Нетрадиционни рецепти за различни диети и за здравословно хранене

Великденският козунак е традиционен сладкиш, който се смята за символ на надежда и радост. Цялото семейство се събира на трапезата, а кулминацията на празника са предварително приготвените лакомства.

Но какво да направите, ако някоя от съставките на великденския хляб не отговарят на вашата диета? Например, лекарят ви съветва да се откажете от захарта или имате непоносимост към млечни продукти? Подготвили сме няколко алтернативни рецепти за козунак за различни ситуации.

Общи правила

За да бъде всичко успешно, трябва да се придържате към няколко правила. Тогава сладкишът ще е пухкав и вкусен.

1. За да приготвите великденското лакомство, използвайте само пресни, качествени съставки.

2. Омесете тестото старателно, трябва да се получи меко и еластично. По-добре е да пресеете брашното допълнително.

3. Един от ключовите моменти при приготвянето на козунак е втасването на тестото. Трябва да се остави на топло, без течение, за предпочитане покрито с кърпа или филм.

4. Изберете правилната тава за печене. Тъй като пропускаме някои от класическите съставки, приготвяйте по-малки козунаци. Така ще сведете до минимум напрежението върху тестото (хартиени тави с диаметър 9 сантиметра ще свършат работа).

5. Ако искате да добавите стафиди или други сушени плодове, първо ги накиснете в гореща вода. Така няма да потънат при печене.

6. Преди да поставите тестото във фурната, леко го затоплете. Можете да определите готовността на сладкиша с помощта на клечка за зъби. Можете да поставите малка чинийка с вода на дъното на фурната, за да не пресъхне печивото.

Без глутен

Това не е много традиционна рецепта за великденски хляб, защото не съдържа пшенично брашно или мая. Не е нужно да оставяте тестото да втаса, а го слагате направо във фурната. В резултат на това ще получите 2 козунака.

Продукти: 60 г царевично брашно, 120 г оризово брашно, 100 г захар, 180 г сметана, 2 яйца, ½ ч. лъж. сода, ½ ч. лъж. сол, 1 ч. лъж. канела, 1 ч. лъж. ванилия, 40 г стафиди, 40 г бадеми (за предпочитане нарязани).

Приготвяне: Стафидите предварително се накисват в гореща вода, за да набъбнат и след това се изсушават върху домакинска хартия. В голяма купа смесете яйцата, захарта, ванилията и солта, разбийте с миксер. Добавете сметаната и разбъркайте всичко отново. Към получената течна маса добавете пресятото брашно и започнете да месите тестото. Добавете содата за хляб и продължете да месите. Добавете нарязани бадеми и стафиди, разбъркайте добре до гладкост. Тестото трябва да е плътно и еластично. В това време включете фурната на 180°C. Прехвърлете тестото във форми (запълнете до средата). Печете сладкиша във фурната за 35 минути.

Сладкишите с глутен трябва да изстинат напълно, не изваждайте от формата до този момент.

Без мляко (и без лактоза)

Благодарение на оризовото мляко, стафидите и бадемите, това лакомство ще бъде ароматно и сочно.

Продукти: 600 г пшенично , 150 г оризово мляко, 100 мл растително масло, 3 яйца, 100 г захар, 1 ч. лъж. ванилия, ½ ч. лъж. сол, 7 г суха мая, 50 г стафиди, 80 г бадеми, 1 суп. лъж. портокалова кора.

Приготвяне: В голяма купа смесете яйцата, захарта, ванилията, солта и разбийте с миксер (докато захарта се разтвори). Загрейте оризовото мляко, докато стане топло, но не горещо (по желание можете да замените млякото с вода). Добавете към яйчената смес заедно с растителното масло, разбийте отново с миксер. Брашното се пресява и се смесва със сухата мая. Прибавете сухата смес в яйчената, добавете портокаловата кора. Омесете добре тестото с ръце за 10 минути.

Прехвърлете тестото в чиста, намазнена купа, покрийте с кърпа (или капак) и оставете за 1-2 часа. Добавете стафидите и бадемите, след което отново омесете тестото с ръце. Изсипете сместа във формичките (около една трета) и оставете за 40 минути да втаса отново.

