Кои са другите актуални грижи в лехите

Постепенно все повече растения запълват зеленчуковите лехи в градината. Съответно и грижите стават все повече и повече. Eто кои са най-актуалните в момента:

  • Продължава отглеждането на късните разсади. Най-важно е растенията редовно да се поливат и да се отстраняват плевелите. Необходимо е да се следи и за наличие на вредители. Ако се установят – задължително се пръска.

Като цяло разсадът от зеле е по-проблемен, тъй като културата се напада от много неприятели. За другите култури основен проблем обикновено са листните въшки.

  • Засадените растения в лехите вече са се прихванали и продължават вегетацията си.

С нарастването на листната маса - стъбло, разклонения и листа, краставиците и доматите се нуждаят от опора. Затова те се привързват към конструкцията, която е изградена.

  • Започва и колтученето на по-ранните домати.
  • Картофите се загърлят и подхранват с листни торове.

Редовно плевене

По-опитните градинари знаят, че в началните етапи от развитието на културите плевенето е сред най-важните грижи. Плевелите, които са конкурент на културните растения за вода, храна и жизнено пространство, пречат на оптималното развитие на младите растения. Освен това те са гостоприемници на някои неприятели, а и се нападат от общи болести, които по-късно нанасят вреди по културните растения.

Ето защо трябва редовно да преглеждате посевите и щом забележите плевел, да го отстраните. При някои култури заедно с отстраняването на плевели чрез окопаване се извършва и загърляне.

Грижи за праза

Градинарите, които отглеждат разсад от праз, трябва да полагат добри грижи. В началните етапи от развитието на младите растения те се конкурират сериозно от плевелите. Затова и при тази култура плевенето е основна грижа.

Тъй като празът е една от най-влаголюбивите култури, напояването е другата грижа, която трябва полагате за него. Луковата култура е необходимо да се напоява редовно чак до края на вегетацията й в късна есен.

При градушка

При поражения от градушка може да напръскате засегнатите растения с листна тор. По този начин наранените култури се възстановяват много по-бързо.

Листният тор има антибактериален ефект и ограничава навлизането на болести през наранените части. Освен това хранителните елементи в тора спомагат за увеличаване на съдържанието на хлорофил и активизира фотосинтезата на останалата листна маса.

Сеитба на тиквички

Тиквичките са сред културите, които се отглеждат почти във всяка зеленчукова градина. В специализираните магазини за семена се предлагат разнообразни сортове тиквички. Това сортово разнообразие и непретенциозността на тиквовата култура позволява да се сее в доста продължителен период от време - от март, през април и май, та чак до юни. Така че първите беритби започват в края април и продължават до края на септември.

Ето и някои изисквания, с които е добре да се съобразите:

  • Подходящи лехи са тези, където през миналата година сте отглеждали домати, пипер или бобови култури.
  • Почвата се обработва много добре до т. нар. градинско състояние.
  • Оформят се високи и равни лехи.
  • В любителските градини най-често се засява в гнезда.
  • На дъното на ямката се поставя малко разложен оборски тор, като добре се размесва с почвата
  • Във всяко гнездо се слага по 5-6 семена. Дълбочината е около 2-3 см.
  • Почвата се притъпква и се оросява.
  • Отгоре се покрива с торопочвена смес, компост или торф.

Вече и в любителските градини може да се видят зеленчукови лехи, покрити с черно фолио. По този начин се ограничава развитието на плевелите, не се налагат окопавания, по-добре се запазва влагата в почвата.
Вече и в любителските градини може да се видят зеленчукови лехи, покрити с черно фолио. По този начин се ограничава развитието на плевелите, не се налагат окопавания, по-добре се запазва влагата в почвата.