Краят на градинарския сезон е съвсем близо, което означава, че е време да обработите или консервирате реколтата, която наскоро сте събрали. Освен консервирането на цели плодове и зеленчуци и запазването им като туршии, например, много домакини приготвят различни сосове и намазки.
Тези ястия могат да бъдат сладки, пикантни или солени; почти гладки и кремообразни по консистенция или с парченца зеленчуци и плодове; семпли на вкус или овкусени с любимите ви „тайни" подправки...
Във всеки случай, подобни домашно приготвени сосове са ярко (както по цвят, така и по вкус) допълнение към почти всяко бъдещо предястие, сандвич, гарнитура или основно ястие.
Ако и вие обичате този вид консерви и искате да приготвите нещо ново за семейството си този сезон, ето няколко изпитани рецепти за богати, „есенни" домашни сосове и пасти – някои познати на всяка домакиня, други - доста екзотични.
Доматен сос с хрян
Ще ви трябват: 2 кг домати, 200 г хрян (корен), 100 г чесън, 2 ч. лъж. захар, 4 ч. лъж. сол.
Приготвяне: Измийте доматите, подсушете ги и нарежете на парчета. Обелете хряна и го нарежете на средно големи парчета. Разделете скилидките чесън и обелете люспите. Смелете всички съставки в месомелачка.
Смесете нарязаните продукти в купа и разбъркайте добре. Подправете със сол и захар и оставете за 40-50 минути, докато се разтворят напълно.
Прехвърлете приготвения сос в буркани и затворете. Съхранявайте на хладно място.
Мексикански солен плодов сос
Продукти: 3 чаени чаши сливи (без костилки), 4 ч. ч. вода, 1/4 ч. ч. сушени цветове от хибискус, 1/4 ч. ч. захар, 5 суп. лъж. сок от кисел лайм, 3-4 суп. лъж. чили на прах (люто по ваш вкус), 2 ч. лъж. сол.
Приготвяне: Измийте сливите, разрежете ги наполовина и отстранете костилките.
В тенджера кипнете вода, добавете хибискуса, оставете да се запари и отстранете цветовете. Върнете тенджерата на котлона, добавете нарязаните плодове, захарта, солта и чилито на прах. Изчакайте да заври и оставете да къкри около 30 минути.
Оставете сместа да се охлади леко, прехвърлете в блендер, добавете сок от лайм и пасирайте до гладкост. Сега можете да опитате соса и, ако е необходимо, да коригирате вкуса, като добавите подправки или го разредите с вода, за да постигнете желаната консистенция.
Прехвърлете в стъклен съд с капак, охладете и съхранявайте в хладилник.
Може да се сервира с предястия, зеленчукови ястия, паста или месо, както и с десерти - сладолед, салати с пресни плодове, и дори да се добавя към коктейли.
Подобен сос може да се приготви и с други плодове – ябълки, манго, кайсии, круши, праскови и техните смеси в различни пропорции, и дори сушени плодове.
Доматено пюре за зимата без стерилизация
Ще имате нужда от: 2 кг домати, 1 голяма глава лук, 3,5 суп. лъж. захар, 1 суп. лъж. сол, 70 мл оцет, 0,5 ч. ч. вода.
Приготвяне: Измийте доматите, отстранете дръжките, нарежете на парчета и ги поставете в голяма тенджера с вода. Обелете и нарежете лука и го добавете към доматите, разбъркайте. Поставете тенджерата на силен огън, изчакайте да заври и намалете котлона до средна степен.
Разбърквайки от време на време, оставете да къкри около 15 минути, докато зеленчуците омекнат напълно. Свалете тенджерата от котлона и изчакайте съдържанието да се охлади. Обелете доматите и пасирайте сместа от домати и лук. Направете го с блендер или претрийте през цедка.
Върнете пасираната смес в тенджерата и поставете на слаб огън, оставете да къкри, като бъркате често, докато обемът ѝ се намали с около една четвърт. Подправете със сол и захар горещата паста, прибавете оцета, разбъркайте и свалете от котлона. Опитайте сместа и коригирайте количеството захар и сол по желание.
Сипете горещото доматено пюре в буркани и ги затворете. Обърнете бурканите с дъното нагоре, увийте ги в кърпа и оставете да се охладят напълно. След това ги приберете.
