Животновъдството във всяко стопанство пряко зависи от фуража. Затова белтъчно-витаминната добавка намира приложение при производството на домашни фуражи за всички видове птици - носачки, бройлери и пилета, както и за свине и говеда месодайни породи. Например при кокошките фуражите трябва да бъдат балансирани по отношение на протеини и мазнини, да съдържа всички необходими витамини, минерали и ценни аминокиселини. Затова се използва месокостно брашно конкретно за пилета – с високопротеинов компонент на домашния фураж, превръща зърнената смес в пълноценна диета за домашни птици.

Месокостното брашно е естествен продукт

от преработката на месо и кости от животни или птици. Изходният материал е месо, което не е подходящо за човешка консумация: от стари животни, след смърт и т.н. Производството на месокостно брашно често е страничен продукт в месопреработвателни предприятия или птицеферми. Странични продукти, кости, сухожилия - всичко това се обработва, натрошава и се превръща в ценна фуражна добавка.

Консистенцията на месокостното брашно е подобна на финосмляно зърно, има кафяв цвят: от златисто до тъмнокафяво и силна, но доста приятна миризма на сушено месо.

Хранителната стойност: Производството на месокостно брашно се регулира, като се определя съотношението на протеини и мазнини в крайния продукт. Качественият продукт съдържа около 40% протеин и 11-12% сурови мазнини, както и незаменими аминокиселини от животински произход: лизин, метионин и цистин.

Костният компонент осигурява висок процент полезни минерали, най-вече калций и фосфор във фуражната добавка, приблизително 14 и 7%. В малки количества съдържа калий и различни микроелементи: сяра, желязо, цинк и др. Продуктът е източник на вит. Е и витамини от група В, най-вече на вит. В4.

Хранителната стойност на фуражната добавка - месокостно брашно, може да се определи от нейния клас:

  • I клас - суров протеин 50%, сурови мазнини 10-13%, пепел 25%;
  • II клас - суров протеин 40-42%, сурови мазнини 15-18%, пепел 28%;
  • Клас III - суров протеин 30%, сурови мазнини 20%, пепел 38%.

Колкото повече месо има в изходния материал и колкото по-малко кости, толкова по-високо е съдържанието на протеин в крайния продукт и толкова по-нисък е процентът на пепел и мазнини. Тъй като месото и костното брашно се използват като протеинов компонент, първокласният продукт се счита за най-ценен, има най-високо съдържание на протеин.

Произвежда се и нискомаслено месокостно брашно с високо съдържание на протеин 40-50% и минимално съдържание на мазнини 2%.

Костно брашно се получава в резултат на обработката на костите на говеда и свине: Този продукт е с ниско съдържание на протеини и мазнини, съответно 20 и 10%. Благодарение на високото съдържание на пепел, до 60%, добавката е източник на полезни минерали: калций, фосфор, калий. Костното брашно за пилета може да се сравни с варовикови песъчинки, то е по-скоро минерална добавка. Въвежда се в диетата в по-малки количества от месото и костите, не повече от 1% от състава на фуражната смес.

Домашно приготвяне на месокостно брашно: възможно е, но не си струва усилията и изразходваните средства. Като се има предвид относително ниската цена на месокостното брашно, разходите за плащане на сметки за електроенергия за производство на фуражни добавки ще бъдат много по-високи от цената на готовия продукт в агромагазина.

Как да изберете готов продукт: Всъщност купувачът невинаги може да разбере характеристиките на месокостното брашно по опаковката. Качеството трябва да се преценява по външен вид, цвят и мирис. Най-удобното опаковане на фуражната добавка са запечатани или фолиеви торби с месокостно брашно от 0,6-1 кг. Малкият обем позволява продуктът да се използва за кратко време, така че да няма време да се влоши и апетитната миризма на месото не се разсейва. Качественият продукт може да се определи по външния му вид. Месокостното брашно не трябва да е много светло - бледият цвят показва, че производителят е добавил обработени пилешки пера, които нямат хранителна стойност, или соя. Пълномаслената соя също е храна с високо съдържание на протеини, но протеинът е на растителна основа. За пълноценното развитие на домашните птици и добитъка са необходими както растителни, така и животински протеини.

Добрата месна кост трябва да има приятна миризма, но не на барбекю, а на сушено месо, в крайни случаи с нотки на миризма на сапун за пране, ако процентът на костите в оригиналния продукт е няколко пъти по-висок от месото.

