Иван Мандалов смята, че да готвиш с местни качествени продукти е разковничето за отлична храна
Отглеждането на храна, а след това приготвянето й, на пръв поглед, са много различни бизнеси, но всъщност имат много общо помежду си. Няма по-добро от това да можеш да отглеждаш храната си, ако е възможно, разбира се. А в съвременния забързан живот - да ти я приготви някой друг, но който знае повече не само за продуктите, но и за тези, които са ги отгледали.
На много места по света, а и в Европа, дори в съседните ни страни, като Турция, Гърция, Сърбия, предлагането на местни растителни и животински/рибни продукти в близките търговски обекти, както и използването им в заведенията в околността, отдавна е традиция. И у нас се забелязва подобна тенденция, но за съжаление, навлизането й е доста бавно, често почти незабележимо за обикновения потребител.
Със сигурност обаче има добри примери, дори ще да ви разкажем за един такъв. Иван Мандалов е само на 33 години, а като за Христовата си възраст е натрупал богат житейски и професионален опит. Младият мъж от 14 години е готвач, а вече
и фермер, отглеждащ зеленчуци,
овошки, билки, цветя
Както често се случва, се наложи да работя докато уча и вече 14 години съм готвач, разказва Иван. От 10 години съм в голям хотел в Банско. За това време съм преминал през различни ресторанти от веригата, както и позиции в кухнята, като в момента съм зам.-главен готвач. Имах привилегията да стажувам и ресторанти със звезди „Мишлен" в Германия и Франция. Това беше от голямо значение за мен, както и ми даде насоки за това как и също така с какво искам да готвя.
Докато стажува в престижните ресторанти в Европа Иван черпи знания не само за тънкостите на занаята, но и за нещо много важно – а именно за качеството на продуктите, които се използват в тях. Основните продукти са местно производство, често в много малки количества, с които се приготвят определен брой ястия.
Във Франция, където стажувах през миналата година, много силно впечатление ми направи, използването на изключително местни продукти, разказва Иван. Всяка сутрин идваше една баба от селото, която носеше млечни продукти собствено производство, понякога само няколко шишета мляко и 1-2 бучки сирене. Например аспержите вземахме от ферма на 20 мин. разстояние от ресторанта, а гъбите пък се отглеждаха в пещера от местен производител, бейби зеленчуци, които основно се използват – също бяха от региона. Френски гълъби, както и другите видове месо са пак от животновъдни ферми в района. Кулинарията във Франция е
с изключителна насоченост
към местните производители
Повярвайте удоволствието, от това да познаваш голяма част от фермерите, както и да работиш с местни свежи продукти, е страхотно.
От миналата година Иван Мандалов участва по време на откритите дни в демонстрационната оранжерия на фирма „Опора Заден", където храната основно се приготвя със зеленчуците, отгледани в оранжерията. Там вижда, че и у нас може да се прави това, а именно да се готви много вкусна храна буквално с наличните продукти в момента. А това, че българските зеленчуци и плодове са с уникален вкус – няма никакъв спор по въпроса. Няма съмнение и, че младият мъж не се нуждае от много, за да помисли и за собствено производство.
Като малък прекарвах летата в плевенското село Българене, в градината на любимите баба Савка и дядо Борис, разказва Иван. Роден съм в Свищов, където също земеделието е на почит. Така че беше предопределено в един момент това да се случи и на мен и
реших да „събудя" фермера в себе си
Сглобих си малка оранжерия, за да мога да отглеждам зеленчуци за семейството ни, а и не само. Целта ми беше да отглеждам вкусни и качествени продукти, като прилагам изцяло биотехнологии и новаторски методи.
А фермерската градина в Добринище, където Иван живее със съпругата си и двете им прекрасни деца, вече е факт. В оранжерия, както и на открити лехи готвачът-градинар отглежда изключително разнообразие от зеленчукови култури. Основно, разбира се, са доматите, но също така краставици, три цвята тиквички - светли, тъмни и жълти, три вида лук - червен, бял и жълт, пъпеши, кейл, цветни моркови,босилек – зелен и червен, лимонена мащерка, чубрица, дафинов лист, розмарин, целина, девесил. Има и няколко овощни дървета с ябълки, круши, сливи, а също и дребноплодни видове – арония, малини и къпини.
Започнах есента със салати, чесън, броколи, грах, спанак, разказва Иван. Вече бера домати и краставици, които са засадени на мястото на салатите между чесъна, който ги пази от гъбични инфекции. Тиквичките са след оставилия азот след себе си грах. Цветята и билките са разхвърляни из цялата градина и оранжерия, за да прогонват вредителите. С необятния свят на интернет е лесно, там пише всичко. Започнах да прилагам практики, за това
кои култури се комбинират и
как си помагат да се пазят от вредители
Подхранвам с черупки от яйца, утайка от кафе, мая за хляб и прясно мляко, все дейности които вече масово се прилагат от градинарите. Използвам и биоторовете за листно подхранване, за да осигуря качествена храна на културите.
По подобие на ресторантите с местни доставчици Иван се надява и българските кулинари да поемат в тази насока. И, разбира се, все повече ресторанти да готвят, ако не с продукти от собствена градина, то поне с такива от близки фермерски такива.
За да се подобри и да се скъси веригата на доставки, то трябват усилия и желание и от двете страни, а не само да чакаме държавата да направи нещо, казва младият предприемач. Важно е да променяме мисленето и работата си. Само така може да преобърнем ситуацията към по-добро. Защото в такива случаи печелят всички, а резултатът е вкусна и качествена храна от нас за вас.



Коментари