Институциите за стандартите за храни в Австралия и Нова Зеландия (FSANZ) одобриха заявлението на Технологичния университет в Куинсланд за разрешаване на търговия с храни, получени от линия банани, генномодифицирани за устойчивост срещу болестта „Панама".

Службата на регулатора на генните технологии в Австралия е издала лиценз, с който се разрешава търговското отглеждане на генетично модифициран банан (QCAV-4). Това решение е първият генномодифициран плод, оценен и одобрен от Австралия и Нова Зеландия.

През февруари 2024 г. Службата на регулатора на генните технологии в Австралия издаде лиценз, разрешаващ търговското отглеждане на генетично модифициран банан. Този лиценз позволява на Технологичния университет в Куинсланд да култивира с търговска цел растения от генномодифицирани банани, модифицирани за устойчивост на фузарийно увяхване (TR4), гъбично заболяване, което е известно и като Панамска болест.

Стандартите за храни в Австралия и Нова Зеландия заключиха, че генномодифицираният банан е също толкова безопасен и хранителен, колкото и конвенционалния. Това решение е първият генномодифициран плод, оценен и одобрен от FSANZ, и първият генномодифициран банан, одобрен в световен мащаб.

Учените създават генномодифицирания банан, наречен QCAV-4, като добавят ген от див банан в банан Кавендиш, в резултат на което се получава банан, силно устойчив на болестта „Панама" (TR4). Обявено бе, че този банан е подходящ за отглеждане с търговска цел в няколко области в Австралия, главно в Куинсланд, Нов Южен Уелс, Западна Австралия и Северната територия.

От Технологичния университет в Куинсланд съобщиха, че няма непосредствени планове за комерсиализиране на генномодифицирания банан в Австралия, тъй като Панамската болест отсъства. Екипите на Университета планират да използват QCAV-4 като „предпазна мрежа", ако опустошителната болест „Панама" започне да се разпространява в цяла Австралия.