Не се препоръчва доене на животни от тънкорунни и полутънкорунни породи
Овцете се отглеждат заради месото им - дойният им период е от отбиването на агнетата до пресушаването. При местните породи овце Черноглава плевенска, Местна Старозагорска, Бяла Маришка и Вакла Маришка за нормален доен период се счимят 150 дни. Дойният период обаче обикновено варира от 120 до 180 дни, а в някои стада може да има и по-широко вариране - от 90 до 210 дни.
Овчето мляко има висока хранителна стойност
и ценни диетични свойства
и е много по-хранително от кравето мляко:
има 1,4 пъти повече сухо вещество;
- 1,8 пъти повече мазнини,
- калоричното му съдържание е 1,5 пъти по-високо.
От овче мляко се произвеждат ценни сортове сирене (бринза, рокфор), масло, извара, кисело мляко. Ако в домакинството има 1-2 овце, може да не си струва да ги доите, но ако има 3-4 или повече, тогава
овчето мляко може да бъде добро допълнение
към продуктите, получени в домашната ферма.
Производството на мляко също се влияе от:
- възрастта на животното;
- условията на хранене и
- начин на отглеждане.
Най-голямо производство на мляко има при овцете на възраст 3–6 години. Лактацията продължава 120–170 дни.
Средно за 1 ден от овца можете да получите:
- 1,1 литра мляко през първия месец;
- 1 литър през втория месец;
- след това 0,5 и 0,3 литра.
Не се препоръчва доене на овце от тънкорунни и полутънкорунни породи. Не трябва да се пипат и многоплодни животни.
Например
- някои породи дават средно по 2-3 агнета
- ако й отнемете млякото, тя ще се изтощи и следващия път ще даде слабо потомство.
Важна особеност в технологията
на доене при овце
Доенето започва не веднага след агненето, а 2-3 месеца след отбиването на младите животни. Това се дължи на факта, че овцата има достатъчно мляко само за родените агнета. Но от 2-3-месечна възраст агнетата са в състояние да ядат храна за възрастни животни и не се нуждаят от мляко. На тази възраст те се отнемат от майките. Но при агнетата на възраст под 1,5 месеца те се лишат от майчиното мляко рано и могат да развият стомашно-чревни заболявания.
След отбиването агнетата се
държат отделно около седмица
- те спират да бозаят.
В първите дни на доенето овцата е нервна, затова трябва да се ограничи и да се даде нещо вкусно преди доене. Овцете се доят веднъж на ден сутрин в продължение на 1-1,5 месеца, но ако млечността е добра, може да продължите.
Има 2 начина за издояване
на овца: отстрани и отзад
Много по-удобно и по-бързо е да се дои отзад, но в този случай млякото може да се замърси с урина и изпражнения. Поради тази причина, докато стопанинът натрупа опит, е по-добре овцете да се доят отстрани. Техниката за доене на овцете и козите е еднаква. Космите по вимето, около него и от вътрешната страна на задните крака се подстригват. Преди всяко доене вимето трябва да е мокро, затова се избърсва с мокра кърпа.

Коментари