Страхотно е да отидете на вилата или на пикник с голяма компания! Летните салати не трябва да са много сложни, иначе пак ще работите, вместо да си почивате. По-добре е да не използвате майонеза и други тежки сосове. Предлагаме ви селекция от лесни салати за пикник.

Селска салата с козе сирене и ядки 

Ако смятате, че ягодите стават само за десерти, то след като опитате тази лека и вкусна салата, мнението ви може да се промени. Сладостта на горските плодове се съчетава добре с естествената тръпчивост на спанака и нежността на пикантното козе сирене.

Продукти: 450 г ягоди, 180 г пресен спанак, 120 г меко козе сирене или фета, 100 г орехи, сол и черен пипер на вкус.

За соса: 1,5 суп. лъж. мед, 3 суп. лъж. зехтин.

Приготвяне: Загрейте фурната до 180 °C и поставете ядките в тава и печете 8-10 минути, като разбърквате от време на време, за да не загорят. Разбийте зехтина с меда, сол и черен пипер. Нарежете ягодите на четвъртинки и натрошете сиренето. Измийте листата спанак и ги подсушете върху домакинска хартия. Ядките се нарязват на едро. Смесете всички съставки и полейте със соса.

Дресингът от мед и масло придава на това необичайно ястие пикантен вкус. Може да се сервира както като предястие, така и като летен десерт.

Топла салата с рукола и балсамов оцет 

Салатата може да се поднесе като пълноценно ястие или гарнитура. Сладкият балсамов оцет е популярен в Италия, придава уникален вкус и аромат. Можете да използвате всяко сирене, като добавка към салатата.

Продукти: средно голяма тиквичка, 2 чушки, 100 г рукола, 100 г козе сирене или любимото ви сирене, зехтин за пържене, сол и балсамов оцет на вкус.

Приготвяне: Измийте тиквичките и чушките, нарежете на колелца по желание. Зеленчуците се запържват един по един в зехтина до лека хрупкавост. Добавете малко сол по време на готвене.

Измийте руколата и я сложете в чиния, поставете зеленчуците и сиренето отгоре. Полейте салатата с балсамов оцет и сервирайте.

Зеленчуците могат да се пекат във фурна или на скара без масло. Това ще намали съдържанието на калории в ястието, което е особено важно за тези, които следят диетата си.

Салата в буркан 

Салата в буркан е чудесна идея за бърза закуска, обяд или вечеря сред природата. Удобно е да вземете витаминна закуска на пикник, защото спестява много време. Няма нужда да готвите нищо: просто отворете съда, смесете слоеве от различните съставки - и ястието е готово!

Продукти: 5 суп. лъж. консервирана царевица, няколко листа от маруля, няколко листа спанак, малка краставичка, 2 репички.

За дресинга: 2-3 суп. лъж. кисело мляко, 1 ч. лъж. зърнеста горчица, сол на вкус.

Приготвяне: Измийте добре зеленчуците, спанака и марулята. Краставиците и репичките се нарязват на тънки филийки. Накъсайте зелената салата с ръце.

На дъното на чист и сух буркан се поставят 4 суп. лъж. царевица. Поставете втория слой маруля и репички.

Пригответе дресинга, като смесите киселото мляко със зърнистата горчица и посолите. Залейте зеленчуците в буркана със соса. Отгоре се нареждат краставици и листа спанак и 1 суп. лъж. царевица.

Затворете добре буркана и отидете на пикник.

Предимството на предястието е, че различните продукти, наредени на слоеве, не се смесват помежду си (докато дойде време за обяд), така че ястието запазва свежестта си за дълго време. Салата в стъклен буркан изглежда много естетически, а красивата храна винаги ви кара да хапвате.

Картофи, риба тон и маслини 

Консервите са полезни за приготвяне на храна извън града. Много са удобни, защото се съхраняват без охлаждане, а трайността им е доста голяма. С тях можете да сготвите истински деликатеси, особено ако имате консерва риба тон и маслини.

Продукти: 3 картофа, 1 консерва риба тон в собствен сок, 10 консервирани маслини, 2 яйца, няколко стръка копър, 1 ч. лъж. сок от лайм, зехтин и сол на вкус.

