Увеличават се обаче безмесните ястия в други заведения за хранене

След значителен ръст през последните години, броят на чисто вегетарианските или веганските ресторанти в Нидерландия отново намалява. Това става ясно от данни на Търговската камара и вегетарианската платформа Happy Cow. Важна причина за това е, че други ресторанти предлагат повече и по-добри вегетариански опции от преди.

Но това не е единствената причина, според експерти и ресторантьори. „Вегетарианската храна все още е малко натоварена", казва съсобственикът на веригата ресторанти Vegitalian Йоп ван ден Берселар.

Затова ресторантът, който в началото е бил изцяло вегетариански, след пет години добавя месо и риба в менюто на заведението си в Ротердам. Сервирането само на вегетариански ястия вече не е работи: „Виждаме, че голямо заведение като това се нуждае от голяма целева група, за да може да покрие всичките си фиксирани разходи. За да имаме дългосрочен устойчив модел на печалба, този нишов пазар е просто твърде малък", казва Ван ден Берселар.

Историята на Vegitalian се вписва в по-широка тенденция, констатира секторният мениджър за хотелиерството и ресторантьорството в Рабобанк Йос Клеркс: „Виждаме същото да се случва и в останалата част на страната".

Изследователят на въпросите на потреблението Ханс Дагевос се присъединява към това мнение: „Мисля, че готвачите и ресторантьорите също виждат, че може би са малко прекалено ексклузивни, когато се профилират като вегетариански и вегански".

Ван ден Берселар също смята, че вегетарианството и веганството все още са обременени с определено стигма: „Мисля, че вегетарианската диета все още се асоциира с крайната левица и все още не се приема достатъчно добре в средата на пазара. Мисля, че Vegitalian ни научи, че не е добре да налагаме вегетарианството прекалено натрапчиво".

Клеркс разбира избора на Vegitalian: „Ако в менюто ви няма никакви животински протеини, вие изключвате определена целева група. Много хора имат навика да ядат вегетарианска храна през седмицата и повече месо и риба през уикенда. А това са дните, в които ресторантите са най-посещавани".

„Това е нещо ново. Месото и рибата също са част от лукса. Те са част от празниците и разточителството. Такива асоциации са свързани с животинските продукти, особено с месото", счита Дагевос.

Според Клеркс тази тенденция не означава, че вече изобщо не се яде вегетарианска храна. Напротив, в ресторантьорството е постигнат значителен напредък: „Преди се радваше, ако можеше да си поръчаш нещо вегетарианско в обикновен ресторант, а сега все повече ресторанти предлагат по-широк избор от вегетариански ястия в менюто си".

Това потвърждава и Дагевос. Според него броят на вегетарианците и веганите от години е около 5% от населението, а предлагането на растителни и животински продукти в менюто се променя: „През последните години, разбира се, се появи огромно разнообразие. Готвачите и ресторантьорите като цяло дадоха огромен тласък на предлагането на растителни продукти".

"Пабло Молеман, съосновател на ProVeg, не намира за странно, че броят на вегетарианските и веганските ресторанти е намалял леко: „Това намаление се дължи именно на факта, че вегетарианската храна става все по-нормална. „Обикновените" ресторанти напълно са прегърнали вегетарианската храна, което е довело до загуба на пазарен дял за вегетарианските ресторанти".