08-09 ДОМАШНА ФЕРМА
Първото нещо, което трябва да знаете, е средната продължителност на живота на разплодните животни:
• бици - 6-8 години;
• свине, овни, кози - 3-4 години.
След заплождането и раждането се оценява качеството на потомството при различните животни.
Например:
• за овцете важен показател е стригането на вълна, дължината на вълнените влакна, гъстотата на вълнената покривка;
• за говедата и козите - добивът на мляко;
• за свинете е важно наддаването на тегло (най-добрият баща за разплод е този, чиито деца дават бърз прираст).
При отглеждането на разплодници от всякакъв вид животни, правилната грижа за тях
изисква определени знания и практически умения
Пълноценните разплодници са необходими във всяко стопанство, за да се получи здраво и продуктивно потомство. То трябва да наследява всички най-добри качества на родителите си - особено основния „продукт" спермата да е винаги с високо качество.
Затова е важно е да се спазват специални правила след раждането. Заплоденото животно трябва да остане под майката или на пълномаслено мляко през целия период на сучене (например, за прасенце е около 2 месеца). Именно през периода на сучене се залага потенциал за получаване на здраво, продуктивно потомство. През периода на сучене всяко прасенце трябва да изяде:
• около 10 кг сочен фураж;
• 6 кг пълномаслено мляко;
• 20 кг обезмаслено мляко;
• 20 кг комбиниран фураж.
И след това, от всички прасенца трябва да се избере бъдещият разплодник.
На първо място, след края на периода на сучене, животните се оценяват по собствена продуктивност, за да се идентифицират обективно всички характеристики. Животните се претеглят, измерват (и всяка част от тялото) и се идентифицират тези, които при едни и същи условия на отглеждане и хранене са показали най-добри резултати. Това са животните, които са способни да предадат висока продуктивност на бъдещото потомство.
Важно! При избора на разплодник е важно да се вземе предвид генетичната природа, т.е.
родителите не трябва да са „роднини"
На избраните най-добри животни се увеличава хранителната норма с 10-15%. Веднага щом бъдещите разплодници се подготвят за чифтосването, диетата им задължително се допълва с храна за животни, което осигурява висококачествена сперма (тя се състои главно от протеини).
Например: един бик се нуждае от кофа обезмаслено мляко, или 0,5 кг яйчен прах, или 1 кг рибно брашно на ден като храна за животни.
Като цяло, разплодните бици, нерези, овни и кози могат да имат два вида хранене:
- концентрирано;
- концентрирано-картофено.
При концентрирания тип около половината от диетата е концентрат, а другата половина е сено, мокра храна.
Например приблизителна диета за нерез
с концентрирано-картофено хранене: ечемик, овес, пшеница, царевица - по 0,5 кг (едно по ваш избор!), грах 100-200 г, тревно брашно 300-400 г, слънчогледово брашно 100-150 г, обезмаслено мляко 1,5 кг, рибено брашно 200 г и варени картофи до 4 кг, за предпочитане също моркови, цвекло (по 1 кг).
Внимание!
• Храната винаги трябва да е прясна, без признаци на разваляне. Част от храната може да се дава и под формата на мая.
• Солта, витамините и минералните добавки са задължителни в диетата, а премиксите са се доказали като отлични, съдържащи най-пълния набор от витамини и микроелементи, необходими на разплодниците.
• Фуражните добавки ще осигурят на животните макроелементи (а това са минерали калций, сяра, фосфор и натрий) в условията на частно стопанство. Те са разработени отделно за преживните животни говеда, кози и овце, както и за свине и птици, което гарантира цялостно и балансирано снабдяване на организма на продуктивните животни с всички основни дефицитни минерали.
Свинете имат такъв специален
показател – полифертилността
Тя се определя от броя на родените живи прасенца. Полифертилността до голяма степен зависи от броя на зърната: средно е 8-10 чифта, понякога до 18 (!), но 4-6 чифта не са достатъчни за изхранване на потомството.
Свинята-майка наследява броя на цицките от баща си, така че
нерези с малък брой цицки не се вземат за разплод,
дори и да са подходящи в други отношения. В противен случай е възможен регрес - дъщерята може да има дори по-малко цицки от бащата. Но свинята-майка наследява млечността (количеството мляко) от майка си.
Важна отличителна черта на нерезите:
- твърде ранното използване води до слабо потомство;
- по-късно заплождане – стига се до намаляване на плодовитостта.
Нерезите обикновено започват да се използват за разплод на възраст около една година с живо тегло 180-200 кг. Трябва да се има предвид, че порасналите над 2 години нерези, като правило, дават потомство с по-добро качество. Нерезите-разплодници се отглеждат само поотделно. Груповото отглеждане на възрастни нерези е неприемливо, за да се предотвратят боеве.
Биците-разплодници -
трябва да бъдат опръстенявани
Това е болезнено, но бикът става послушен, в противен случай е невъзможно да бъде обуздан. За един бик-производител разплодник, е оптимално да се осеменяват около 50 женски годишно. С увеличаване на количеството качеството на спермата намалява, защото разплодникът е живо същество, той трябва да почива, да натрупва сили. Внимание! Отглеждането на бик цяла година с цел осеменяване на една или две женски е скъпо. В частните ферми е по-евтино и по-изгодно да се купува сперма, като се кани техник по изкуствено осеменяване.
Чистокръвният овен
е предпоставка за получаване на здраво и високопродуктивно потомство. Овните имат ясно изразен ловен сезон, така че фуражът от животински произход трябва да се дава около 5% от диетата, но преди периода на чифтосване го увеличете до 10%.
Да се има предвид:
Ако овенът е на добра паша през лятото,
той не се нуждае от допълнително хранене със зърно.
Въпреки това, месец преди чифтосване и по време на самия брачен период, диетите трябва да се допълват със зърнен фураж. Отличен фураж е младата сочна трева, овесът се счита за най-добър концентрат, могат да се дават ечемик и сорго.
Запомнете! Жълтото просо има особено добър ефект върху половата функция на овните.
Всички споменатите фуражи се дават натрошени. От грубите фуражи се цени доброто бобово сено, а от сочните фуражи - кореноплодни растения (особено моркови). По време на брачния период диетата не трябва да се претоварва с груби и обемисти фуражи, за да се избегне евентуална летаргия на мъжкия.
Подготовката на овен за чифтосване
трябва да започне не по-късно от 1-1,5 месеца преди началото на брачния период. През това време овенът трябва да се разхожда с овцете-майки, но поведението му трябва да се следи: ако е много неспокоен, временно се отстранява от стадото. Силен овен ще покрие 25-50 овце-майки по време на брачния период. При ръчно чифтосване (или когато овенът е с овцете-майки за кратко време), един овен може да покрие 50-75 овце-майки. Млад овен може да оплоди 15-20 овце-майки на сезон.
Разплодният козел не трябва да е в
роднински връзки с козите-майки
от стадото; важно е да произхожда от високопродуктивни родители, да е с добро здраве и конституция и да има развити полови органи. По-добре е да се купуват козли от доказани развъдни ферми. Преди чифтосване храненето на козите и козлите се подобрява, така че те да имат над средната угоеност. Доенето на пухени породи се спира.
Козите от пухени и вълнени породи, освен това, трябва да имат висока продуктивност. В млечното козевъдство, където отглеждането на кози е нерентабилно, за чифтосване могат да се използват добре развити ярета на възраст 10-12 месеца.



Коментари