Когато се подготвят за Великден, много домакини не пестят основния празничен атрибут - яйцата. Те са рисувани особено прилежно и щедро. И ако гостите също донесат дузина или две, възниква сериозен въпрос: Какво да приготвим с тях, така че да се употребят най-рационално?

От великденските яйца, останали след празника, можете да приготвите много ястия. Приготвяйки ги, вие ще изразходвате „остатъците от тържеството" и в същото време ще зарадвате семейството си с кулинарно разнообразие. Ето някои от тези ястия.

Студени предястия и салати

Най-логичното и първо нещо, за което се сещате, е да приготвите студени предястия и салати от варени яйца.

Пълнени яйца 

Ще ви трябват: 10 яйца, 100 г пълнеж по ваш избор, сол, растително масло, зелени подправки и майонеза на вкус.

Приготвяне: Сварените яйцата се обелват и разполовяват, внимателно извадете жълтъците. Смесете половината от тях с пълнежа. Посолете на вкус, добавете майонеза и разбъркайте. Напълнете половинките белтък. Полейте предястието с малко майонеза, поръсете с трохи от останалите жълтъци и наредете в плоска чиния. Преди сервиране украсете.

Зелена салата 

Необходими са ви: 2-3 яйца, 1/4 глава зеле, 1-2 краставици, зелени подправки, сол, подправки и дресинг на вкус.

Приготвяне: Обелете варените яйца, зелето нарежете на ситно, а краставицата - на кубчета. Нарежете яйцата на филийки, а свежите зелении - на ситно. Прехвърлете всички съставки в купа за салата и разбъркайте внимателно. Подправете със сол, добавете дресинг на вкус. Това може да бъде растително масло, сметана или друг сос, включително яйчен. Например майонеза или холандез.

Салата с пилешко сърце 

Ще ви трябват: 300 г варени пилешки сърца, 100 г твърдо сирене, 2-3 мариновани краставици, 3 варени яйца, 1 глава лук, 1 морков, майонеза на вкус, растително масло за пържене.

Приготвяне: Обелете и нарежете лука и морковите и ги запържете в растително масло отделно един от друг. Краставиците се настъргват на едро ренде и се слагат в дълбока купа. Нарежете сварените сърца произволно и ги разпределете върху краставицата. Покрийте с майонеза. Отгоре сложете лука и морковите. Поръсете с майонеза. Яйцата се настъргват на едро ренде, посоляват се и с тях се оформя следващия слой върху салатата. Сипете майонеза отгоре и покрийте с настърган кашкавал.

С рачешки пръчици, сирене и черни маслини 

Ще ви трябват: 200 г рачешки пръчици, 100 г твърдо сирене, 100 г варени картофи, 3-4 варени яйца, 1 кутия черни маслини без костилки, 1 консерва десертна царевица, 2-3 скилидки чесън, сол, майонеза и билки.

Приготвяне: Обелете картофите, настържете ги на едро ренде и ги наредете в купа за салата като най-долен слой. Овкусете със сол и отгоре изстискайте чесъна, като го разпределите равномерно върху картофите. Поръсете с майонеза. Поставете следващия ред кръгчета черни маслини, оставете няколко за украса на салатата.

Отстранете течността от десертната царевица и я поставете на следващия слой в купата за салата. Отново добавете майонезата. Отгоре поръсете с настъргани яйца и сирене, а след това със ситно нарязани пръчици от раци. Нанесете върху тях мрежа от майонеза, а отгоре украсете салатата с останалите маслини и билки.

Супи

Обърнете внимание, че има много по-малко първи ястия от салатите. Все пак ще предложим някои от най-популярните рецепти.

Яйчена супа 

Ще ви трябват: 1 литър вода, 2 варени яйца, 1 картоф, морков, глава лук, домат, 50 г твърдо сирене, сол, бурче пилешки бульон и растително масло на вкус, билки за украса.

Приготвяне: Кипнете вода, посолете и добавете кубчето пилешки бульон. Измийте и обелете зеленчуците. Нарежете на ситно. Картофите се слагат в бульона и се варят. Запържете лука, морковите и доматите в растително масло, докато омекнат. Прехвърлят се в тенджерата при картофите и се готвят още пет минути. Яйцата се настъргват на едро ренде и се добавят към супата заедно с настъргания кашкавал. Оставете за минута и изключете котлона, покрийте плътно тенджерата. Изчакайте още 10 минути, докато супата се запари. Сипете в купа за сервиране и украсете с нарязани билки.

Чорба с киселец и спанак 

Ще ви трябват: 700 мл вода, 100 г киселец, 100 г спанак, 150 г картофи, 50 г пресни краставици, 2 варени яйца, сол, захар, билки и заквасена сметана на вкус.

Приготвяне: Измийте спанака, киселеца и краставиците. Обелете картофите. Нарежете киселеца и спанака, зеления лук и копъра. Кипнете водата, посолете на вкус и добавете киселеца и спанака. Гответе за минута, отстранете от огъня. В охладената зелена чорба се слагат нарязаните на кубчета картофи и се връща на котлона, докато картофите се сварят. Малко преди сервиране нарежете краставиците и ги добавете към супата заедно със зеления лук и копъра. Обелете яйцата и ги разполовете. Разсипете чорбата в чинии и във всяка чиния добавете по 1/2 яйце. Сервирайте ястието със сметана или кисело мляко.

