Близо 70 български производители защитават традициите с европейски сертификат за кисело мляко и бяло саламурено сирене. Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните Стефан Бурджев при откриването на VI национален събор „Млечният път на България през вековете" в Луковит. Той посочи, че към момента 39 производители са сертифицирани за Защитено наименование за произход (ЗНП) „Българско кисело мляко" и 30 за ЗНП „Българско бяло саламурено сирене", а още 10 са в процедура на регистрация.
„България има голям потенциал за повишаване на продуктивността чрез подобряване на генетиката на млечните стада. Неслучайно българското кисело мляко и българското бяло саламурено сирене нямат нужда от специално представяне, тъй като те са добре познати и търсени в Европа и в света", каза заместник-министър Бурджев. Той допълни, че вече повече от две години е в сила европейската регистрация на тези емблематични за страната ни защитени наименования за произход.
„Радваме се, че българските производители ценят ползите и преимуществата на тази защита. Основната ни цел е популяризирането на уникалните характеристики на тези продукти, произтичащи от географския им произход и от традиционните умения, използвани при тяхното производство. По този начин се гарантира тяхната защита срещу нелоялна конкуренция и се създава добавена стойност", посочи още заместник-министър Бурджев.
Той припомни, че млечните продукти със защитени наименования се произвеждат единствено от българско сурово мляко, а фуражите за млекодайните животни трябва поне 80% на годишна основа да са с български произход.
„Традиционната българска закваска, съдържаща бактериите Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus, придава специфичния характер и вкус на нашето кисело мляко и бяло саламурено сирене", поясни Бурджев. Той изтъкна, че производството на продукти със ЗНП пряко насърчава търсенето на българска суровина, което е в пълно съответствие с приоритетите на Министерството на земеделието и храните за стимулиране и развитие на българското животновъдство.
От името на министъра на земеделието и храните д-р Георги Тахов, заместник-министър Бурджев поздрави организаторите на събора и подчерта, че събитието е уникално, тъй като е единственото по рода си изложение, насочено както към суровината, така и към крайния продукт, показващо отношението на фермерите към млечните животни и развитието на сектора.
По време на събора заместник-министър Бурджев разгледа изложените млечни продукти на производители, сертифицирани по ЗНП.

Шестият национален събор „Млечният път на България през вековете" е организиран от Сдружение „Български традиционни млечни продукти" в партньорство с Министерството на земеделието и храните и Община Луковит.
В събитието взеха участие кметът на Луковит Иван Грънчаров, изпълнителният директор на Държавен фонд "Земеделие" Ива Иванова и представители на местната власт.
Коментари