Приготвяне: Сварете картофите или ги изпечете на скара във фолио. Яйцата се сваряват твърдо и се нарязват на кубчета. Отворете консервите с риба тон и маслини. Отцедете сока, разделете рибата на парчета с помощта на вилица, а маслините оставете цели. Копърът се нарязва на ситно.

Направете дресинга: Смесете малко зехтин със сок от лайм. Когато картофите са готови ги обелете и нарежете на кубчета. Смесете всички съставки и овкусете салатата със зехтин, като отгоре украсите с копър.

Киноа с патладжан 

Това ястие е вкусно и доста засищащо, богато на витамини. Когато сте сред природата такава салата идеално ще задоволи глада ви. Можете да сварите предварително киноато у дома. Всичко, което трябва да направите след това, е да изпечете патладжана на скара и бързо да смесите всички съставки преди сервиране.

Продукти: 1 патладжан, 100 г киноа, малка връзка кориандър, 2 скилидки чесън, малко парче люта чушка, зехтин и сол на вкус.

Приготвяне: Поставете киноата в тенджера, добавете вода в съотношение 1:1 и оставете да заври. Намалете котлона и оставете да къкри, докато зърната омекнат, около 15 минути. Нарежете патладжана на филийки и изпържете на скара за 5-7 минути от всяка страна до златистокафяво. Кориандърът и чесънът се нарязват на ситно, а лютата чушка се нарязва на тънки кръгчета.

Смесете киноата, патладжана, билките, чесъна и лютата чушка в купа за салата. Посолява се леко и се подправя със зехтин.

Салатата може да се поднесе и като гарнитура към основното ястие, а може и да се превърне в пълноценно хранене - всичко зависи от вашия апетит!

Зеленчукова дъга 

Акцентът на салатата е, че зеленчуците са подредени в чинията в съответствие с цветовия спектър на дъгата. Изглежда красиво, повдига настроението и апетита! Тази салата върви добре с месни ястия.

Продукти: 2 средно големи домата, 3 суп. лъж. финно настъргани моркови, 4 суп. лъж. консервирана царевица, четвърт глава лук, 70 г червено зеле, сол на вкус.

За дресинга: 1 суп. лъж. зехтин, 1 ч. лъж. ябълков оцет.

Приготвяне: Измийте добре зелето и доматите, обелете лука. Нарежете доматите на филийки, а зелето и лука на ситни стърготини. Наредете зеленчуците на ивици в чиния - домати, корейски моркови, консервирана царевица, лук и зеле.

Смесете зехтина и ябълковия оцет. Залейте зеленчуците с дресинга и леко посолете.

Разбъркайте салатата преди ядене и се насладете на вкуса на лятото. Между другото, диетолозите препоръчват по-често да хапвате „дъга", за да осигурите на тялото фитонутриенти, които се намират в изобилие в цветните зеленчуци и плодове.

Бързо капрезе 

Капрезе с домати и моцарела е класическо италианско предястие. Приготвя се толкова лесно, че дори дете може да се справи с него. Просто трябва да смесите всички продукти - дори не е нужно да режете! Понякога това ястие се допълва със сос песто, скариди, авокадо и маслини.

Продукти: 200 г чери домати, 100-120 г топчета моцарела, листа босилек, зехтин и сол на вкус.

Приготвяне: Измийте доматите и ги наредете в чиния. Отгоре се поставят топчетата моцарела. Гарнирайте предястието с листенца босилек и полейте със зехтин.

Пресни тиквички с домати и фета 

Друга бърза салата може да направите от млади тиквички. Изглежда много елегантно, така че често се приготвя за празниците. Пресните тиквички се нарязват много тънко с помощта на белачка за зеленчуци.

Продукти: малка тиквичка, 100 г чери домати, 100 г бяло сирене, босилек, 2-3 суп. лъж. зехтин, сол и черен пипер на вкус.

Приготвяне: Измийте добре зеленчуците и зелените подправки. С помощта на белачка за зеленчуци нарежете тиквичките на тънки ивици. Тиквичката трябва да е малко недозряла. Такива плодове в суров вид са много нежни и сладки. Чери доматите се разполовяват, сиренето се натрошава, а босилекът се оставя в естествения му вид.

