Определя се от следните свойства:

  • температура на въздуха;
  • влажност— скорост на въздуха;
  • съдържание на вредни примеси (въглероден диоксид, амоняк, сероводород и др.);
  • съдържание на прах и микроорганизъм;
  • скорост на въздуха;
  • съдържание на вредни примеси (въглероден диоксид, амоняк, сероводород и др.);
  • съдържание на прах и микроорганизми.

Формирането на вътрешния микроклимат се

влияе от климатичните условия на зоната,

топлоизолационните свойства на ограждащите конструкции, площта на помещенията, вентилационната система и производителността; брой, живо тегло, възраст, продуктивност на свинете и начина на тяхното отглеждане, както и общото санитарно състояние на помещенията.

Внимание! Промяната на един от тези параметри може да има значително въздействие върху животните.

  • Незадоволителните условия на микроклимат в помещенията намаляват продуктивността на свинете с 20–40%, влияят отрицателно върху репродуктивните функции, устойчивостта на болести и също така увеличават разходите за фураж за единица продукция.
  • Най-чувствителни към промените в микроклимата са високопродуктивните животни и особено младите животни.
  • Температурата на въздуха влияе най-пряко на метаболизма на всички живи същества. Тялото на прасетата поддържа постоянна телесна температура (въпреки промените във външната среда).

Когато температурата се понижи,

част от енергията на фуража (до 10% или повече) се изразходва за поддържане на телесната температура, поради което

продуктивността на прасетата намалява

(за всеки градус температурата пада от 16 до 5 °C, там е средно намаление на наддаването на живо тегло от 2%). Възможно е да се появят настинки, особено при млади животни.

С повишаването на температурата вкусът и

смилаемостта на храната се влошават,

което също се отразява негативно на продуктивността, а репродуктивните функции на мъжките и женските намаляват.

В помещенията е необходимо да се поддържа температурата на въздуха в оптимален диапазон:

• за свине майки — +16...+20 °С;

• за прасенца през първата седмица - +28...+30 °C с по-нататъшно намаляване всяка седмица с 2 градуса;

• за угоители — +14...+20 °С.

Относителната влажност на въздуха, както и температурата, влияят пряко върху метаболизма.

  • Високата влажност на въздуха засилва неблагоприятното въздействие на високите и ниските температури върху организма.
  • При ниски температури таванът и стените започват да се овлажняват и замръзват, техните топлоизолационни свойства се влошават и експлоатационният им живот намалява.
  • Ниска влажност на въздуха (под 50%) се получава при висока температура на въздуха в помещението, когато има голяма температурна разлика между външния въздух и въздуха в помещението. Оптималната влажност е 60–70%; при повишени температури е допустима влажност от 50%; с намаление - 80%.