Турция, най-големият доставчик на лешници в света, претърпя щети от измръзванията, което намали реколтата за 2025 г. и доведе до по-високи разходи за производителите на сладкарски изделия. Лешниците са основна съставка в пасти и шоколадови изделия като Nutella и Ferrero Rocher.
Измръзванията през април в комбинация с продължаващите климатични промени, доведоха до повишение на цените на лешниците с повече от 35%. В един момент турските фючърси надхвърлиха 200 лири (4,91 щатски долара, 4,22 евро) за килограм, а международните прогнози достигнаха до 10 щатски долара за килограм.
Ferrero, която използва около една четвърт от световното производство на лешници, заяви: „Ferrero Group разнообразява източниците си от различни места по света и благодарение на дългосрочната си стратегия. Ferrero не очаква прекъсвания в доставките за своите продукти." Компанията произвежда Nutella, Ferrero Rocher, Kinder Bueno и Mon Cheri, всички от които съдържат лешници.
Nutella се състои основно от захар и палмово масло, като лешниците съставляват около 13% от рецептата. Милиони буркани се продават ежегодно, което означава, че дори малките увеличения на цените оказват влияние върху производствените разходи. Производителите на сладкарски изделия оценяват дали по-високите разходи могат да доведат до промяна в състава, по-малки размери на продуктите или по-високи цени на дребно.
Прогнозите на Турския статистически институт (TurkStat) от юни поставят реколтата за 2025 г. на 520 000 тона, което е по-малко от първоначалната прогноза от 750 000 тона. По-късно тази прогноза беше ревизирана на 601 000 тона в черупки, според Международния съвет за ядки и сушени плодове (INC), който цитира данни от Асоциацията на износителите от Черно море (KiB). Ревизията представлява спад от 22%, като около 167 000 тона са загубени поради слана.
Турция също е пренесла около 150 000 тона от реколтата от 2022 г., които вече са изчерпани. Лешниците се събират в края на лятото, като според германската асоциация на сладкарите BDSI реколтата тази година се очаква между 10 август и средата на септември.
Други страни производителки, включително Чили, Грузия и САЩ, се разглеждат като алтернативни източници, въпреки че те произвеждат по-малки количества. Американските лешници, отглеждани главно в Орегон, се различават по вкус, а създаването на нови насаждения отнема 5–7 години, което ограничава незабавното разширяване.
Пазарните наблюдатели отбелязват, че забавянето при определянето на базовата цена на лешниците в Турция е допринесло за спекулации. KiB традиционно обявява минимална цена в началото на реколтата, за да стабилизира очакванията, но забавянето през миналата година доведе до несигурност, повишаване на цените и задържане на запасите от страна на фермерите.
Студеното време подчертава чувствителността на лешниците към климатичните промени. Експертите предупреждават, че непредвидимите условия, като пролетните студове, могат да засегнат не само лешниците, но и други ядки, включително бадеми и орехи.
Коментари