Великденските празници са зад гърба ни, а кухнята е пълна с внушителни запаси от печива. Какво да правите с остатъците, ако всички ваши роднини и приятели вече са ви посетили, а сладките лакомства още не са свършили? Най-сигурният начин да оползотворите сухите козунаци е да приготвите нови вкусни ястия от тях. Така традиционния десерт ще се превърне в основа за нови сладкиши и закуски, които всички у дома ще харесат.

Крекери 

Най-простото нещо, което можете да направите от остатъци от козунак, са крутони. Ще станат доста вкусни, имайки предвид колко неща сте сложили предварително в тестото. Съхранявайте тези крекери в херметически затворена кутия на хладно място.

Сервирайте хрупкавото лакомство с чай и кафе или го използвайте за десерти.

Приготвяне: Нарежете козунака на кубчета с размер 4-5 см. Покрийте тавата с хартия за печене. Прехвърлете там козуначените кубчета и поставете във фурна, предварително загрята на 170°C. Изсушете за около 10 минути, като внимавате да не изгорите крекерите.

Сладка галета 

Ако козунакът ви е много ронлив, можете да го изсушите по същия начин както парчетата за крекери. След това смелете с помощта на мощен блендер, месомелачка, кухненски робот или пасирайте с преса.
Сладките трохи ще ви влязат в употреба за приготвяне на десерти и поръсване на форми преди печене.

„Картофчета" 

Сухите козунаци ще бъдат отлична основа за сладкиши. Пригответе крамбъла и следвайте рецептата.

Продукти: 300 г сладка галета, 120 г кондензирано мляко, 85 г масло, 70 г захар, 50 г орехи, 40 мл прясно мляко, 3 суп. лъж. какао на прах.

Приготвяне: Орехите се запичат в сух тиган, след което се смилат на трохи. Смесете ядките с галета.

В отделна купа смесете кондензираното мляко, мекото масло, захарта и 2 суп. лъж. какао на прах. Разбийте с миксер до получаване на пухкава хомогенна маса. Разбъркайте получения крем с галетата. Сместа ще бъде доста ронлива.

Започнете да наливате малко по малко прясното мляко, като разбърквате всеки път. Може да се нуждаете от повече или по-малко течност.

Когато тестото стане пластично и може да се оформя, започнете да правите „картофчетата". Оваляйте всяко в останалото какао на прах и приберете десерта в хладилника за няколко часа, за да се стегне.

Студените сладкишчета могат да бъдат украсени отгоре с крем.

Пържени филийки 

Тази рецепта е подходяща за козунаци с по-стегната структура, която не се рони. Ще бъде удобно да ги нарежете на филийки и да ги използвайте за закуска.

Продукти: козунак, 40 мл прясно мляко, 2 яйца, 20 г масло, сол на вкус.

Метод на приготвяне: Счупете яйцата в купа и ги разбийте леко с вилица. Налейте млякото и разбъркайте с яйцата. Потопете добре всяко парче козунак в яйчено-млечната смес, така че филийките да се напоят.

Загрейте маслото в тиган и запържете в него филийките.

Сервирайте с резенчета плод и топка ванилов сладолед.

Трайфъл с ягоди 

За десерта ще ви трябва сметана с масленост най-малко 33%, крема сирене и ягоди. В този случай са подходящи и други плодове, които лесно могат да бъдат заменени със сладко.

Продукти: Основни: козунак, 10 ягоди, 4 суп. лъж. кисело мляко.

За крема: 100 мл сметана 33–35%, 100 г крема сирене, 30 г пудра захар.

Метод на приготвяне: Нарежете козунака на парчета с дебелина 1-2 см, наредете в чиния и залейте с кисело мляко. По този начин хлябът ще се напои и ще стане мек и нежен.

Пригответе крема. За целта разбийте крема сиренето със сметаната и пудрата захар. Нарежете ягодите.

Започнете да редите десерта в купички за сервиране или в широки чаши. На дъното се слага малко крем, ягоди, след това ред напоен козунак. Повторете всички слоеве отново, завършете десерта със сметана и горски плодове.

Оставете трайфъла в хладилника за няколко часа, за да се напои още по-добре.

Пудинг 

Традиционният английски пудинг може да се приготви не само с пресен хляб, но и с вчерашните симидчета, леко изсъхнал кекс и разбира се, козунак. Ако нямате достатъчно сушени плодове в готовите печива, добавете малко по време на приготвянето на пудинга.

Продукти: 300 г козунак, 400 мл прясно мляко, 60 г масло, 2 яйца, 3 суп. лъж. захар, 1 ч. лъж. смляна канела, щипка сол.

Приготвяне: Нарежете козунака на малки парченца. Загрейте млякото в тенджера и разтопете маслото в него. Смесете яйцата, захарта, канелата и солта в съд. Прибавете сместа от млякото и маслото и разбъркайте.
Намажете форма за печене с масло. В нея се нареждат парчета козунак и всичко се залива с готовата смес.
Печете пудинга 45 минути на 180°C.

Козунакът е толкова самодостатъчен продукт, че дори можете да направите мързелив сладкиш от него. Редувайте слоеве трохи, напоени с плодов сироп със сметана. Оставете десерта в хладилника за няколко часа и сервирайте.