За приготвянето им използвайте смлени зърнени храни. Може да дрождирате и трици, и варени картофи. Дрожидарането приготвяйте

в съдове, които задържат топлина

- дървени каци или метални съдове с двойни дъна. Малки количества може да дрождирате и в кофи.

Как да дрождирате:

Част от фуража залейте с 1,5-2 части вода, загрята до 30 градуса. Разбъркайте добре до кашеобразно състояние. След това поставете

0,5-1% хлебна мая

предварително размита във вода, която трябва да смесите с фуража. Получената смес се оставя на температура около 25 градуса за около 30-40 минути. В зависимост от типа на фуража

дрождираната смес е готова след 5-6 часа

Тя има шуплеста структура, сладникаво-кисел вкус и приятна специфична миризма.