Започваме с картофите
Варени картофи и обелки се използват като храна за птици. Покълналите картофи и кълнове съдържат соланин, така че водата след сваряването им се излива.
Варени картофи се дават на птиците в мокра каша, добре омесени и смесени с фураж от зърнено брашно:
- на пилетата се дават 50-100 г картофи;
- на патиците и пуйките - 150-250 г;
- а на гъските - 250 г или повече на ден;
- дава се на пилета, патета и пуйки от 5-10-дневна възраст в количество 10-15% от теглото на зърнено-брашнения фураж.
Употребата на хляб
- Коричките от стар хляб, накиснати в гореща вода, могат да съставляват до 50-60% от диетата. Не трябва да се дава плесенясал хляб.
- Пълноценна храна: моркови, цвекло, зелеви листа, кореноплодни зеленчуци, паднали ябълки и круши и др. Те се дават на птиците нарязани и също се добавят към каша.
Протеинови фуражи
Това са грах, боб, червен боб, кюспета и брашно, като се дават:
- на възрастни пилета - 8-10 г;
- патици, гъски и пуйки - 15-30 г на глава на ден;
- млади животни от 10-15-дневна възраст - започвайки с 2 г на глава.
Коментари