Понеже децата и образованието са в основата на всяко едно здраво общество, вместо красиви букети за 24 май, ще подхванем доста сериозна тема - за болестите по растенията. Вярваме, че няма училище, детска градина, занималня, читалище или друга институция, която децата посещават редовно и в която няма цветен кът на открито или прозорци и ъгълчета, украсени с декоративна растителност. Също така силно вярваме, че децата от най-ранна възраст трябва да се възпитават и научават да обичат и да се грижат за растенията, да бъдат отговорни и в сплотен колектив да създават и подържат красива и чиста среда.

Провокирани от сериозните дъждове, които се изляха през този месец, и от празника, решихме да насочим вниманието към болестите по растенията. Много от патогените се развиват ударно при такива условия, а наша отговорност е да вземем мерки.

Розите страдат от...

Розите започват да цъфтят от края на април и началото на май, та чак до есента в зависимост от вида и сорта. Маслодайните рози например са повод за национална гордост и е добре децата да се запознаят с това богатство.

За съжаление обаче, всички рози са много податливи на различни заболявания. Влажното време е предпоставка за нападение от най-различни болести. Ръждата, маната, черните листни петна са само част от тях. По-рядко се срещат сиво гниене, вирусни заболявания, проблеми с корените.

От съществено значение е да се извеждат превантивни мерки за борба с болестите, както и да се сведат до минимум всички предпоставки за заболяване. Понякога обаче, както е сега, под открито небе не е възможно. Затова се прибягва до химични препарати за растителна защита. Фунгицидите като продукт са много и най-разнообразни. В аптеката ще ви дадат най-добър съвет как точно да подходите.

Като превантивни мерки се препоръчват почистване на паднали листа, мулчиране, санитарна резитба и други.

Други зелени приятели

Други обитатели на детски заведения са пеларгониевите представители. Лошото време не вреди кой знае колко на мушкатата, но значително поврежда сакъзите. Ако при системно мокрите мушката се повреждат предимно цветовете, то сакъзчето има склонност към един физиологичен проблем – еодемата. Хубавото е, че не е необходимо да се вземат кой знае какви мерки, да се пръска с химични препарати или друго. Доказано е, че когато въздушната влажност спадне до нормални граници, новите листа се развиват напълно здрави и нормални, без грозните белези от спукани клетки, каквото всъщност представлява еодемата.

Децата могат да извлекат поука от този проблем – че заобикалящата ни среда може както да разболява, така и да лекува.

Как да се борим с преовлажняването

и последствията от него при цветята в градината или когато отглеждаме растенията в саксии?

Не може да се даде еднозначен отговор на този въпрос, но за начало всички подложки на саксиите отвън трябва да се махнат или да се наблюдава в тях да не се задържа вода. Ако това се случи, добре е да извадим преовлажненото растение от контейнера бързо, да поставим почвата и корените върху хартия или стара кърпа (нещо, което да поеме изличната вода), а в последствие да се постараем това цвете да не изпитваа още стрес.

В градината при първа възможност трябва да се аерира. С малка мотичка или друг уред, било то само около растенията, но в почвата трябва да се вкара въздух. За да не се повреждат цветовете, добре е задържалата се по тях вода да се изтръсква. Така ще могат да изсъхнат по-бързо.

При първи симптоми на заболяване се консултирайте със специалист и следвайте неговите съвети.