Сигналът за инфекция и сериозни проблеми с вимето на кравата е появата на брадавици – в началото почти незабележими. Причините за това са различни – за съжаление в някои случаи става дума за небрежно отношение на самия стопанин:

  • има вторична инфекция при наличие на микропукнатини по кожата и лигавиците;
  • неправилни грижи;
  • хранене на телета от болна крава;
  • ухапвания от насекоми;
  • естествено осеменяване: биците са носители на папиломен вирус, предаван по полов път;
  • ядене на нискокачествени фуражи;
  • намаляване на имунитета;
  • пренаселеност на добитъка в малък краварник, който не отговаря на хигиенните стандарти.

Вирусната инфекция прониква през кожата през микроскопични рани при паша на ливади с висока трева и бодлива растителност. Оскъдният фураж води до недостиг на витамини, което значително ускорява развитието на болестта и оставя тялото на кравата отворено за инфекция.

Внимание! Възрастните полово зрели крави са основни носители на инфекцията. Неспазването на правилата за хигиена в краварника също води до увреждане на кожата и развитие на инфекция.

Развитие на болестта

След като влезе в тялото на животното, вирусът може да остане в неактивен стадий за дълго време. В този случай наличието на болестта не се проявява външно. Пълният имунитет е в състояние да поддържа патологичните микроорганизми в латентно състояние.

При наличие на благоприятни фактори за развитие (намален имунитет) микроорганизмите започват активно да синтезират собствения си вид и да оставят продуктите от жизнената си дейност в тъканите, в резултат на което се образуват брадавици.

Важно! Интензивно развитие на заболяването има при животни с анамнеза за хронични заболявания, млади крави под 2-годишна възраст и телета. При половозрелите индивиди, които са носители, често протича в скрита форма. Възпалителният процес в тъканите води до разпространение на патологични микроорганизми в други органи с кръвния поток. При увреждане на кожния израстък кървенето спира, изтича гноен излив. Напредналият стадий на папиломатозата се характеризира с образуването на множество израстъци не само върху млечните зърна, но и по цялото тяло.

Каква е опасността от появата на брадавици

Увреждането на израстъците на брадавиците е причината за разпространението на инфекцията. В този случай се отстранява само горният слой на тъканта, а основната маса от микроорганизми остава вътре и продължава да се размножава активно, което води до сериозно нагноясване и абсцес. Проникването на вирусна инфекция в дълбоките слоеве на кожата провокира появата на доброкачествени и злокачествени тумори.

Да се има предвид! С образуването на израстъци във вътрешната част на млечното зърно, кърмата спира. Това води до развитие на мастит и свързаните с него патологии. Разпространението на инфекцията върху лигавиците на гениталните органи прави зачеването невъзможно.

Методи за лечение на папиломи

Какво да се прави с папиломите на вимето, лекарят решава след задълбочен преглед и вземане на тъкани за анализ. Основата на лечението е комплексен подход, който включва хирургическа намеса и медикаменти. Основната задача е не само да се премахнат видимите израстъци, но и да се повишат защитните функции на тялото.

Но често след отелването брадавиците могат да изчезнат сами. В такива случаи не се налага допълнително лечение, но това не означава, че вирусната инфекция не е латентна – тоест скрита.

Друго намаляване на имунитета ще доведе до повторно активиране на вируса и появата на нови израстъци. За да се избегне това, се извършват рутинни ваксинации. Индикация за операцията е наличието на израстъци, които затрудняват доенето и причиняват значителен дискомфорт на животното.

Важно! Трябва да се премахват само големи брадавици. Хирургичното отстраняване на малки израстъци неизбежно води до рецидив и разпространение на инфекцията

Малките брадавици се обгарят с киселини:

  • оцет;
  • хром;
  • азот.

Прогресивен метод за премахване на брадавици е от променлив ток с висока честота. Заразеният индивид се прехвърля в отделен бокс, а всички помещения се дезинфекцират с 1% разтвор на меден сулфат. Диетата на засегнатото животно се регулира - трябва да давате повече пресни зеленчуци и витамини във фуражите.

Различните варианти за лечението

се определят от ветеринарен лекар

Лекарствените продукти ще помогнат за премахване на папиломите в началния етап. Лечението използва: антибактериални мехлеми с изсушаващ ефект; интрамускулни инжекции на витамини и имуномодулатори. За да се избегне травматизиране на вимето, пасището се променя. Избират се райони с ниска тревна покривка. Преди доене вимето се измива обилно с топла вода, след това с 3% разтвор на манган и отново с вода.

Средства за външна употреба:

Мехлемите, създадени на базата на сок от чесън, имат положителен ефект върху тялото на животното. В състава на растителния екстракт влизат фитонциди - вещества, които имат мощен антибактериален ефект. Смесете 100 мл сок или пасирани луковици чесън с мед и 100 мл зелев сок. Мехлемът се прилага 3-4 пъти на ден, докато папиломът изчезне напълно. Сокът от чесън се добавя при кравите в съотношение 50 мл сок на 10 литра вода - такава напитка се дава веднъж на 3 дни.

Добър вариант за лечение е отвара от следната колекция от билки: медицинска лайка - 50 г; оман - 30 г; жълт кантарион - 50 г - сместа се залива с 1 литър вряща вода и се оставя да престои 2 часа. С концентрираната отвара се правят лосиони. Разрез от превръзка, сгъната на няколко слоя, се прилага върху засегнатите области и се фиксира с лейкопласт. Оставя се за 15-20 минути. Процедурата се провежда 3 пъти на ден. Курсът на лечение продължава до пълното изчезване на брадавиците.

Мехлемите на базата на алое имат заздравяващ и регенериращ ефект: За медицински цели е подходящо растение на възраст над 3 години. Сокът от 1 лист от алое се смесва с каша от чесън от 2 скилидки. Мехлемът се прилага 3 пъти на ден.

Предотвратяване на папиломата

За да не се разболеят кравите, е необходимо своевременно да се предприемат превантивни мерки и да се спазват елементарни правила за грижа за животните:

  • дезинфекция на помещенията за отглеждане на животните веднъж на всеки 6 месеца с разтвор на формалин;
  • смяна на горния слой постеля, когато се намокри;
  • избор на пасища с минимални рискове от нараняване на животните;
  • балансирана диета;
  • обработка на вимето преди и след доене;
  • обогатяване на диетата с витаминизирани елементи (особено през зимния период);
  • ваксиниране на животните.

Превенцията и ваксинацията ще помогнат да се избегне повторно заразяване
Превенцията и ваксинацията ще помогнат да се избегне повторно заразяване