Рецепти със спанак

Какви ползи може да има от един листен зеленчук? Колосални, когато става въпрос за спанак. И въпреки че по същество е „трева", той съдържа цял арсенал от ценни вещества, каквито рядко ще намерите. Диетолозите го възхваляват, а лекарите го препоръчват. Защо спанакът е толкова уникален? Защо трябва да го включите в ежедневното си меню? Какво можете да сготвите от него?

Салата с печено цвекло 

Спанакът е с отрицателна калоричност и в същото време, поради високото съдържание на фибри, бързо създава усещане за ситост. Освен това е богат на витамини А, група В, С, Е, К, както и на калий, натрий, фосфор, желязо, калций, селен и цинк. Ето защо е уникално добър за лека пролетна салата.

Продукти: 2 глави цвекло, 2 яйца, 150 г спанак, 1 суп. лъж. слънчогледови семки, 1 ч. лъж. ленено семе, 2 суп. лъж. зехтин, 4-5 стръка прясна мащерка, 1 ч. лъж. лимонов сок, сол на вкус.

Приготвяне: Сварете предварително яйцата. Обелете цвеклото и го нарежете на тънки филийки. Поръсете го с 1 суп. лъж. зехтин и лимонов сок, отгоре се нареждат стръкчета мащерка и се оставя да се маринова за около 30 минути. Добре е да разбъркате веднъж по време на мариноването.

Поставете цвеклото във фурната на 180°C за 15-20 минути.

Измийте добре спанака, подсушете го, накъсайте на листа и ги подредете в съда за сервиране. Отгоре се нареждат резените печено цвекло и варените яйца. Посолява се на вкус, полива се с останалия зехтин, поръсва се с ленено и слънчогледово семе. Витаминната салата е готова!

Смути с банан и авокадо 

Не напразно французите наричат спанака „метлата" на стомаха. Благодарение на изобилието от фибри, той "помита" всички хранителни остатъци от тялото. Освен това спанакът подобрява чревната перисталтика. Това ще ви позволи по-лесно да се разделите с излишните килограми. Ако отслабвате активно за лятото, смутито от спанак ще улесни задачата ви.

Продукти: 150 г спанак, 1 авокадо, 1 банан, 1 ч. лъж. настърган пресен джинджифил, мед - на вкус, вода, лимонов сок - по желание.

Приготвяне: Обелете авокадото и банана, нарежете ги на едри парчета и ги сложете в купата на блендера. Накъсайте спанака с ръце и го добавете към плодовете. Налейте малко вода и разбийте до гладкост. Можете да подсладите коктейла с мед. А лимоновият сок ще добави изразителна киселинност.

Ако напитката е прекалено гъста, разредете я с вода. Поднесете зеленото смути във висока чаша, украсена с листенца пресен спанак.

Кюфтета от нахут 

Спанакът съдържа голямо количество желязо и доста растителни протеини. Ето защо вегетарианците го обичат. Този листен зеленчук е незаменим при анемия, изтощение и повишена възбудимост на нервната система. Така че спаначените кюфтета ще са от полза за мнозина.

Продукти: 2 тиквички, 150 г нахут, 150 г пресен спанак, 2 яйца, скилидка чесън, 80 г смлени овесени трици, сол и черен пипер на вкус, растително масло.

Приготвяне: Накиснете предварително нахута във вода за една нощ, след това добавете чиста вода и варете, докато омекне. Пюрирайте половината в блендер. Настържете тиквичките и внимателно ги изцедете от излишната течност. Спанакът се измива, подсушава и нарязва на ситно.

Смесете спанака с тиквичките, семена от нахут и пюрето от нахут. Добавете овесените трици, яйцата, смачкания чесън, сол и черен пипер. След което разбъркайте добре получената маса. Загрейте тиган с олио, оформете кюфтетата с лъжица и пържете до златистокафяво от двете страни.

Можете да сервирате с кафяв ориз, зелен фасул или печени картофи.

Крем супа с картофи 

Спанакът е божи дар за тези, които прекарват много време пред компютъра. Облекчава напрежението в очите и ги тонизира. Изобилието от лутеин в листата на зеленчука предотвратява дегенерацията на ретината и предпазва лещата от помътняване и други промени, свързани с възрастта. Тези причини са напълно достатъчни, за да направите крем супа от спанак.

Продукти: 400 г спанак, глава лук, 3-4 картофа, 2-3 скилидки чесън, 400 мл вода, 250 мл сметана, 2 суп. лъж. растително масло, малка връзка магданоз, сол и черен пипер на вкус, домашни крутони за сервиране.

Приготвяне: Загрейте растително масло в тенджера и запържете нарязания лук до прозрачност. Добавете нарязаните на кубчета картофи и ги запържете с лука за 5 минути, добавете вода и гответе на слаб огън, докато омекнат. През това време нарежете спанака и магданоза. Когато картофите се сварят, добавете останалите зеленчуци и оставете да къкри още няколко минути. След това, използвайте потапящ се блендер, за да пасирате до получаването на гладка, гъста паста. Сипете загрятата сметана и добавете подправките. При непрекъснато бъркане с дървена шпатула супата се кипва и се оставя да къкри още минута. Преди сервиране добавете крутони към всяка купичка.