Смесете зеленчуците, добавете сол и черен пипер и подправете със зехтин. Гарнирайте с листенца босилек. Подредете панделките от тиквички, за да изглежда по-интересно салатата.

Това е идеална гарнитура за месо и риба. Ще се впише добре в постно и вегетарианско меню (сиренето трябва да се замени с тофу). Ако следите фигурата си, не е нужно да се притеснявате за калориите!

Телешко печено върху хляб 

Салата върху хляб е пълноценен сандвич. Хапвате и се чувствате сити през целия ден. Най-важното в тази рецепта е правилно да приготвите месото на скарата, така че се постарайте да намерите прясно телешко в магазина.

Продукти за печеното месо: 350 г телешко филе, зехтин и сол на вкус, кориандър, пресен хляб - според броя на порциите.

За салатата: 100 г рукола, няколко сушени домата, зехтин на вкус.

Приготвяне: Отстранете излишната мазнина и ципите, ако има такива, от месото. Натрийте го със сол и го поръсете със зехтин. Намаслете скарата и я загрейте, като я поставите върху въглищата. Завържете месото с конец, за да запази формата си по време на печенето. Поставете го на скарата, но не в самия център, а отстрани, където не е толкова горещо. Печете 20 минути, като обръщате няколко пъти. Ако предпочитате изпечено месо, увийте го във фолио и гответе на жарта още 20-30 минути.

Поставете руколата върху хляб, отгоре сложете тънко нарязаното печено телешко месо и сушени домати. Поръсете с нарязан кориандър. Преди сервиране може да подправите със зехтин.

Узбекска доматена салата (Шакароб) 

Тази зеленчукова салата се сервира с кебап, пилаф, агнешко и други мазни ястия. Смята се, че шакаробът помага за разграждането и смилането на мазнините. Поради изобилието от лук, предястието може да изглежда пикантно, така че е по-добре да вземете салатни сортове лук и да ги допълните със сладки, сочни домати.

Продукти: 2 големи домата, 2 глави червен лук, стрък магданоз, сол и черен пипер - на вкус

Приготвяне: Измийте доматите и ги нарежете на едри парчета. Опитайте се да запазите доматения сок. Обелете лука и го нарежете на тънки полукръгчета. Ако лукът е много лют, залейте го за кратко с гореща вода. Магданозът се нарязва на ситно и се добавя към зеленчуците. Подправете със сол и черен пипер на вкус.

Шакароб не се подправя с олио или сосове. Доматите ще пуснат сок, така че предястието ще се окаже доста сочно, а лукът, билките и подправките ще му добавят яркост.

Азиатска салата от краставици с пиле 

Това леко и питателно ястие ще направи страхотно лятното парти. Салатата е много апетитна, естетична и най-важното - здравословна. Пилешките гърди обикновено се варят, но можете да ги изпечете директно на скара.

Продукти: 150 г пилешки гърди, малко парче джинджифил, 2 големи краставици, сол на вкус, 1 суп. лъж. сусамово семе, 1 люта чушка, 1-2 стръка кориандър, 1-2 стръка зелен лук, 1-2 стръка магданоз, 2 скилидки чесън.

За соса: 1 суп. лъж. сусамово масло, 1 суп. лъж. соев сос, 1 ч. лъж. балсамов оцет, 1 ч. лъж. течен мед.

Приготвяне: Измийте пилешките гърди, сложете ги в тенджера с вода и ги оставете да заврат. Нарежете джинджифила на тънки филийки. Щом бульонът заври, отстранете пяната, посолете и добавете джинджифила. Гответе 15–20 минути.

Смесете сусамово масло, соев сос, балсамов оцет и мед. Пикантният дресинг е готов.

Нарежете краставицата на ивици, прекарайте чесъна през преса, нарежете билките, а лютата чушка нарежете на тънки пръстени. Смесете нарязаните пилешки гърди, краставицата, билките, чесъна и лютата чушка. Залейте с дресинга и разбъркайте добре.

Поръсете салатата със сусам и поканете членовете на семейството на масата.

Има една тайна за приготвянето на това предястие - оставете салатата да престои 15 минути, така че съставките да се напоят с ароматния сос. Ще бъде още по-вкусно!