Бутер тестото е отлична основа за печене. Можете да го приготвите с всякакъв пълнеж: сладко от горски плодове, сирене, гъби, зеленчуци, кайма, извара, сушени плодове. Бутер тестото е много приятно за работа - гъвкаво, еластично и лесно приема желаната форма.

Баница със зеле 

Не е трудно да приготвите вкусна баница. Основното е, в хладилника да има нужните съставки: зеле за пълнеж и бутер тесто. Зелето може да се смеси с грах, свежи зелени подправки, гъби, боб или дори сушени кайсии, ако искате да получите по-интересен пълнеж.

Ако искате това да е рецепта за постна баница, пропуснете употребата на яйца и млечни продукти. Задушете зеленчуците във вода или зеленчуков бульон. За да сте сигурни, че печивото ще е пухкаво, не разточвайте тестото твърде тънко.

Продукти: 350 г бяло зеле, 1 пакет бутер тесто, глава лук, 120 мл вода, моркови, 1 суп. лъж. доматено пюре, 10 мл растително масло, 10 г захар, смлян черен пипер и сол на вкус.

Приготвяне: Нарежете зелето на ивици, а обеления лук на полукръгчета. Настържете морковите на едро ренде. Напръскайте загрят тиган с растително масло и запържете лука и морковите за 4-5 минути. Добавете зелето и доматеното пюре и разбъркайте. Добавете вода. Оставете да къкри на среден огън под капак за 15–20 минути. Преди да изключите котлона, добавете сол, захар и черен пипер.

Разточете тестото върху работна повърхност. Кората трябва да е правоъгълна и не много тънка, около 3 мм. Поставете пълнежа в единия край и завийте. Не забравяйте да запечатате страните на пая.

Внимателно прехвърлете в тава, покрита с хартия за печене. Печете в предварително загрята фурна на 190°C за 35 минути. Оставете леко да се охлади преди сервиране.

Мини банички със сладко от череши 

Бутер тестото е истинско спасение за всяка домакиня. С него можете лесно и бързо да приготвите много различни десерти. Например мини банички със сладко.

Рецептата е с черешов вкус, но може да използвате любимото си сладко. Не забравяйте обаче, че ако е твърде течно, може да се разтече при печенето. За да избегнете това, добавете сгъстител, например царевично нишесте.

Продукти: 1 пак. бутер тесто, 400-450 г сладко от череши без костилки, 1 яйце, 25 г пудра захар, шепа брашно за работа с тестото.

Приготвяне: Преди да започнете работа, бутер тестото трябва да се размрази. Поръсете повърхността на масата с брашно. Разточете тестото на квадратен слой с дебелина 2 мм. Старайте се да движите точилката бавно и само встрани от вас, за да не нарушите структурата на пластовете. С помощта на остър нож нарежете тестото на девет равни квадрата. Вземете първия квадрат, сложете сладко върху него (1,5-2 ч.л.), но не в центъра, а по-близо до един от краищата. След това хванете другия край на тестото и покрийте плънката. За да предотвратите разливането на сладкото, използвайте вилица, за да запечатате краищата. Сглобете останалите осем мини пайове по същия начин. Направете два разреза отгоре на всеки от тях с остър нож. Счупете и разбийте едно яйце в купа и намажете пайовете. Печете ги в предварително загрята на 200°C фурна за 12–15 минути. Преди сервиране поръсете обилно с пресята пудра захар.

Бърза баница със сирене и домати 

Парче домашна баница с хрупкава коричка е удоволствие, което трудно се отказва. Защо да не поглезите себе си и любимите си хора?

Пригответе ефирна закуска със здравословен и вкусен пълнеж от домати, ароматни билки и нежна моцарела. Вземете за основа бутер тесто, което трябва да бъде леко размразено преди готвене.

Продукти: 1 пак. бутер тесто, 120 г сирене моцарела за пица, 1 домат, 2-3 стръка риган, сушен босилек и сол на вкус.

Приготвяне: Поставете бутер тестото върху покрита с пергамент работна повърхност. Както вече казахме, слоят трябва да бъде леко размразен. Не го разточвайте, ако искате пухкава баница. Вътре в квадрата по периметъра, отстъпвайки 1 см от краищата, направете плитки разрези с остър нож. Внимавайте да не пробиете тестото.

