Предлагат се от фирма „Фарм Солюшън" ЕООД, която работи с индивидуален подход към животновъдите

Основателите на фирма „Фарм Солюшън" ЕООД Момчил Тасков и Калин Димитров, се стремят да бъдат максимално полезни на българските животновъди в проектирането и механизацията на фермите им. Затова разчитат на своята експертиза, натрупан опит, и разбира се, първокласното чуждестранно оборудване, което предлагат в страната. През изминалата седмица участваха с изумително голям за местоположението си щанд (2B-60) на тазгодишното издание на изложението БАТА АГРО, който привлече вниманието на посетителите. Както разказахме в предишния брой, на него бяха позиционирани ремаркето на Fliegl с избутваща стена ASW 3101, цистерните за течен тор VFW 18 000 MAXX и VFW 25 000 MAXX, фуражораздаващият миксер BvL V-MIX, GEA Pro-FEED 2020 за прибутване на дажбата на животните, гумени постелки Kraiburg, мрежи и сезали на Cotesi и товарачите G1500 (челен) и GT 5048 (телескопичен) от серия Giant на холандката марка Tobroco. С последната, „Фарм Солюшън" са официализирали партньорството си на миналото издание на панаира Agritechnica в Хановер.

Товарачите привличат внимание на пръв поглед с яркия си цвят, но се отличават и с това, че са здрави и компактни, с възможно най-усилените мостове за по-дълга експлоатация, 360-градусова видимост от кабината, товароносимост от 1,4 тона, което прави машината подходящ помощник за всяка ферма. Закупуването на малкият модел

възлиза на разход 50 лв./ден и

решава проблема с работната ръка

Според Момчил Тасков животновъдите са осъзнали необходимостта от механизация и затова отправят доста запитвания в рамките на изложението за тази разумна инвестиция, с която могат да вършат доста работа и да решават част от проблемите си. Той лично е продавал много модели от този тип през годините и определя Tobroco за единствената фирма, която е съвпаднала с изискванията на „Фарм Солюшън" в търсенето на партньор за предлагане на колесни товарачи, а именно в портфолиото си да съдържа и от двата вида – челни и колесни. Моделите над 25 к.с. са оборудвани с DPF филтри, заради европейските директиви. Според Тасков този компонент е малко или много затормозяващ работата на машината, защото операторите рядко обръщат внимание на почистването им при навършването на определени моточасове или се случва да гасят машината, докато е в режим на почистване на филтъра, което води до натрупване на сажди в нея и сервизни намеси.

Телехендлерът Giant 5048 е в класа на машините 2 на 2 – височината и широчината му са до два метра, а именно 1,9 на 1,6 м. Така машината може да влезе в обора на стопанствата, да зарежда фуражораздаващо ремарке и т.н. Височината на повдигане на стрелата е 4,8 м, което дава възможност и за товарене на зърно в камиони тип „гондола". Двигателят е 3-цилиндров Kubota D1803 CR Stage V, с мощност 50 к.с. (36 kW), а максималната скорост на движение достига 25 км/ч. Самата машина е оборудвана с хидростатично задвижване на 4-те колела, блокаж на диференциала, уширени гуми и различни видове движение, включително 4х4, странично и „рачешко ходене". Има реверс на вентилатора, което позволява издухването на всички отпадъци в предната част с натискането на един бутон, за да се избегне прегряване на машината. Телехендлерът разполага с хидравлично заключване на работните инструменти, които са около 50 различни вида (палетни вилици, шишове за бали, кофи и т.н.) и също се предлагат от фирмата.

Челният товарач G1500 е по-малък модел с висока маневреност, 3-цилиндров дизелов двигател Kubota D1105 Stage V без DPF филтър, с мощност 25 к.с. и максимална скорост до 19 км/ч. Радиусът му на завиване е 1 163 мм вътрешно и 2 163 мм външно, което спомага движението в много тесни пространства. Закачането и откачането на инструменти се случва хидравлично. Движението е хидростатично, управлението става от джойстика, има т. нар. „инчов педал", с който при натискането на педала на спирачката наполовина се прехвърля повече работа върху самата хидравлика на машината, за да се вдига и разпъва стрелата по-бързо. Оборудвана е с достатъчно предни и задни светлини, работи безпроблемно и с предпазен покрив, който е елемент от задължителните европейски изисквания за безопасност на оператора.