Сос от хрян и ябълки
Съставки: 2 средно големи ябълки (за предпочитане кисели), 40-50 г корен от хрян, 2-3 скилидки чесън, 1 ч. лъж. сол, 1 ч. лъж. 9% оцет, щипка сол.
Приготвяне: Обелете и почистете ябълките от семките и ги изпечете. Най-лесният начин да направите това е в микровълновата. Поставете ябълките в микровълновата, настройте мощността на максимална и гответе за 1,5-2 минути. Разбъркайте и гответе отново още 1,5-2 минути. Ябълките трябва да омекнат.
Обелете хряна и го настържете на ситно. Сложете го в блендер, смесете с ябълките, солта, захарта и оцета. Пасирайте до гладка смес.
Прехвърлете готовия сос в буркан, затворете го и съхранявайте в хладилник. Ако планирате да използвате подправката бързо, можете да пропуснете оцета.
Този сос се сервира с основни ястия.
Сладко-кисел сос от сливи за месо
Ще ви трябват: 1 кг сливи, 0,5 ч. ч. вода, 4 суп. лъж. захар, 1 суп. лъж. сол, 4 скилидки чесън, 2 дафинови листа, 2 шушулки кардамон, 2 ч. лъж. смлян кориандър, 1 ч. лъж. смян черен пипер, 1 ч. лъж. смлян джинджифил, 1/2 ч. лъж. смляно чили, връзка кориандър и копър.
Приготвяне: Измийте сливите, разрежете ги наполовина и отстранете костилките.
Сипете вода в тенджера, добавете половинките сливи и гответе, покрити, на слаб огън за 10-15 минути, докато омекнат. Сложете омекналите сливи в блендер и пасирайте до гладка смес. Върнете разбитата смес в тенджерата и гответе около 30 минути на слаб огън, като бъркате непрекъснато, за да предотвратите загарянето на соса.
Добавете счукан чесън и оставете да къкри още 15 минути. Прибавете сол, захар и всички останали подправки и гответе, като разбърквате, още 5-10 минути. Накрая добавете нарязаните кориандър и копър. Свалете соса от котлона и го прецедете или претрийте през цедка.
Сипете в буркани, затворете и обърнете. Покрийте с кърпа и оставете да се охладят напълно.
Пюре от червен боб за сандвичи
Продукти: 1,5 ч. ч. червен боб, половин глава лук, малка връзка магданоз, 2 суп. лъж. растително масло, 4 ч. лъж. доматено пюре, 1 ч. лъж. сушен мащерка, сол и смлян черен пипер на вкус.
Приготвяне: Сварете боба в подсолена вода, докато омекне. Обелете и нарежете лука, както и магданоза.
Сложете сварения боб в купа на блендер, добавете доматеното пюре, лука, магданоза, мащерката, сол и черен пипер на вкус, налейте олиото и пасирайте до желаната консистенция.
Сервирайте като намазка за сандвичи или като дип (например със зеленчуци или хлебни пръчици).
Лютив сос от орлови нокти
Ще имате нужда от: 500 г орлови нокти, 2 чушки, 1 глава чесън, 1 люта чушка, 30 мл ябълков оцет, 30 мл растително масло, 30 мл доматен сос, сол, захар, ароматни пресни билки на вкус (босилек, мента, копър, магданоз и др.)
Приготвяне: Сортирайте плодовете на орловия нокът, измийте и подсушете. Измийте чушката, нарежете я на малки парченца, обелете чесъна и го разделете на скилидки. Измийте и подсушете пресните зелени подправки, нарежете ги на ситно.
Смелете заедно сладките и лютите чушки, плодовете и чесъна (с помощта на блендер или месомелачка). Сложете в тенджера на слаб огън. Добавете към сместа оцет и доматен сос, разбъркайте и оставете да къкри за 15 минути на слаб огън. Добавете нарязаните зелени подправки, сол, захар и растително масло на вкус, разбъркайте и оставете да къкри още 20 минути на слаб огън.
Сипете лютия сос в буркани и затворете, охладете и съхранявайте в хладилник.
Сервирайте с месо или с всякакви основни ястия или предястия.
Коментари