Измийте домата и го нарежете на филийки с дебелина 0,5 см. Нарежете и моцарелата на филийки. Разпределете сиренето и доматите върху тестото. Овкусете със сол и поръсете със сух босилек. Заедно с хартията внимателно прехвърлете пая в тава за печене. Поставете в предварително загрята фурна и печете 25 минути на 180°C.

Преди сервиране гарнирайте с пресен риган. Добър апетит!

Бутер сладкиши с крем и горски плодове 

Предлагаме да приготвите оригинален десерт - хрупкаво бутер тесто с деликатен крем и горски плодове. Това вкусно лакомство ще създаде настроение за вашия ден.

Продукти: За крема: 600 мл прясно мляко, 140 г захар, 100 г масло, 40 г брашно, 3 жълтъка, 1 яйце, 1 суп. лъж. с връх царевично нишесте.

За основата: 1 пак. бутер тесто, 1 ч. ч. малини, 1 ч. ч. боровинки, 1 яйце.

Приготвяне: Започнете с крема. Разбийте яйцето в дълбока купа, добавете жълтъците и разбийте до гладкост. Към яйчената смес добавете 70 г захар, нишестето и брашното. Разбъркайте всичко с бъркалка. Ако нямате нишесте под ръка, просто увеличете количеството брашно с още 50 г.

Изсипете млякото в тенджерка и добавете останалите 70 г захар. Разбъркайте, поставете на котлона и оставете да заври. Вземете 300 мл горещо мляко и постепенно го добавете към предварително приготвената яйчна смес. Бъркайте непрекъснато. Сипете яйчно-млечната смес в тенджерата с останалото мляко и върнете на котлона. На слаб огън, като разбърквате енергично, оставете кремът да се сгъсти. Обърнете специално внимание на този процес, така че кремът да не загори и да придобие еднородна консистенция. Свалете от котлона и докато е още горещ кремът, добавете масло със стайна температура. Разбъркайте отново енергично, докато маслото се разтопи напълно и се смеси с останалите съставки. Покрийте крема със стреч фолио и го оставете да изстине.

Поставете бутер тестото върху работната повърхност. Разточете леко, като поддържате квадратна форма. Разрежете на 4 равни части. Вземете първия квадрат. Отстъпвайки 1 см от края, направете четири разреза, успоредни на краищата. Важно е разрезите така да са направени, че тестото да остане цяло на две срещуположни страни. Загърнете изрязаните ъгли диагонално. Те трябва да припокриват ъглите на останалия блат. Благодарение на това след изпичане върху бутер тестото се оформят страни с „възелчета" от двете страни. По същия начин направете и останалото тесто. Намажете бутер тестото с яйце и поставете във фурната. Пече се 20 минути на 200°C. Междувременно прехвърлете изстиналия крем в плик. Когато баничките са готови, леко ги охладете и напълнете с крема. Поставете пресни плодове отгоре.

Допълнително десертът може да се украси с пудра захар.

Къпкейкове с пиле, гъби и кашкавал 

Печенето на един голям пай във фурната не винаги е удобно. Особено когато очаквате приятели на гости. Винаги има риск за някой да не стигне. Къпкейковете са друг въпрос. Приготвяте толкова, колкото гости се очакват. Споделяме рецепта за пайове с пилешко, гъби и кашкавал, приготвени във фурна.

Продукти: 1 пак. бутер тесто, 350 г пилешко филе, 80 г полутвърдо сирене, глава лук, 5-6 гъби, 3 суп. лъж. сметана, 15 мл растително масло, 1 яйце, пресен копър на вкус, сол и смлян черен пипер на вкус.

Приготвяне: Налейте вода в тенджера и сложете в нея месото, посолете малко. Поставете на котлона и гответе до готовност. Измийте гъбите и билките. Размразете тестото. Нарежете лука на тънки полукръгчета, гъбите - на филийки, а кашкавалът се настъргва на едро ренде. Напръскайте тигана с растително масло. Запържете лука до прозрачност и добавете гъбите, сол и черен пипер. Разбъркайте. Запържете гъбите и лука на среден огън за 6-7 минути. След това добавете нарязания копър и сметаната в тигана. Разбъркайте и запържете всичко заедно за още 5 минути. Първата половина от плънката е готова.

Свареното пилешко филе охладете малко и нарежете на малки парчета. Прехвърлете кашкавала и пържените гъби в купа при пилето. Разбъркайте. Счупете яйцето в купата и разбийте до гладкост.

