3,70-4 лв./кг е изкупната цена тази година, от които 2,30 лв. отиват за беритба и транспорт

Българската роза дамасцена е национален символ на страната ни, правейки я разпознаваема на картата като световен лидер в производството на розово масло, вода и производните продукти. Приносът за това се пада на тези, които отглеждат, добиват и преработват тази безценна за географските ни ширини суровина. Такива са Нели и Огнян Кирякови, основатели на The Roses Valley, които предлагат натурални козметични и хранителни продукти от маслодайна роза и лавандула. Семейството започва да се занимават с розопроизводство неслучайно, когато преди 4 години взема решение да наблегнат на наследствения бизнес с рози, да увеличат производството и да сменят кариерата и обстановката. Преди този повратен момент в живота Нели и Огнян са работили в IT компании от сектора на телекомуникациите, след което решават да излязат от бизнессредите и големия град, за да са по-близо до природата и своите общо 200 дка розови масиви около Карлово и 90 дка ланавдулови ниви.

„При работата ни в Розовата долина срещнахме много себеподобни хора, с корпоративна кариера", твърди Киряков, който от опит знае защо

хора от бизнессферите

предпочитат земеделската кариера

Той разказва, че има много неща, които са едни и същи в двете поприща, например хората - независимо дали са с костюми или с градинарски инструменти в ръка; динамиката в екипите - независимо дали се намират в офис сграда или на полето. Именно корпоративното минало е това, което кара модерното семейство да отправя поглед към иновациите в селското стопанство, да търси начини за технологично осъвременяване на агроработните процеси, особено там, където се срещат най-много проблеми. Те присъстват на събития за аграрни иновации и технологии, оглеждайки се за такива, които могат да прибавят към бизнеса си, за да стане той по-функционален, полезен и производителен, а не на последно място и удобен за менажиране.

„Това, за което се говори на форумите за агроиновации ни е присъщо, ние професионално сме повече бизнес ориентирани хора, отколкото земеделци, всъщност се учим да бъдем земеделци в момента. Всички грешки, които сме допускали в една друга индустрия, сега ни помагат да решаваме някои земеделски проблеми по един по-различен начин", разказват Нели и Огнян. Те определят агробизнес проявите като наситени със знания и информация събития, в които се говори за връзката между наука и технологии в земеделския сектор, но това, което им липса е именно присъствието на хората от земеделския сектор, които трябва да станат по-активни в търсенето на модернизация и

адаптиране на ползотворни

агроиновации на полето

Комуникацията е ключова за овладяване на динамиката на екипите, каквато трудно се постига в земеделието, според сем. Кирякови. Причините са осезаемата липса на работна ръка и административната тежест. Дигитализацията в тяхното стопанство включва таблици на Excel, в които водят дневните резултати от работниците на полето, положеното количество труд и заработените им седмични плащания, за да се осигури по-голяма прозрачност за служителите. Все пак това не е достатъчно, за да решат проблемите, които един розопроизводител изпитва – административна тежест, липса на политики или непрактичността на съществуващите.

По тази тема екипът на в. „Български фермер" потърси мнението на зам.-председателя на УС на Професионалната асоциация на розопроизводителите в България (ПАРБ), Петър Симеонов. Той потвърди, че беритбата е подранила с около месец, започвайки в първите дни на май и приключвайки около 24 май. Според прогнозите му влагата ще компенсира около една десета от добива, но се очакват по-ниски от миналогодишните стойности (215 кг от декар). В момента изкупната цена на розов цвят е около 3,70-4 лв./кг, от които 2,30 лв. отиват за беритбата и транспорта. Себестойността излиза 1,20 лв./кг и останалото заделят, за да продължат производството и догодина. След приключването на кампанията се очаква оценка на добивите и очакване на изплащане на помощи по схемата „де минимис". От асоциацията ще искат и свикване на Консултативния съвет по розата.

