Започваме с картофите

Варени картофи и обелки се използват като храна за птици. Покълналите картофи и кълнове съдържат соланин, така че водата след сваряването им се излива.

Варени картофи се дават на птиците в мокра каша, добре омесени и смесени с фураж от зърнено брашно:

  • на пилетата се дават 50-100 г картофи;
  • на патиците и пуйките - 150-250 г;
  • а на гъските - 250 г или повече на ден;
  • дава се на пилета, патета и пуйки от 5-10-дневна възраст в количество 10-15% от теглото на зърнено-брашнения фураж.

Употребата на хляб

  • Коричките от стар хляб, накиснати в гореща вода, могат да съставляват до 50-60% от диетата. Не трябва да се дава плесенясал хляб.
  • Пълноценна храна: моркови, цвекло, зелеви листа, кореноплодни зеленчуци, паднали ябълки и круши и др. Те се дават на птиците нарязани и също се добавят към каша.

Протеинови фуражи
Това са грах, боб, червен боб, кюспета и брашно, като се дават:

  • на възрастни пилета - 8-10 г;
  • патици, гъски и пуйки - 15-30 г на глава на ден;
  • млади животни от 10-15-дневна възраст - започвайки с 2 г на глава.