Нова изследователска инициатива, финансирана от Hort Innovation и реализирана от CQUniversity, има за цел да подобри качеството и пазарната реализация на отглежданите в Австралия сладки и люти чушки, като помага на производителите да намалят загубите след прибирането на реколтата и да увеличат печалбите си.
Проектът „Оптимизиране на качеството на чушките и лютите чушки" (VG24002) ще се занимава с често срещани дефекти на плодовете, като вътрешно гниене, посребряване и поява на дупки – проблеми, които често водят до отхвърляне на пратки и намаляване на печалбите. Само вътрешното гниене води до загуба на една от всеки четири чушки, отгледани на полето, което струва на австралийската градинарска индустрия около 53 милиона австралийски долара годишно.
В тясно сътрудничество с производителите в ключовите производствени региони, проектът ще картира ефективността на веригата за доставки, ще оцени качеството на плодовете, като използва както цифрови, така и традиционни техники, и ще разработи препоръки за най-добри практики за производство и обработка след прибиране на реколтата.
Изпълнителният директор на Hort Innovation Брет Фифилд подчерта важността на това проучване, като заяви:
„Това партньорство е мощен пример за това как целенасочените, подкрепени от науката проучвания могат да донесат реални ползи за производителите. Чрез финансирането на тази инициатива Hort Innovation инвестира в практични решения, които подобряват качеството на зеленчуците, намаляват отпадъците и повишават рентабилността, укрепвайки бъдещето на производството на чушки и люти чушки, както и на градинарската индустрия като цяло."
Изследването ще проучи как зрелостта на реколтата, структурата на зеленчуците и процесите на охлаждане влияят върху качеството на плодовете. То ще се фокусира и върху разработването на инструменти за прогнозиране, които да помогнат на производителите и партньорите по веригата на доставки да предвидят резултатите от продажбите на дребно и да вземат информирани решения.
Коментари