„Фарм Солюшън" поддържа на склад резервни части за товарачите, поръчани са филтри за до 1000 моточаса, което са около 4 смени на склад. В следпродажбените услуги фирмата се старае навременно да реагира в разрешаването на техническите проблеми на земеделците, които използват продуктите ѝ, затова съхранява на склад всички резервни части и консумативи за предлаганата техника, например лента за фуражораздаващите ремаркета, остриета и т.н.

Един от ключовете към успеха за Момчил и „Фарм Солюшънс" е

отношението към детайлите на изработката

„При фуражораздаващото ремарке на BvL например ремаркетата имат доста опции и допълнително сме ги поръчали за страната със спирали неръждавейка по самите шнекове с цел по-бавно износване. Има магнити и на двата шнека с цел да се захващат тел и пирони, което е много важно, тъй като кравите са животни, които лакомо лапат храната, те не я дъвчат и по този начин могат да попаднат пирони, тел, което води до попадане на чужди тела и животното може да попадне в риск. От дъното на миксера до 70 см по стената допълнително сме сложили 3 мм неръждавейка, което също подпомага удължаването на живота и реално, ако стената е стандартно 8 мм дебелина става 11 мм и живота на ремаркето се увеличава с още 5-6 години. Другото, което го отличава е, че е със собствено шаси, както все едно камион с 4 измервателни точки за теглото и благодарение на това, че те са в самото шаси, отклонението в килограмите е минимално - около 20-30 кг, за разлика от конкуренти, където има по 200-300 кг отклонение.

Смесването и нарязването в това ремарке е доста по-добро, има реално смесване на храната, самите шнекове са леко закривени нагоре, за да може храната да отива отдолу-нагоре. Двата шнека работят срещуположно и тази храна помага да се завърти през целия миксер и да бъде наистина смесена по начина, по който трябва. При доста ремаркета храната се върти само около шнековете, което я притиска и изсушава и тя вече не е добра за консумация от животното", коментира Момчил.

Отделно самата фирма-производител има разработен софтуер, при който ако бъде инсталирана програмата на стационарния компютър на мениджъра на фермата, задавайки рецептите те отиват директно към ремаркето, благодарение на споделянето им през облак. Така на оператора не се налага да мисли колко крави в какво количество трябва да храни, всички хартиени листи се превръщат в автоматичен процес. Операторът, който управлява процеса на хранене трябва да потвърждава компонентите, които слага в ремаркето например първо силаж, след това люцерна и т.н. - между всяко поставяне на различен фураж в ремаркето трябва да се потвърждава в системата, за да се даде информация на времето за приготвяне на храна, количеството в ремаркето и т.н. В много случаи се прехранват животните, затова тази автоматизация спомага да се приложи на практика калкулираната от фермера рецепта на съответната цена,

решавайки проблема с прехранването,

който води до допълнителен разход за храна и затлъстяване на животните, което води до здравословни проблеми. Ремаркето има специален кран с дюза с бърза връзка за впръскване на вода, докато храната се върти, тъй като понякога първоначалното количество течност не стига, заради сухотата на фуражите.

„Повечето фермери при презентиране на машините им обясняваме за всички екстри, които могат да добавят, но вече е въпрос на избор на самия фермер какво да добави. В повечето случаи при сблъскването с конкуренти се сравняват цени, а не качество и здравина на ремаркето", споделя Момчил Тасков. Въпреки тази пречка, неговата фирма се налага успешно на пазара след трудностите в първоначалното търсене на финансиране, нисък капитал и липса на имидж.

