За угояване на черен дроб се избират

млади животни на възраст

11-12 седмици с тегло най-малко 4 кг.

Угояването започва с подготвителен период, който продължава 7-10 дни, когато птицата се храни поне 4 пъти на ден - в 6, 11, 14 и 19 часа.

Гъсетата се държат на закрито или в клетки,

за да се движат по-малко.

Самият принцип на угояване е принудително хранене. Започва на 13 седмици с живо тегло от 4,5 кг. През периода на угояване преминават към хранене пет пъти дневно: в 6, 11, 14, 19 и 22 часа.
Основният фураж за угояване на черен дроб е жълтото царевично зърно, което придава на черния дроб златист оттенък.

Царевицата се запарва в гореща вода (водата се излива над нивото на зърното, за да се отстранят плаващите отпадъци и примеси). Преди хранене водата се отцежда, към запареното зърно се добавят сол и растително масло (1% от теглото на сухото зърно). Разбъркайте добре и след като изстине, хранете гъските на ръка.

За повишаване на хранителната стойност,

към царевичната каша се добавя протеинова смес (слънчогледово брашно и месокостно брашно в съотношение 1:1) по 150 г на глава на ден. Среднодневна консумация на царевица на глава по време на угояване:

  • през първите 3 дни - 300-340 г;
  • от 4-ия до 7-ия ден - 450-580 г;
  • от 8-ия до края на угояването - 670-990 г.

Угояването завършва в

края на третата седмица.

По това време затлъстелите гъски дишат тежко, водят заседнал начин на живот, имат хлътнали очи и белезникав клюн. Когато колете угоена гъска, не трябва да я хващате за врата, да ѝ усуквате крилата и да бъдете внимателни при боравене с нея. След клане, черният дроб се отделя внимателно от жлъчния мехур. Черният дроб тежи до 1 кг!