Преди няколко месеца Италия обяви извънредна ситуация със сушата на острова, която засегна най-тежко земеделските производители и животновъдите, пише Грета Руфино в euronews.com.

Липсата на валежи поставя в затруднено положение животновъдите и земеделските производители, които са жизненоважни за икономиката на Сицилия.

„Недостигът на вода застрашава способността на животните да намират необходимата за ежедневните си нужди", казва Донатела Ванадия, ветеринарен лекар и собственик на земеделска компания.

"Стопанствата, които са закупили вода, са изправени не само пред увеличени производствени разходи, но и пред разходи за водоснабдяване на животните. В резултат на тази катастрофа се застрашава физиологичното състояние на самите животни."

Фуражите за добитъка също са силно засегнати. Според Ванадия производството на сено тази година ще бъде намалено с 60 до 70 %. Недостигът на вода може да доведе до това кравите да дават по-малко мляко, да имат по-малко потомство и в краен случай повече животни да бъдат изпратени за клане.

„Това ще доведе единствено до закриване на предприятия, тъй като разходите, които сме направили, не просто са се удвоили, а са се увеличили четирикратно", казва Ванадия.

Производството на зехтин в Сицилия

е изложено на сериозен риск

Климатичната криза засегна и земеделските производители.През 2022 г. Италия е била вторият по големина световен износител на зехтин след Испания, по данни на Unaprol (консорциум на италианските производители на зехтин), като през тази година е изнесла зехтин на стойност 62 млн. евро.

Но през същата година 30 милиона древни маслинови дървета са изоставени поради изменението на климата, което води до значително увеличение на цените.

Днес условията са се влошили и с нарастващата суша производството на зехтин рязко намалява.

„Когато за първи път пуснах пресата за зехтин на тази компания, успяхме да произведем 2000 литра зехтин, а при пълен капацитет можехме да достигнем дори 3000", казва Тони Запула, производител на зехтин в Сицилия, пред Euronews Green. "Но миналогодишният е този, който трябва да се забрави на цялата територия (заради вулканичния вихър - "димните пръстени", които издухва вулканът Етна). Успях да произведа около 300 литра масло, което се консумира в рамките на семейството".

Изменението на климата може да навреди и на и без това оскъдната реколта.

„През лятото, когато температурите достигат почти 46-47 градуса, на следващия ден може да има дори силен дъжд... И ако имате реколта, ако имате дървета, които са отрупани с маслини, може да пристигнете и да намерите килим от маслини", казва Запула.

"Или дори обратното. Когато вали дъжд или има високи температури, както се случи през юли миналата година, всички маслини, които са били перфектни, изсъхват и почти се мумифицират, като разрушават всички добри качества", допълва той.

Климатичната криза или небрежността

са виновни за сушата в Сицилия?

Експертите твърдят, че както климатичната криза, така и небрежността са допринесли за сушата. В италианската провинция водата за посевите се съхранява в големи резервоари, но поддръжката им не винаги е достатъчна.

„Загубихме много вода", обяснява професор Джузепе Луиджи Чирели от катедрата по земеделие, храни и околна среда в Университета в Катания.

"Липсата на интервенции през последните 20-25 години доведе до значителна загуба на капацитет на резервоарите.Дори когато имахме вода, в някои случаи не можехме да я разпределим, защото напоителните мрежи липсваха или не бяха подходящи."

Миналия месец италианското правителство отпусна първоначално 20 млн. евро за Сицилия, за да се справи с извънредното положение в региона, причинено от сушата. За Грациано Скардино, председател на Италианската конфедерация на фермерите в Сицилия, тези средства са само върхът на айсберга.

"За съжаление, нищо не може да компенсира щетите, нанесени на земеделските производители. Потвърдените днес щети надхвърлят 1 млрд. евро.Смятаме, че политиката, след тези европейски избори, трябва да се намеси, за да осигури сериозни компенсации, а не само регулации, които остават на хартия", казва Скардино."И тогава земеделските производители не получават нищо. Земеделският производител е този, който опазва околната среда, който също така извършва защита на околната среда и защитава територията. Без фермерите има опустиняване, има пожари и Сицилия, каквато я познаваме, вече няма да съществува."