Разточете тестото. Слоят трябва да е с дебелина 3-4 мм. Вземете чашка за къпкейк, обърнете я и я поставете върху тестото. Отстъпете 1 см от ръба на формата и с остър нож изрежете първия кръг. След това отново поставете формата върху тестото и, без да отстъпвате, изрежете втори кръг. Това ще бъде капака на къпкейка. Вземете големия кръг и го поставете вътре в чашката. Тестото трябва да приляга плътно към дъното и стените. Напълнете формата с плънката и поставете по-малкия кръг отгоре, за да запазите пая затворен. Намажете „капака" с разбито яйце и направете няколко дупки с вилица. Печете в предварително загрята на 180–190°C фурна за 15–20 минути. Съсредоточете се върху „капака" - той трябва да покафенее.

Посоченото количество продукти е достатъчно за 6-7 порции пайове.

Мини сладкиши с ябълки 

След това нека приготвим мини пайове от бутер тесто с ароматни ябълки във фурната. Този десерт ще се различава не само с приятния си вкус, но и с необичайната си форма, защото ако направите всичко правилно, ще получите истински ябълкови рози в бутер тесто.

Продукти: Основни: 800 г бутер тесто, 4 големи ябълки, 1 яйце, 1 ½ суп. лъж. пудра захар, ½ ч. лъж. канела, 2 суп. лъж. връх захар.

За сиропа: 750 мл вода, 50 г захар, 10 мл лимонов сок.

Приготвяне: Измийте добре ябълките. Разрежете плода на две части, отстранете сърцевината и семките. Нарежете половинките на тънки филийки. В малък съд смесете две супени лъжици захар и канела.

Пригответе сиропа: налейте вода и прясно изцеден лимонов сок в тенджера, добавете захарта. Разбъркайте и оставете да заври. Поставете ябълкови резени във врящия сироп. Оставете на огъня за 2-3 минути. След това, извадете ябълките от сиропа и прехвърлете да се охладят върху суха чиста чиния.

Разточете тестото, така че да се получи правоъгълник с дебелина 3 мм. Нарежете на ленти с ширина 3 см. Вземете първата лента. Отстъпвайки на 1,5 см от долния край на тестото, започнете да редите ябълковите резени, като ги припокривате по цялата дължина. Извитите „гърбове" на ябълките трябва да излизат извън тестото. Поръсете ябълките с канелено-захарната смес. Покрийте долната част на ябълките с останалата свободна част от лентата от 1,5 см. След това навийте тестото с ябълки вътре, сякаш на руло. Ще получите ядлива роза.

В застлана с хартия тава за печене наредете мини пайовете на малко разстояние един от друг. Намажете страните на „розичките", където е тестото, с яйцето, което трябва да разбиете предварително. Загрейте фурната на 200°C. Печете пайовете 40 минути. След това ги оставете да изстинат напълно. Преди сервиране поръсете десерта с пудра захар.

Препоръка: Най-добре е да използвате червени, умерено сочни ябълки.

Баница с картофи и месо 

Друга рецепта за лесен и засищащ пай. Използвайте кайма и картофи като пълнеж. Можете да добавите и други зеленчуци, като моркови, сушени домати, чушки и дори тиквички.

Продукти: 450 г бутер тесто, 500 г кайма, 2 глави лук, 4 картофа, 1 жълтък, смлян черен пипер и сол на вкус.

Приготвяне: Нарежете обеления лук на малки кубчета, смесете с каймата, сол и черен пипер. Нарежете картофите на ленти.

Разделете тестото на две части в съотношение 30 към 70. Временно отстранете по-малката настрани. Разточете по-голямото парче тесто с дебелина 2-3 мм. Полученият слой трябва изцяло да покрие дъното и стените на формата, в която ще се пече пая. Върху тестото, вече вътре във формата, поставете каймата, смесена с лука. Разпределете равномерно. Поставете следващия слой картофи в тавата. Преди това също трябва да се осоли. Разточете останалото тесто на тънко. Преминете върху него със специална къдрава ролка, за да получите мрежест модел, както е на снимката. Украсете пая с мрежа, намажете с жълтък и покрийте с фолио. Загрейте фурната на 180°C. Печете 40 минути, след което махнете фолиото и печете още 10 минути, за да покафенее отгоре.