Определя се от следните свойства:
- температура на въздуха;
- влажност— скорост на въздуха;
- съдържание на вредни примеси (въглероден диоксид, амоняк, сероводород и др.);
- съдържание на прах и микроорганизъм;
- скорост на въздуха;
- съдържание на вредни примеси (въглероден диоксид, амоняк, сероводород и др.);
- съдържание на прах и микроорганизми.
Формирането на вътрешния микроклимат се
влияе от климатичните условия на зоната,
топлоизолационните свойства на ограждащите конструкции, площта на помещенията, вентилационната система и производителността; брой, живо тегло, възраст, продуктивност на свинете и начина на тяхното отглеждане, както и общото санитарно състояние на помещенията.
Внимание! Промяната на един от тези параметри може да има значително въздействие върху животните.
- Незадоволителните условия на микроклимат в помещенията намаляват продуктивността на свинете с 20–40%, влияят отрицателно върху репродуктивните функции, устойчивостта на болести и също така увеличават разходите за фураж за единица продукция.
- Най-чувствителни към промените в микроклимата са високопродуктивните животни и особено младите животни.
- Температурата на въздуха влияе най-пряко на метаболизма на всички живи същества. Тялото на прасетата поддържа постоянна телесна температура (въпреки промените във външната среда).
Когато температурата се понижи,
част от енергията на фуража (до 10% или повече) се изразходва за поддържане на телесната температура, поради което
продуктивността на прасетата намалява
(за всеки градус температурата пада от 16 до 5 °C, там е средно намаление на наддаването на живо тегло от 2%). Възможно е да се появят настинки, особено при млади животни.
С повишаването на температурата вкусът и
смилаемостта на храната се влошават,
което също се отразява негативно на продуктивността, а репродуктивните функции на мъжките и женските намаляват.
В помещенията е необходимо да се поддържа температурата на въздуха в оптимален диапазон:
• за свине майки — +16...+20 °С;
• за прасенца през първата седмица - +28...+30 °C с по-нататъшно намаляване всяка седмица с 2 градуса;
• за угоители — +14...+20 °С.
Относителната влажност на въздуха, както и температурата, влияят пряко върху метаболизма.
- Високата влажност на въздуха засилва неблагоприятното въздействие на високите и ниските температури върху организма.
- При ниски температури таванът и стените започват да се овлажняват и замръзват, техните топлоизолационни свойства се влошават и експлоатационният им живот намалява.
- Ниска влажност на въздуха (под 50%) се получава при висока температура на въздуха в помещението, когато има голяма температурна разлика между външния въздух и въздуха в помещението. Оптималната влажност е 60–70%; при повишени температури е допустима влажност от 50%; с намаление - 80%.
Коментари