Печете във фурната на 180°C за около 30 минути.

Без захар

Тази рецепта е подходяща както за тези, които просто са решили да намалят сладкото, така и за тези, на които им се налага да направят това.

Продукти: 40 г кокосово брашно, 2 яйца, 150 г извара, 1 суп. лъж. подсладител, ½ ч. лъж. сода, 1 ч. лъж. ванилия, оцет за гасене на содата.

Приготвяне: Намачкайте изварата в дълбока купа. Добавете яйцата и разбийте сместа с миксер. Сипете кокосовото брашно и ванилията. Загасете содата с оцет и я добавете. В това време включете фурната на 180°C. Омесете добре тестото, трябва да е гъсто и хомогенно.

Прехвърлете получената топка в малка тава и поставете във фурната за 30 минути.

Без яйца

Тази рецепта изисква малко повече внимание и грижа, но благодарение на ароматните сушени плодове и пюрето от моркови, десертът е вкусен и нежен. И никакви яйца!

Продукти: 500 г пшенично брашно, 270 мл прясно мляко, 50 г масло, 100 г захар, 25 г прясна мая, 1 ч. лъж. ванилия, ½ ч. лъж. сол, 200 г моркови (1 бр.), 150 мл вода, 50 г сушени плодове.

Приготвяне: За начало попарете сушените плодове в гореща вода, подсушете и нарежете (ако е необходимо). Можете да добавите към тях няколко лъжици ром и да ги оставите да киснат, докато правите тестото. Обелете морковите и ги нарежете на филийки. Поставете в малка тенджера, покрийте с вода и оставете да къкри, докато омекнат, около 35 минути. След това пюрирайте с блендер и оставете да изстине. Докато чакате морковите, можете да се заемете с маята. Тя трябва да се натроши в дълбока купа, да се залее с топло мляко (вземете 100 мл) и да се добави 1 суп. лъж. захар. Разбъркайте добре, покрийте с капак и оставете за 15 минути, сместа трябва да се активира и надигне.

Разтопете маслото. Пресейте брашното в дълбока купа. Добавете захар, сол и ванилия. Залейте с останалото мляко и разтопеното масло. Добавете пюрето от моркови и сместа с маята. Внимателно омесете тестото, първо с шпатула, след това с ръце, като постепенно добавяте брашното. То трябва да е еластично и почти да не залепва за ръцете ви. Поставете тестото в купа, покрийте с кърпа и оставете за 1 час.

Извадете сместа върху работния плот и разпределете равномерно сушените плодове. Отново омесете тестото. Разделете го на 3 части и поставете в хартиени подложки за сладкиши (пълнете половината форма). Оставете да втасва още 1 час. Печете в предварително загрята фурна на 180°C за 35 минути.

Без глутен, мляко и мая

Тази рецепта ще ви помогне да отпразнувате Великден с цялото семейство, независимо от ограниченията. Това прави здравословно и лесно лечение.

Продукти: 120 г оризово брашно, 60 г царевично брашно, 40 г картофено нишесте, 2 яйца, 50 г зехтин, 50 г захар (можете да използвате алтернатива), 15 г бакпулвер, 1 суп. лъж. псилиум*, 1 ч. лъж. лимонов сок, ½ ч. лъж. сол, 1 ч. лъж. ванилия, 70 г стафиди.

Приготвяне: Както обикновено, изплакнете и накиснете стафидите, след което ги отцедете върху домакинска хартия. В дълбока купа смесете пресятото брашно и картофеното нишесте, добавете псилиума и бакпулвера (може и без глутен), разбъркайте до гладкост.

Смесете зехтина, захарта и ванилията, разбийте с миксер, след това добавете яйцата, солта и лимоновия сок и разбийте отново.

Изсипете течните съставки в сухите и използвайте бъркалка, за да омесите тестото. Добавете стафидите и разбъркайте отново.

Разпределете тестото във формички. Печете във фурната на 180°C за 40 минути.

  • Псилиум са люспите на семената на билката Plantago ovate или т. нар. индийски бял живовляк, който се използва като природно средство за профилактика на чревния тракт и подтискане на състояния на стомашно-чревни разстройства.