Най-големият проблем на бранша е липсата на берачи

Слаба реколта за манатарката, почти никаква, а в изобилие има от пачия крак, съобщи председателят на Българска асоциация "Горски гъби" инж. Юлиян Колев.

„В момента сме в кампания. Юни е един от силните месеци за нашия бранш, но проблемът е, че с всяка година берачите на гъби стават все по-малко", казва Попов. Масово хората били ангажирани в предприятията, които се откривали в големите градове и не се ангажирали с бране.

„Все по-трудно за нас става намирането на работна ръка, тъй като ние сме сезонна дейност и нашите предприятия работят основно само през пролетта и през есента. Все по-малко и по-малко количества купуваме и от тази гледна точка имаме по-слаба реколта", обяснява шефът на асоциацията.

Според него този бизнес и сектор го има там, където е по-нисък стандарта, а с увеличението на изискванията, което било неизбежно хората се отказвали.

Затова се откривала и една нова тенденция у нас, която вече се практикувала масово в западните държави. Тези, които берат гъби го правят през уикенда и то само за собствена консумация, не продавали на пунктовете.

По отношение на дохода, Колев казва, че могат да се изкарат от 50 до 500 лв., но всичко зависело от това колко е добър берачът.

„Гъбите са на вълни и много зависи кога се бере. Това колко пари може да се изкара зависи от много неща", убеден е председателят на гъбарите.

Почти всички количества горски гъби обаче отивали за държави от ЕС. Едва 3-4% оставали за нашия пазар.

„Основни конкуренти са ни Румъния, Сърбия и Македония", казва Колев и уточнява, че най-търсените като вид били именно манатарките и пачият крак.

Още за гъбарството и билкарството четете в новия брой на в. "Български фермер" от 10-16 юни