Средиземноморските градини са пълни със слънце, топлина и ярки цветове. Те сякаш ви пренасят в друг свят – обгръщат ви с възхитителните аромати на цветя и билки, шума на течаща вода и сенчестата прохлада на перголите, обвити в зеленина.

Този стил е роден в провинцията на Южна Франция, Италия, Гърция и е известен със своята непринудена елегантност.

Нека да разгледаме някои ключови елементи, които ще ви помогнат да пресъздадете удивителната средиземноморска атмосфера.

1. Сенчести места за сядане

Невъзможно е да си представите италиански двор без вътрешен двор или огрявана от слънце тераса. Тук се наслаждавате на сутрешното кафе и топлите летни вечери. През деня обаче в градината е толкова горещо, че засенчването е незаменимо. За създаване на сенчеста прохлада много се използват перголи.

Това е декоративен навес с решетъчен таван, който в същото време служи като опора за увивни растения. Лианите живописно покриват стените и покрива, изпълват въздуха с невероятен аромат и създават атмосфера на уединение.

Подходящи растения за перголи са: девиче грозде; златен хмел Aureus; катерливи рози; клематис; кирказон; декоративни орлови нокти и др.

Мястото за сядане е разположено така, че да предлага красива гледка към градината. За да се придаде автентичност, повърхността на обекта е направена от камък или терасовидни плочи.

2.Растения в саксия

Ярък и разпознаваем атрибут на средиземноморската градина са растенията в делви, кашпи и саксии. За по-студения климат това е плюс, тъй като ви позволява да засадите не само местни, но и тропически растения, характерни за Южна Европа - палми, портокалови и лимонови дървета, мирта, смокини, маслини.

Най-добре е да използвате глинени и теракотени съдове. Те могат да бъдат в различни размери - от огромни амфори до малки градински вази.

Саксийните растения са изложени във вътрешния двор и се използват като фокусни точки за създаване на многоетажни композиции.

Не забравяйте, че растенията в контейнери трябва да се поливат по-често, отколкото в цветната леха.

3. Пътеки с чакъл

Южните лета са горещи и често сухи. За да спестят влага и да улеснят работата си, градинарите намаляват броя на тревните площи и ги заменят с плочи и каменна настилка. А чакълът се превърна в неразделна част от средиземноморската градина.

Но това също има своите предимства - по-лесно е да се грижите за територията, чакълът задържа добре влагата и структурата на почвата и потиска растежа на плевелите.

4. Павирани площи и градински алеи от камък

За настилка най-често се използват камък, мозайка от камъчета и павета, тротоарни плочи в античен стил в топли нюанси - светлокафяво, пясъчно, теракота.

Подовете на двора, подпорните стени и стъпалата между терасите често са украсени с ярка керамика, напомняща мавритански мозайки.

5. Фонтани

Друг задължителен атрибут на средиземноморската градина е фонтанът. В летните горещини струите, бликащи от него, охлаждат горещия въздух и даряват градината с живителна влага.

Класическата версия е многоетажна конструкция под формата на кръгла купа на крак, украсена с лъвски глави. Но малък фонтан или друг воден елемент също ще свърши работа.

Обикновено се намира до зоната за отдих, заобиколен от растения в саксии.

Блясъкът и шумът на водата придава на градината динамика и ново измерение.

6. Иглолистни дървета, рози и лавандула

Ароматът е важен в средиземноморската градина. Традиционният микс е аромат на борови иглички, цитрусови плодове, рози, лавандула и билки - градински чай, розмарин, мащерка.

Когато избирате растения, не забравяйте да засадите иглолистни дървета - борове, смърч, ела, туя, хвойна. Те ще бъдат отлична алтернатива на боровите дървета.

Сред храстите обърнете внимание на рододендрони, тамариски, чемшири и магнолии.

Декоративните зърнени култури и билки, ще добавят автентичност към средиземноморската градина.

Друга особеност на стила са сукулентите и устойчивите на суша растения, които се засаждат на алпийски хълмове и терасовидни склонове.

Най-добре е да изберете комбинация от голямо разнообразие от растения.

7. Подрязан жив плет

Средиземноморието е родното място на много класически канони. И въпреки че стилът, който обмисляме, далеч не е класически, в него се виждат някои негови характеристики - същите фонтани, статуи, правоъгълно оформление на вътрешния двор. И, разбира се, подрязан жив плет и топиарни фигури.

Любимите растения за подстригване са кипарисът и чемширът. Първият се използва за създаване на зелени паравани и жив плет, вторият - за бордюри и топиарни форми.

8. Повдигнати цветни лехи

Повдигнатите цветни лехи и терасираните склонове се вписват идеално в концепцията на италианската градина. Те са подходящи за растения, които предпочитат добре дренирани почви и улесняват работата на градинаря - няма нужда да се навеждате, за да се грижите за цветята.

Повдигнатите цветни лехи са идеални и за създаване на композиции с камъни.

9. Бели градински мебели и античен декор

През лятото жителите на Южна Европа прекарват по-голямата част от свободното си време на открито, така че средиземноморската градина не може да е без удобни градински мебели. Постоянният цвят е бялото. Това могат да бъдат градински пейки, боядисани в бяло, тиково дърво или плетени столове и фотьойли с бели възглавници, снежнобяла пластмасова мебел.

Атмосферата на южното крайбрежие се подчертава от аксесоари и градински декор в античен стил - вази във формата на амфори, уютни каменни пещери и портици, статуи, саксии с цветя на фона на бели стени и капаци на прозорци.

Основните материали на средиземноморската градина са дърво и камък, а главните цветове са бяло, пясък и теракота.