От древни времена яйцето се смята за символ на плодородието и произхода на живота. Ето защо се е превърнало в един от атрибутите на християнския Великден. Всяка година вярващите боядисват и украсяват яйца, превръщайки това занимание във вълнуващо творческо занимание. Има много начини за боядисване на яйца за всеки вкус и цвят - изберете техниките, които харесвате и украсете великденската трапеза с цялото семейство!

Великден наближава, което означава, че е време да се подготвите за празника: изберете успешна рецепта за великденския козунак, помислете за декора у дома и начините да боядисате яйцата. Магазините предлагат широка гама от изкуствени бои, но няма нужда да бързате да ги купите, защото определено всеки вече има необходимите естествени в кухнята си.

Разбира се, всеки знае за люспите от лук, които трябва да бъдат специално събрани и съхранявани малко преди Великден. Кората на червения лук дава наситен бургундски оттенък, но дори и това може да ви омръзне. Затова днес ще ви подскажем как да получите необичайни цветове с помощта на естествени багрила.

Ще научите как да боядисвате яйца с червено вино, куркума, червено зеле, боровинки и чай от хибискус. Нека веднага да отбележим, че тези съставки няма да придадат ярък цвят на яйцата, а само деликатни пастелни нюанси.

Подготовка на яйца за боядисване

Преди да сварите, най-добре е да извадите яйцата от хладилника предварително, за да се темперират до стайна температура. Така черупката им няма да се напука.

Преди да боядисате яйцата, трябва да ги измиете добре и да ги избършете с кърпа, напоена с оцет. Така ще обезмаслите повърхността на черупката и боята ще „хваща" по-равномерно. Няколко супени лъжици оцет също могат да се добавят към естествената боя, тогава цветът ще покрива по-добре.

Ако искате неравномерни шарки по яйцето, можете да го увиете с тънък ластик или конец.

Боядисване с вино

Най-лесният и бърз начин за боядисване на яйца за постигане на различни бордо нюанси е с червено вино. Изобщо не е необходимо да купувате цяла бутилка за това, съсредоточете се върху количеството, което имате на разположение.

За да оцветите яйцата, ги сварете във вино. Ако няма достатъчно, добавете малко вода. Цветът ще зависи от концентрацията на виното: колкото повече от него, толкова по-богат е бургундският нюанс.

С чай от хибискус

Чаят от хибискус е отличен естествен оцветител за яйца. Интересното е, че не дава очаквания розов цвят, а нежен люляк.

За приготвяне вземете 3 суп. лъж. сушен чай и чаша вода. Оставете да заври и варете 10-15 минути, докато течността стане тъмночервена. След което сварете яйцата в получената отвара.

Ако искате черупката да има равномерен цвят, първо прецедете отварата през марля. За да получите интересни ивици и неравномерни шарки, оставете листенцата на хибискус в разтвора.

С куркума

Куркумата може да се използва за оцветяване на бели яйца в красив нюанс на жълто. Това се прави много лесно и бързо.

Оптималната пропорция е 1 супена лъжица куркума на 1 чаша вода. Добавете подправката към врящата вода. Поставете там яйцата и добавете 1 суп. лъж. оцет. Варете 30 минути на слаб огън. Куркумата не се разтваря напълно във вода, така че яйцата трябва да се разбъркват периодично, за да се осигури равномерно разпределение на цвета. Ще получите истински пролетен слънчев нюанс!

С боровинки

За оцветяване с боровинки е най-добре да използвате замразени плодове.

Първо започнете да приготвяте отварата. Вземете 50 г боровинки, 2 супени лъжици оцет и 2 чаени чаши вода. Оставете да заври и после да къкри 10 минути.

Сварете яйцата отделно. Залейте ги с получената отвара и оставете за 40 минути. Цветът е синьо-черен или тъмно сив.

С червено зеле 

Използването на червено зеле като естествено багрило изисква много време. Уверяваме ви обаче, че резултатът си заслужава, защото яйцата се получават в нежен син цвят.

Ще ви трябва една средно голяма зелка. Нарежете я на едро и я смачкайте малко с ръце, за да си пусне сока. Поставете зелето в дълбок съд, залейте с 3 чаши вода и добавете 6 суп. лъж. оцет. Покрийте с капак и оставете в хладилника за една нощ.

На следващия ден поставете вече сварените яйца в получения сок и оставете за още един ден. Розовият сок от зелето почти магически оцветява яйцата в небесно синьо.