Засега по-малко са прибраните количества пипер, картофи, дини и домати от открити площи.
Реколта от есенници
Оперативните данни на земеделското министерство при близо 100% ожънати площи показват ръст на производството на пшеница, ечемик и маслодайна рапица съответно с 8,2%, 7,8% и 67,7% на годишна база. Това се дължи на увеличение както на реколтираните площи, така и на средните добиви от декар.
Повече са и прибраните до момента количества ръж (с 13,1%) и тритикале (с 3,7%). (табл.1)


Реколта от слънчоглед и царевица за зърно
Жътвата на маслодаен слънчоглед и царевица за зърно се движи със съществено по-бавни темпове в сравнение с миналата година. Така, на този етап продукцията от слънчоглед изостава с 62,7% на годишна база, а тази от царевица - с 86,7%. (табл. 2 )


Тютюн
Значително по-големият размер реколтирани площи води до повече от двукратен ръст на производството на тютюн тип „Бърлей" спрямо година по-рано. При тип „Виржиния" се наблюдава по-умерено увеличение на годишна база – с 15,8%, докато събраното количество Ориенталски тютюн се свива с 13,7%. (табл. 3)

Площи и производство на зеленчуци, дини, пъпеши и ягоди
Към 21 август 2025 г. се регистрира по-висока продукция на годишна база от пъпеши (с 6,6%), зеле (с 32,6%) и краставици (над два пъти) на открито. Основен принос за това има увеличението на реколтираните площи, при краставиците – в съчетание и с повишен среден добив от декар. Засега по-малко са прибраните количества пипер (с 3,4%), картофи (с 9,5%), дини (с 32,9%) и домати (с 46,8%) от открити площи.
За периода от началото на 2025 г. досега оранжерийното производство на домати е с 21,1% над отчетеното по същото време на миналата година, а това на краставици - с 9,1%. До момента са прибрани общо 5 334 тона ягоди от открити площи и оранжерии. (табл. 4)

Площи и производство от трайни насаждения
В резултат на особено неблагоприятните климатични условия за повечето трайни насаждения през настоящата година, продукцията от десертно грозде, малини, праскови, круши, ябълки, сливи и кайсии бележи спад с между 36,2% (десертно грозде) и 94,6% (кайсии) спрямо година по-рано. Единствено при ябълките засега се наблюдава повишение на средния добив от декар, което обаче не е достатъчно да компенсира намалението на реколтираните площи. (табл. 5)

Площи и производство от етерично-маслени култури
Отчетеното производство на лавандула до момента е в размер на 25 278 тона – с 35,7% по-малко на годишна база, поради намаление както на реколтираните площи, така и на средната продуктивност от декар. (табл. 6)

Цени
Зърнени и маслодайни култури
Средно за страната, към 20 август 2025 г. се наблюдава леко понижение на седмична база на изкупните цени на слънчогледа (с 0,1%), пшеницата (с по 0,3% както при хлебната, така и при фуражната) и царевицата (с 0,8%). Цената на ечемика се запазва на нивото от предходната седмица, а единствено рапицата поскъпва, макар и минимално - с 0,3%. (табл. 7)

Повечето от основните зърнени и маслодайни култури се търгуват на по-високи цени, отколкото по същото време на миналия сезон. Годишното увеличение на цените на царевицата, рапицата, ечемика и слънчогледа е с между 3,7% и 14,9%, най-чувствително при слънчогледа. Изключение прави пшеницата, която бележи леко поевтиняване на годишна база - с 1,1% за хлебната и с 1,5% за фуражната.
Плодове и зеленчуци
Седмичните ценови изменения при предлагането на едро на плодове и зеленчуци са преобладаващо в посока надолу. През периода 18-22 август 2025 г. средните цени на едро на праскови, ябълки, пипер (зелен и червен), зеле и домати на тържищата в страната са с между 0,3% (праскови) и 13,3% (зелен пипер) по-ниски спрямо предходната седмица.
Цените на едро на картофите и дините остават без промяна. Единствено краставиците поскъпват - с 10,6%. (табл. 8)
В сравнение с аналогичния период на 2024 г. се отчита сериозно увеличение на цените на прасковите (с 60,1%), ябълките (с 30,3%) и червения пипер (с 21%). По-слабо са поскъпнали доматите (с 9,4%), краставиците (с 3,6%) и дините (с 4,8%). Средната цена на едро на зелето е с 22,5% под нивото отпреди една година, а тези на зеления пипер и картофите – съответно с 3,8% и 8,4%.


Коментари