Паста с пармезан 

Спанакът е признат за най-често срещаната съставка в кухните на различни народи. Истинските му фенове са италианците. Те приготвят различни сосове на базата на спанак. Без него не може нито една салата, брускета или лазаня. Сокът от листата оцветява пастата в мек зелен цвят. Предлагаме ви да приготвите вкусни спагети със спанак и пармезан.

Продукти: 300 г спагети, 100 г спанак, 100 г масло, 4 суп. лъж. брашно, 500 мл прясно мляко, 2 жълтъка, 100 г пармезан, сол и черен пипер на вкус, индийско орехче - на върха на ножа.

Приготвяне: Сварете спагетите предварително в подсолена вода, до ал денте. Докато пастата се готви, разтопете маслото в тиган и разтворете брашното. Сипете малко по малко топлото мляко, като бъркате непрекъснато с шпатула. Жълтъците се разбиват със сол и черен пипер и прибавят в тигана. Добавете две трети от настъргания пармезан и нарязания спанак. Сосът се оставя да къкри на тих огън 2-3 минути. Сега можете да добавите спагетите - разбъркайте ги добре със соса и оставете да престоят още минута. Преди сервиране поръсете пастата с настърган кашкавал и гарнирайте с листа спанак.

Киш със сьомга и аспержи 

Продукти: Тестото: 250 г брашно, 125 г масло, 2 яйца1 5 суп. лъж ледена вода, 1 ч. лъж. сол.

За пълнежа: 180 г леко осолена сьомга, 7-8 стръка аспержи, 70 г спанак, 60 г твърдо сирене, 3-4 пера зелен лук.

Заливка: 150 мл готварска сметана, 1 суп. лъж. заквасена сметана, 3 яйца, сол и черен пипер на вкус, индийско орехче на вкус.

Приготвяне: Пресейте брашното, добавете нарязаното на кубчета масло, яйцата, солта и ледената вода. Омесете тестото, оформете го на топка и го поставете в хладилника за 30 минути. Разточете охладеното тесто в кръгла форма, като оформите и задигнати бордове. Набодете тестото с вилица, покрийте с пергамент и сипете отгоре сух боб. Печете основата на 200°C за около 15-20 минути.

През това време почистете аспержите от кожата и твърдите части и ги нарежете на парчета. Спанакът се нарязва на ситно, а рибата - на филийки, сиренето се настъргва с ренде.

Разбийте пълнежа от яйца и двата вида сметана, овкусете с подправките.

Разпределете равномерно сьомгата, аспержите и спанака върху запечената основа и поръсете с настърган кашкавал. Сипете пълнежа отгоре и отново поставете във фурната на 180°C за 15 минути.
Този пай може да се сервира както горещ, така и студен.

Банички от бутер тесто със сирене 

Спанакът е изключително полезен за децата. В крайна сметка съдържа много витамин К, който участва в образуването на костите. Можете да накарате децата да заобичат зеленчука с помощта на пайове. А ако детето е упорито, покажете му анимационния герой Попай Моряка.

Продукти: 500 г бутер тесто, 200 г пушено сирене или кашкавал, 250 г спанак, 2 яйца - + жълтък за намазване, 2 суп. лъж. прясно мляко, белени тиквени семки за гарнитура, сол на вкус.

Приготвяне: Спанакът се нарязва на ситно и се бланшира във вряща вода само за минута. Отцежда се в гевгир и се подсушава добре. Сиренето се настъргва с ренде, разбива се с яйцата и се посолява на вкус. Добавете спанака и разбъркайте добре.

Разточете тестото на тънък пласт и го нарежете на квадратчета. Поставете малко от пълнежа в центъра на всеки квадрат, съберете два срещуположни края, намажете отгоре със смес от жълтък и мляко, след което поръсете със семена.

Наредете баничките в тава, покрита с хартия за печене и поставете във фурната на 180°C за 30 минути.

Катми 

Друг начин да добавите повече зеленчуци към менюто на вашите деца е да приготвите спаначени палачинки за закуска. Избрахме рецепта, която изисква минимум усилия, а резултатът ще ви зарадва.

Продукти: 150 г спанак, 150 мл прясно мляко, 1 яйце, 160 г брашно, 15 г масло, сода - на върха на ножа, захар и сол на вкус.

Приготвяне: Поставете измитите листа спанак в купата на блендера, добавете млякото и яйцето. Разбийте до гладка смес. Смесете брашното, содата, солта и захарта в дълбока купа. Прибавете спаначената смес и разбъркайте добре тестото.
Разтопете маслото в тиган и с малък черпак оформете катмите. Пържете от двете страни до златисто.

Песто сос 

Традиционната рецепта за този сос изисква използването на босилек. Но вариантът със спанак е също толкова добър. Пестото е чудесна добавка към салата, риба или печени зеленчуци.

Продукти: 150 г спанак, 50 г кашу, скилидка чесън, 100 мл зехтин, 40 г твърдо сирене, сол на вкус.

Приготвяне: Измийте спанака и обелете скилидките чесън. Поставете всички продукти в блендера и пасирайте до гладкост, като постепенно добавяте зехтин. Съхранява се в хладилник до 2 дни.