: Накълцайте ядките и ги сложете в гореща вода за един час, а тиквата настържете на едро ренде. Запържете нарязания лук в масло, добавете тиквата, заедно с ядките и подправете.

Омесете тесто от брашно, 1 ч. лъж. сол и 150 мл вода Разточете на тънки кръгли кори/блатове. Разпределете отгоре пълнежа, затворете питките и пържете в масло от двете страни.

Ароматни мъфини 

Тиквата е чудесна за приготвяне на сладки печива, ярки и много вкусни.

Продукти: 250 г брашно, 200 г пюре от тиква и ябълка, 180 г заквасена сметана, 150 г захар, 2 яйца, 50 мл растително масло, 40 г нарязани ядки, 2 ч.л. бакпулвер, 1/2 ч.л. канела, портокалова кора.

Приготвяне. Първо пригответе пюрето. За целта обелете тиквата, нарежете месестата част на едри парчета, поставете я върху тава за печене и печете до омекване. След това пасирайте в блендер. Добавете брашното, а ябълките изпечете, заедно с тиквата и ги прецедете през цедка, като отстраните кората и семките. Разбийте леко яйцата, заквасената сметана, пюрето, маслото и захарта. Отделно смесете всички сухи съставки и настърганата кора, след което добавете течната смес, като разбърквате бързо с лъжица. Изсипете тестото в намазнени форми за мъфини и печете в предварително загрята фурна на 180°C за 25 минути. По желание покрийте готовите мъфини с глазура.

Чийзкейк без печене

Този сладкиш е невероятно лек и нежен, с фин вкус на тиква и приятен аромат на подправки.

Продукти: 220 г крема сирене, 1 чаша тиквено пюре, 1/2 чаша захар, 1/2 ч. лъж. подправки (смляна канела, джинджифил, индийско орехче, карамфил), 220 мл охладена течна сметана, 50 г масло, 200-300 г маслени бисквитки.

Приготвяне. Пригответе тиквеното пюре както в предишната рецепта. Разбийте крема сиренето, охладеното пюре, захарта и подправките с миксер до гладка смес. Отделно разбийте сметаната и я добавете към тиквената смес, като внимателно я разбърквате с лъжица. Натрошете бисквитките и ги смесете с разтопеното масло. Поставете бисквитната смес в дълбока тава и я притиснете плътно към дъното и стените. Отгоре покрийте с тиквената смес. Охладете кекса за поне 3 часа, за да стегне.

Тиквени бисквити

Можете да направите вкусни тиквени бисквити само за половин час!

Продукти: 100 г тиква, 1 яйце, 50 г масло, 1 чаша брашно, 0,5 чаши захар.

Подготовка: Смелете яйцето със захар и разбъркайте разтопеното масло с брашното. Комбинирайте двете смеси и добавете настърганата печена тиква към тестото. Лъжи тестото върху пергамента и печете във фурната за около 12 минути на 160 градуса.

Сладко за зимата 

Ако наистина обичате тиквата, лесно е да направите сладко, което ще ви бъде полезно през цялата година!

Продукти: 1 кг тиква, 800 г захар, 1 портокал.

Подготовка: Нарежете обелената тиква на кубчета, нарежете там портокал, добавете захар и оставете да престои една нощ. На сутринта оставете контейнера да заври, ври половин час и изсипете сладкото от тиква в стерилизирани буркани.

Пай с извара

Ако искате бърз и лесен десерт - направете тиквен пай с извара!

Продукти: 300 г тиква, 400 г извара, 100 г захар, 150 г заквасена сметана, 3 яйца, 4 суп. лъж. брашно, щипка сол.

Подготовка: Пасирайте тиквата и изварата до гладкост и добавете всички останали съставки. Ако желаете, подправете сместа с любимите подправки и я поставете във фурната на 180 градуса за час.

С ябълки и ядки

Друга лесна рецепта за печена тиква, която дори начинаещите могат да направят.

Продукти: 1 тиква, 3 ябълки, шепа орехи, 1 ч.ч. зехтин, щипка канела, мед.

Приготвяне: Нарежете тиквата на тънки филийки, а ябълките - на три пъти по -дебели от тиквата. Намажете фолиото с масло, поставете тиквата, ябълките върху него и поръсете отгоре с канелени ядки. Покрийте всичко с фолио и печете във фурната на 180-200 градуса за 20 минути.

Ползи и вреди

Мислите ли, че тиквените карети са само част от приказките? Няма да мине много време, преди занаятчиите да създадат такова превозно средство от истинска тиква. Например, тиква с тегло над тон – 1190,5 кг – вече съществува. Тя е отгледана през 2016 г. от белгиеца Матиас Вилеманс. С малко екзотичен тор и чудодейни семена, гигантска тиква, идеална за карета, може да се появи на вашата маса (по-скоро в градината ви). Между другото, фермерът е използвал водорасли и оборски тор.