Зеленчукова супа с кисело мляко 

Ще ви трябва: 2 кофички нискомаслено кисело мляко, 5 репички, 3 краставици, 2 варени яйца, 1 супена лъжица. майонеза, зелен лук, копър, магданоз, сол и смлян черен пипер на вкус.

Приготвяне: Измийте добре зеленчуците и билките. Прекарайте сварените яйца през резачка или настържете на едро ренде. Нарежете краставиците и репичките произволно, нарежете зелените подправки. Прехвърлете зеленчуците и билките в дълбока купа и добавете киселото мляко (можете да го замените с кефир). Добавете сол, черен пипер и майонеза. Смесете добре. Поставете супата в хладилника за два часа.

Студен борш 

Ще ви трябват: 500 мл кефир, 2 цвекло, 2 краставици, 3 яйца, по връзка зелен лук и копър, лимонов сок, сметана, сол и черен пипер на вкус.

Приготвяне: Сварете цвеклото до омекване, охладете, настържете или нарежете на дълги филийки. Измийте краставиците и нарежете на тънки лентички. Измийте, подсушете и нарежете лука и копъра. Смесете всички съставки и подправете със сол и смлян черен пипер. Сварените яйца се режат наполовина. Всички продукти, без яйцата се, поставят в голям съд, разбъркват се и се слагат в хладилник да се охладят поне за час.

Непосредствено преди сервиране залейте зеленчуковата смес с охладен кефир, добавете сметана и лимонов сок на вкус и гарнирайте с половинки яйца в чиния. Можете да регулирате консистенцията на супата по ваш вкус, като добавите вода или бульон. Към студената супа можете да поднесете и топли варени или печени картофи.

Основни ястия

Теоретично едно варено яйце може да се добави към много основни ястия, особено месо и риба. Приятно експериментиране!

Руло Стефани 

Необходими са ви: 3 рохки яйца, 500 г кайма, 50 г хляб, 1 суп. лъж. брашно, сол и подправки на вкус, вода или мляко за накисване на хляба.

Приготвяне: Накиснете хляба във вода или мляко, след което изстискайте добре. Смесете с каймата, солта и подправките и омесете добре. В тава за печене разстелете два слоя фолио. Прехвърлете там каймата и разточете на равен, не много тънък правоъгълник. Поръсете с брашно и наредете рохките яйца. С помощта на фолиото навийте правоъгълника на руло, като стегнете добре краищата му. Завийте рулото във фолио и го поставете в средата на предварително загрятата фурна.

Печете до готовност при температура 180-200 °C за около 40-50 минути. Извадете от фурната, охладете и махнете фолиото. Сервирайте като нарежете на дебели филийки.

Свински рулца с ябълка 

Ще ви трябват: 1 кг свинско месо (филе), 5 варени яйца, 1 скилидка чесън, 1 кисела зелена ябълка, 4 суп. лъж. масло, 4 суп. лъж. растително масло, сол, подправки и лимонов сок на вкус.

Приготвяне: Нарежете месото на котлети, покрийте с фолио и начукайте добре от двете страни. Поръсете със сол и подправки. От 2 суп. лъж. растително масло и лимонов сок пригответе марината и натрийте пържолите с нея. Подредете ги една върху друга.

Измийте ябълката и я обелете. Отстранете дръжката и семената. Заедно с яйцето, маслото и обеления чесън се смилат в блендер до хомогенна маса. Разделете сместа на порции и намажете с тях котлетите. Навийте месото на руло, ако е необходимо, закрепете с клечка за зъби и печете в предварително загрята фурна в тава, намазана с растително масло, за 40-45 минути на температура 180-200°C.

Месо по френски 

Ще ви трябва: 1 кг свинско месо, 500 г картофи, 300 г лук, 150 г сирене, 100 г майонеза, 3-4 варени яйца, 2-3 домата, сол и подправки на вкус, растително масло за печене.

Приготвяне: Изплакнете добре месото, подсушете го и нарежете напречно на котлети с дебелина 1 см. Поставете месото върху дъска за рязане, покрийте го с фолио и начукайте добре от двете страни. Отстранете филма. Посолете и поръсете всяка пържола с подправки на вкус. Оставете месото върху дъската за 10 минути.

Обелете лука и нарежете на тънки пръстени или полумесеци. Обелете, измийте картофите и ги нарежете на тънки филийки. Измийте доматите, махнете дръжките и нарежете на тънки филийки. Прекарайте сварените яйца през резачка, а кашкавалът се настъргва на едро ренде. Включете фурната и я нагласете на най-високата температура. В тава за печене сипете малко количество растително масло и наредете резените картофи. Върху картофите се нареждат котлетите, а отгоре лукът, нарязаното яйце и резенчетата домат. Полейте с майонеза и поръсете с настърган кашкавал. Пече се във фурна на 140-150°C за около 20-30 минути, като при необходимост се запича коричката с горен реотан.