„Трудно беше първите няколко години, защото бяхме фирма без история, никой не я разпознава, колкото и опит да имаш, каквото и образование, ако не те разпознават, никой не ти обръща внимание. Благодаря примерно на GEA Westfalia, която предлага разпознаваеми продукти, че повярваха в нас и се надявам да ставаме все по-успешни в сектора, реализирайки поръчките си до края на годината." През април т.г. „Фарм Солюшън" навършва 3 години от създаването си. По отношение на изложението, Момчил казва, че е доволен от организацията и самото присъствието там, защото много хора са впечатлени от продуктите, изразяват добро мнение за фирмата и проявяват интерес към продуктите ѝ. А плановете на „Фарм Солюшън" за бъдещето включват нови продукти, изграждането на нова сграда за ферма с 205 биволи, реконструкцията на два свинарника с около 2 хиляди прасета за угояване, осъществяването на проектите по НПВУ и т.н. „Мисля, че ни предстоят доста светли дни в историята на „Фарм Солюшън" и много работа, но бизнесът се разширява благодарение на това, че работим доста усилено. В интерес на истината годините, в които съм работил винаги съм искал да помогна на хората и съответно хората винаги са били благодарни за това нещо, а то рано или късно се връща като бумеранг", споделя Момчил. Той твърди, че никога не се е опитвал да прави базова търговия, а да

изгради индивидуална концепция за всяка ферма

„При нас в животновъдството проблемът е, че повечето сгради са стари, а хората искат да ги ползват, трудно се строи. Но и няма защо да не ги ползват, при положение че сградата може да я вентилират и оборудват по определен начин и т.н. Обаче навсякъде е различно, според размерите и условията всяко малко отклонение в чертежа на терен е от значение, защото трябва да се съобразят много параметри, с точност. При продажбата на даден модел трактор, работата по конфигурацията трае приблизително 30 минути, докато при нас се обмислят много повече обстоятелства, занимавка е, всичко е специфично и детайлно, дори ръбовете например, които не трябва да одраскат животното", разказва Момчил, който по образование е зооинженер.

Георги Георгиев: "Решенията за животновъдство на „Фарм Солюшън" са от професионалисти за професионалисти"

Георги Иванов Георгиев е дългогодишен клиент и приятел на фирма „Фарм Солюшън" ЕООД и споделя пред в. „Български фермер", че е много доволен от съвместната си работа с нея. Той е регистриран земеделски производител в с. Ковачево, общ. Раднево, обл. Стара Загора, обработва фуражни култури и отглежда около 300 биволи.

Притежава цистерната за течен тор на Fliegl и ремаркето с избутваща стена от 2012 г. насам. За тези 12 години е доволен от тяхната употреба, заради качеството на изработка и издръжливостта на материалите. С цистерната е изхвърлил хиляди тонове оборски тор, допълнително оборудвано с още една стена, то превозва едновременно две суровини в него - зърно и тор. Ремаркето с избутваща стена определя като стара и надеждна разработка с помощта, на която е спечелил много приятели, давайки го назаем, за да помогне да си свършат работата. То се използва комбинирано за тор и силаж и спестява много неудобства като преобръщане, бутане и вдигане нагоре при разтоварване в ямата. Това е заради хидравликата и опциите за регулиране според нуждите и товара. За поддръжката, Георги Георгиев разчита изцяло на „Фарм Солюшън", в момента очаква доставка на уплътнители за ремаркетата, които са консуматив и е нормално да се износват и подменят регулярно.

Определя двамата собственици на „Фарм Солюшън" за професионалисти в работата си, завършили тази специалност и нарупали опит в нея. Харесва тяхното мото „Експертът до вас", за чиято достоверност потвърждава от личен опит.

Момчил Тасков и Калин Димитров на среща с партньорите си от Германия по време на БАТА АГРО 2024
Момчил Тасков и Калин Димитров на среща с партньорите си от Германия по време на БАТА АГРО 2024
Щандът на „Фарм Солюшън" на БАТА АГРО 2024 със заинтересовани от Giant 5048 клиенти
Щандът на „Фарм Солюшън" на БАТА АГРО 2024 със заинтересовани от Giant 5048 клиенти
Ремаркетата на фирмата бяха мащабни експонати, които привличаха вниманието на посетителите
Ремаркетата на фирмата бяха мащабни експонати, които привличаха вниманието на посетителите