Инес ЗЛАТАНОВА

Георги Казаков и Мариета Иванова се занимават от дълги години с производство на сладкарски продукти, включително занаятчийски сладолед. Те активно участват в събори, изложения и спортни събития, където хладилният сладоледен щанд привлича безброй посетители в жегите. Това, което отличава тяхното джелато от останалите е суровината. Приготвя се от истинско прясно пастьоризирано мляко – краве, козе и овче, набавено за преработка от животновъдни ферми от района. Техният обект, сладкарница „Елина", е регистриран на името на фирмата „А и Г Казакови" и се намира в Дряново, обл. Габрово, като имат витрина със сладолед и в Дряновския манастир. Производителите на мляко, с които работят са от гр. Севлиево, а за овчето разчитат на ферма от Лясковец, която отглежда породата Лакон.

Преди около 3 години, след дългогодишен труд в областта на сладкарството, младото семейство се насочва към производството на сладолед, защото решава да направи нещо по-различно и

по-полезно, което до този

момент го няма на пазара

Първоначално започнали да правят джелато с краве мляко. Георги разказва, че разликата между сладолед и джелато е голяма, но хората не я осъзнават. Джелатото се прави на основата на прясно мляко, а сладоледът - от сметана. Това води до съдържание от 5-8% по-малко мазнини при джелатото, в сравнение със сладоледа и дава основната разлика във вкуса и текстурата. Другата е, че джелатото съдържа 35% по-малко въздух от сладоледа, като се разбива на по-ниска скорост, без да създава илюзия за по-голямо количество на продукта. Затова джелатото има по-кремообразна и плътна структура. Третата разлика е, че то се съхранява на 10 до 15 градуса по-висока температура от сладоледа.

Джелатото се приготвя изцяло от натурални съставки. По принцип технологията на производство позволява да се направят безмлечни и нискоалергични варианти на ледения десерт, но колкото по-чиста е суровината, толкова повече няма нужда от това. Качественото мляко прави всеки производен продукт, включително джелатото, годно за консумация дори от хора с алергии.

След успешните опити с кравето мляко, семейното производство се насочва и към овчето. Пробвали са продукт с него и се е получил страхотен сладолед, първо изпитан в техния собствен цех за преработка в Дряново. Не са разчитали на лабораторни анализи, а на собствената си експертиза в процеса на създаване на сладолед.

Сладкарската работилница разполага с професионален екип, който приготвя продуктите с любов и внимание. „Работим около 15 човека в цеха за сладолед, като предимно лично аз си правя всичко за него.

Тайната рецепта е, че

спазваме строго технологията по приготвяне,

като в нея има заложено определено технологично време", споделя Георги пред в. „Български фермер". Говори за времето за узряване на млякото – между 48 и 76 часа след пастьоризацията. Технологията на приготвяне в цеха включва смесването на суровини, филтриране, хомогенизация, стерилизация, охлаждане, добавяне на вкусове и аромати, узряване, замразяване, пълнене, втвърдяване, опаковане и съхранение.

„Ние спазваме строга пастьоризация, доразвили сме технологията в наш стил. Млякото ни е с качествен фермерски произход. По-различно е, защото ако си купиш от магазина в повечето случаи не знаеш дали е 100% мляко, особено при големите вериги. Там масово се продава UHT мляко, консервирано на 148 градуса, това означава, че самото мляко няма нищо полезно в състава си", коментира производителят на сладолед. Той определя, че няма кой знае каква конкуренция в търговията с джелато от натурални млечни суровини.

Освен в сладкарницата и две места с щандове за постоянна продажба, Казакови реализират продукцията си и по събития като Национален събор на овцевъдите (НСОБ), „Дивото зове" – Маджарово, Тревненски панаир, Фестивал на р. Дунав и т.н. Чрез директните продажби получават и

най-голямото признание – оценката на хората

Много хора са им казвали, че вкуса на техните сладоледи ги връща в детството при баба и дядо, където са яли прясно краве, овче и козе мляко и техните производни продукти. Разхлаждащ йогурт с вкус на детство, със 100% натурален състав е това, което се цени, особено от хората израснали край животни на село.

„На италиански думата „джелато" буквално означава „замразен". Никога няма да забравя когато получихме признание от една италианска гражданка, която опита нашия сладолед и каза, че е по-хубав от родния им, който си е автентичното джелато все пак", посочва с гордост Георги.

Благодарение на своята упоритост, креативност и новаторски умения и развивайки сладкарството на много високо майсторско ниво, печелят

множество награди за най-добър продукт,

грамоти и конкурси. На НСОБ 2024 г. са участвали с 4 продукта, като всичките са отличени, а два от тях получават и златен медал. Това са сладолед „Маскарпоне", който грабва първо място в категорията „Оригинален продукт от овче мляко" и йогурт „Елина" отличен за най-добър „Оригинален продукт от козе мляко". Когато се комбинират тези два вкуса се получава много добър сладолед, според производителите, които препоръчват тази печеливша комбинация и на посетителите на щанда си на събора.

„Ние като преработватели нямаме животни, но се стремим да вземаме директно от фермерите, включително участващи на събора. На това събитие получихме най-голямата си награда. За нас тя означава много, защото трудът ни се възнаграждава. Като цяло добрите отзивите идват от много хора, които оценяват и разбират, че джелатото е направено от истински суровини", разказва Георги по повод събитието, чиито отличия стават неизменна част от занаятчийските фермерски сладоледи „Елина".

Фермерските сладоледи с високо качество и вкус на истинско мляко
Фермерските сладоледи с високо качество и вкус на истинско мляко
Отличията от НСОБ 2024 г. съпътстват оригиналните джелато продукти по събитията
Отличията от НСОБ 2024 г. съпътстват оригиналните джелато продукти по събитията