„Помощта никога не е достатъчна, но в последните години има чуваемост, надяваме се да се опрости административната тежест и да се подобри диалога между земеделците и администрацията", споделя Нели Кирякова. Според нея най-голямата помощ от страна на държавата би било мотивирането на различни обществени групи към работа в стопанствата и опростяване на процедурите по наемане на работна ръка с еднодневни договори, като предлага това да бъде заменено с мобилно приложение. Демографският срив е проблем не само при розопроизводителите, при които продукцията се събира на ръка. Затова погледът им е отправен в търсене на механизация за добива в стопанството.

Самата кампания тази година подрани - април, когато се полагат растително-защитните мероприятия се усети за розопроизводителите по-ангажиращ от обичайното с първите цъфтежи, а целият май премина в розобер. Хармонията на сем. Кирякови обаче трудно се помрачава, дори от интензивния времеви интервал. За тях е истинско удоволствие да са сред природата, да работят, да посрещат приятели и гости, на които да покажат дейността си на практика и които да изпратят с розови цветове за спомен. Благодатният аромат на традиционната за долината роза дамасцена им дава сили и свобода, зарежда ги с енергия до края на беритбената кампания, който е

най-големият празник за 

един розопроизводител

В Казанлък тази година празникът на розата се чества на 31 май, 1 и 2 юни, в Карлово беше на 25 май. Общините на населените места в Розовата долина са подготвили пъстра фолклорна програма и традиционните ритуали по розобер и розоварене.

Розоберът помага за развитие на местния туризъм, според основателите на The Roses Valley, които също организират посещения с положителни преживявания в стопанството си, определяйки това за себе си като по-различен израз на почитта към розата. Удовлетворението на посетителите през уикендите още повече ги стимулира да продължават да се занимават с този красив бизнес. А той включва не само усилия на полето, но и в преработката на продукцията, и се изразява с набор от изцяло натурални продукти – етерични масла, флорални води, сух цвят (от роза, лавандула и различни видове билки), восък и други.

В последните 4 години, Кирякови са се специализирали в сушенето на розите като начин за консервиране и дестилация за извличане на масло и вода непосредствено след добива на продукцията. По първата технология на преработка розата може да бъде запазена, изсушена и след това използвана за различно приложение като хранителна добавка под формата на брашно от рози – може например да се добавя към чай, кисело мляко и различни напитки. Това е сложна процедура за извършване по време на розобера, затова не е и популярна практика – не всеки розопроизводител преработва по този метод. Трудно е и за последващото съхранение и разпространение.

„На базата на този сушен цвят развиваме иновативни продукти и сега сме на път да пуснем нещо ново и различно, на розова основа, но още не му е дошло времето да го обсъждаме", споделя семейството пред в. „Български фермер".

Брашното е от биологично отглеждана

маслодайна роза дамасцена,

без добавени оцветители,

вредни съставки, захари и глутен. То пречиства стомашно-чревния тракт и дебелото черво, тонизира мускулатурата, облекчава лошото храносмилане и подпомага общото здравословно състояние.

Друг интересен продукт в портфолиото на The Roses Valley е конкрет, който се получава чрез екстракция с ограничен разтворител за свежи цветове и с етилова дестилация. Представлява маса, подобна на восък, но с по-мека структура, която съдържа всички компоненти на розовото масло, включително фенилетиловият алкохол.

„Абсолю" е друг течен продукт от роза дамасцена, който стои в основата на конкрета, освен това се предлага и като самостоятелен продукт за съставка в козметичната и парфюмерийна индустрия. Съставните му компоненти са цетронелол, гераниол и нерол, които го провят хидратиращ продукт за кожата и ароматерапия.

Освен от роза дамасцена и лавандула, The Roses Valley прави флорални води от акация, равнец, бръшлян, коприва, босилек, липа, люляк, лайка, невен, маточина, хвойна, мурсалски чай, чубрица, бял бор, риган, шипка, роза алба и още много други.

Розите на семейство Кирякови във фаза на пъпкообразуване
Розите на семейство Кирякови във фаза на пъпкообразуване
Кадър от туристически розобер в стопанството на The Roses Valley
Кадър от туристически розобер в стопанството на The Roses Valley
Лавандуловата реколта от миналата година
Лавандуловата реколта от миналата година
Лавандуловите масиви на семейството
Лавандуловите масиви на семейството