Внимание! Месокостното брашно не трябва да мирише на гнило или плесен. В тези случаи продуктът се счита за развален и не се допуска в храната за домашни птици или добитък. Хранителната добавка е благоприятна среда за растеж на гъбички и бактерии, когато се съхранява в условия на висока влажност, в нея започват да се размножават патогенни гъбички. Мухлясалата храна никога не трябва да се използва като храна за домашни птици или други животни. Мухълът е източник на токсини, които водят до храносмилателни проблеми. Ако месокостното брашно има гнила миризма, това показва, че изходният материал не е обработен правилно. Гнилостната микрофлора ще повлияе неблагоприятно на здравето на домашно отглежданите птици и животни. Затова тази добавка не трябва да се използва.

Условия за съхранение

Количеството протеин в месокостното брашно не е постоянно. Постепенно се превръща в амоняк и се изпарява, поради което хранителната стойност на продукта намалява. Срокът на годност на месокостното брашно е 1 година от датата на производство и не повече от 6 месеца след отваряне на опаковката.

Имайте предвид! Благодарение на богатия си аромат и висока хранителна стойност, отворената опаковка от месокостно брашно привлича мишки, плъхове, котки, птици. За да избегнете кражба на ценен продукт, е по-добре да съхранявате опаковката в затворен контейнер след отваряне.

Температура на съхраняване: При температури над +30°C естествените мазнини се разграждат и протича химическа реакция, при която се освобождава токсичният алдехид акролеин.

Важно! Затова не трябва да купувате големи запаси от месо и кости за летния период.

Какви са предимствата на добавката: Месокостното брашно е предимно животински протеин, както и източник на калций и фосфор. Протеинът е необходим за домашните птици при всички етапи на развитие. Хранителната стойност на фуража за пилета се избира според етапа на развитие и вида на птицата. Комбинираният фураж за кокошки-носачки съдържа 16-18% суров протеин; пилетата от яйчни породи се нуждаят от 19-20% протеин, а във фуража за бройлери дозата му е дори по-висока: от 24,5% в началото до 20% в крайния етап. Такива показатели не могат да се постигнат само със зърно.

За да разберете, съдържанието на протеин в царевицата, овеса, ечемика и пшеницата е от 9 до 12,5%. За да се увеличи делът на протеини, грах, леща или пълномаслена соя се добавят към фуража, но поради трудността на храносмилането бобовите растения се въвеждат в малки количества, не повече от 5-10%.

Ползата от фуражната мая: помага да се увеличи съдържанието на протеин във фуража. Растителните протеини и мазнини се осигуряват от слънчогледовия шрот, а месокостното и рибното брашно осигуряват протеини и мазнини от животински произход.

Добре е да знаете, че: 5% месо и кости добавят 2 единици протеиново съдържание и 0,75 сурова мазнина - това са високи нива, които значително повишават хранителната стойност на фуража.

За пилета: Пилетата активно консумират протеини за растеж и образуване на мускули. Ако има липса на протеини във фуража, пилетата растат бавно, изостават в развитието и могат да развият рахит. През първите седмици от излюпването нуждата от протеини е особено висока и способността за усвояване и смилане на храната е все още слаба, така че храната трябва да бъде възможно най хранителна. А месокостното брашно значително подобрява състава на храната за пилета, а цената му е много по-ниска от другите източници на животински протеин: варени яйца, извара и др.

За бройлери: За интензивен растеж на кръстоските на месодайните породи са необходими големи дози протеин. Стартерният фураж за бройлери има най-високи нива на протеин. През целия си кратък живот бройлерът трябва да получава хранителна смес, богата на протеини и мазнини - това е единственият начин да се постигне добро наддаване на тегло. Но скелетът на растящия бройлер може да не се справи с бързото наддаване на тегло, поради което ставите на птицата отслабват, бройлерите „седят на краката си", след което започват да изостават в развитието си. Месокостното брашно не само осигурява високи дози животински протеин и ценни аминокиселини, но също така е източник на усвоим калций и фосфор, които спомагат за укрепването на костите.

За кокошки-носачки: При кокошките носачки, по време на периода на активно снасяне на яйца, протеинът се консумира бързо - това е "строителният материал" на яйцата. Недостигът на протеин във фуража веднага се отразява в намаляване на броя на яйцата в гнездата.

Протеинът е отговорен за доброто покритие на перата, активността и дори поведението на пилетата. При липса на протеин в храната птицата става по-агресивна. Боевете, кълването и канибализмът зачестяват. По време на сезонното линеене е особено важно кокошките носачки да получават протеинови добавки, те им помагат да се възстановят по-бързо и предотвратяват отслабването на тялото на птицата.

За пълноценното развитие на домашните птици и добитъка са необходими както растителни, така и животински протеини
За пълноценното развитие на домашните птици и добитъка са необходими както растителни, така и животински протеини