Плюсовете за здравето? 

Само си представете колко полза можете да извлечете от 100-килограмов зеленчук! Знаете ли какви са ползите за здравето?

• Тиквата е богата на витамини. Съдържа провитамини, от които се синтезират почти всички витамини от група В: тиамин (B1), ниацин (PP), рибофлавин (B2), фолат (B9) и други. Зеленчукът съдържа и добре познатия витамин C. Съдържа и β-каротин, който се превръща във витамин А. Тиквата съдържа по-малко от този жълто-оранжев пигмент в сравнение с морковите, но повече от много други зеленчуци и плодове. β-каротинът е естествен антиоксидант - вещество, което предпазва тялото от вредното въздействие на свободните радикали. Когато се произвеждат в излишък, свободните радикали увреждат клетките ни и причиняват значителни вреди на здравето. Ползите от витамин А за зрението също са трудни за надценяване.

• Тиквата съдържа всички макронутриенти. Например, количеството натрий в 100 грама тиква напълно покрива дневната нужда. Зеленчукът съдържа и повече сяра от много други тикви. Този елемент е изключително важен за организма ни. Сярата е компонент на протеините, основните градивни елементи на човешките клетки. Тя присъства в някои хормони, като например панкреатичния хормон инсулин. Сярата е и компонент на витамините.

• Тиквата съдържа множество микроелементи, включително желязо, йод, манган, кобалт и други. Този зеленчук е богат и на мед. Недостигът на мед може да наруши протеиновия метаболизъм и в резултат на това да забави растежа на костите. Тиквата има несравними нива на флуорид сред плодовете и зеленчуците, чийто дефицит води до кариес. Съдържа и значително количество цинк, компонент на инсулина и много важни ензими. Недостигът на цинк може да причини проблеми с растежа и сексуалното развитие при децата.

• Тиквата може да се използва в диетичното хранене. Тя е с ниско съдържание на захар - само 4 г на 100 г продукт. Тиквата е практически без нишесте, съдържа само 0,2 г. Зеленчукът обаче е богат на фибри. Този компонент е от съществено значение за нашия стомашно-чревен тракт, за да ускори храносмилането и да елиминира отпадъчните продукти по-бързо. Фибрите намаляват риска от диабет тип 2 и жлъчни камъни, и подобряват състоянието на кожата и косата.

Вълшебните семки 

За разлика от много градински култури, тиквените семки се консумират. По отношение на хранителното съдържание те дори превъзхождат родителя си в някои отношения.

• Тиквените семки съдържат както наситени (палмитинова и стеаринова), така и ненаситени (линолова и олеинова) мастни киселини. Тялото използва наситените мастни киселини като източник на енергия. Прекомерното приемане на тези киселини, обаче може да доведе до високи нива на холестерол в кръвта и нарушен метаболизъм. Ето защо е важно да следите консумацията на тиквени семки и да не прекалявате. Ненаситените мастни киселини, от друга страна, помагат за подобряване на метаболизма, предотвратяват отлагането на холестерол, подобряват пропускливостта на капилярите и т.н.

• Ползите от тиквените семки за борба с хелминти (глисти) са отдавна известни. Техните противохелминтни свойства са признати от официалната медицина.

• Тиквеното масло е включено в лекарствата, използвани за лечение на чернодробни заболявания.

• Тиквеното масло, което се прави от печени семки, се използва за облекчаване на симптомите на аденом на простатата.

• Подобно на пулпата, тиквените семки са източник на много витамини, макро- и микроелементи. Консумацията на приблизително 150 тиквени семки ще намали нуждите ви от магнезий и фосфор с повече от 30%, от желязо и мед с повече от 20%, а от цинк и протеини с 14%.

• Смлените тиквени семки се използват като маски за лице. Те намаляват възпалението и подобряват състоянието и цвета на кожата.

Кой НЕ трябва да я яде 

Въпреки това, дори такъв прекрасен и здравословен зеленчук има противопоказания. Кой не трябва да яде тиква?

• Хора с жлъчни и бъбречни камъни. Холеретичното действие на зеленчука може да предизвика движение на камъните, което може да доведе до усложнения.

• На децата и възрастните хора се препоръчва да ядат тиква само след термична обработка, тъй като в суров вид е по-трудно за храносмилането от стомашно-чревния тракт.

• Ако консумирате твърде много тиквена пулпа, фибрите, които тя съдържа, могат да причинят подуване на корема, газове и диария.

• Тиквените семки са доста калорични: 100 г съдържат 556 ккал. Поради тази причина хората с наднормено тегло трябва да ги консумират умерено.

• β-каротинът, който се съдържа в тиквата, може да причини пожълтяване на кожата – състояние, наречено псевдокаротинна жълтеница – ако се консумира често и в големи количества. В този случай консумацията на тиква трябва да се избягва за известно време.

• Тези, които са алергични към тиква, ще трябва напълно да се откажат от нея.