Боядисаните яйца са традиционен символ на православния Великден. Те украсяват трапезата и дома и се подаряват на близки и приятели.

Защо яйца? Според една легенда Мария Магдалена дошла да проповядва на римския император Тиберий. След като съобщила добрата новина за Възкресението Христово, тя подарила на императора просто яйце - единственото нещо, което имала, защото не е било обичайно да идва с празни ръце. Тиберий не повярвал и извикал, че бялото яйце по-скоро ще стане червено, отколкото мъртвецът да може да възкръсне. И яйцето в ръцете на императора веднага станало червено. Учуден Тиберий казал "Воистина възкръсна!" Така яйцата стават знак и символ на победата на живота над смъртта.

Традиционното оцветяване на великденските яйца е в червено (цветът на пролятата кръв на Христос), но в наше време те се боядисват и в други цветове.

Сега има стотици методи за оцветяване - както с естествени, така и със синтетични бои. Но имайте предвид, че черупката е осеяна с микроскопични пори и дори най-малките пукнатини могат да се появят по време на процеса на готвене. Чрез тях компонентите на боята ще проникнат в яйцето.

Така че, ако приготвяте яйца за храна и ако имате деца, използвайте само естествени багрила. Но за да украсите масата и дома си, можете да се развихрите. Например, издухайте съдържанието на яйце или купете дървени, керамични или яйца от папиемаше. След това можете да ги нарисувате с всякакви бои, лакове и восъчни пастели, да им нанижете панделки и да ги закачите из апартамента и в градината.

Полезни съвети за домакинята

. Преди боядисване избършете яйцата с оцет или измийте със сапун.

. За да не се пръснат яйцата по време на готвене, оставете ги на стайна температура за един час преди това и добавете лъжица сол към водата.

. Колкото по-дълго яйцето седи в багрилото, толкова по-наситен ще бъде цветът - яйцата могат дори да се оставят в багрилото (за предпочитане естествено) за една нощ.

. За да блестят, избършете ги със салфетка, леко навлажнена в слънчогледово масло.

. Сушенето на боядисани яйца е удобно върху металната решетка на фурната.

Специалните бои и стикери са лесни за намиране в магазините, но ако искате да сте по-креативни в процеса, нека разгледаме различни начини за създаване на интересни и цветни яйца както за украса на масата, така и за дома.

Традиционно великденските яйца се разделят на 4 конвенционални вида: боядисани в един цвят, писани - ръчно рисувани с шарки, яйца, върху които след боядисване се надрасква дизайн, и поръсени с капки.

С естествени съставки

Различни цветове могат да се получат с помощта на естествени съставки - сокове и отвари от билки, зеленчуци и плодове. Един от най-старите и популярни методи е боядисването с люспи от лук. В зависимост от концентрацията на разтвора и времето за боядисване могат да се получат нюанси от светло кафяво до бордо.

Мраморни

Напоследък модернизираните версии на метода с лук стават все по-популярни, като например мраморните яйца. Овалвате яйцата в ситно нарязани мокри люспи, завързвате ги с найлонов чорап или марля и ги сварявате. След това добавяте няколко капки брилянтно зелено и получавате необичайна кафяво-зелена шарка.

Многоцветни

Можете също така да направите многоцветни мраморни яйца. Първо трябва да ги боядисате в един светъл цвят, след това изсипете по-тъмна или контрастна боя в чаша, добавете 1 чаена лъжичка слънчогледово масло, разбъркайте добре, така че масленото петно да се разпадне на капки. Внимателно потопете яйцето и оставете да изсъхне.

В синия спектър

Синият цвят може да се получи чрез накисване на яйце в чай хибискус или в отвара от червено зеле с добавка на оцет. И ако ги поставите в багрилото за различно време, ще имате комплект яйца с различна наситеност.

Сините нюанси могат да се получат и от естествени багрила

Флорален мотив

Върху черупката можете да поставите листа или цветя, предварително накиснати в гореща вода, лепенки върху найлонова основа, а яйцата да увиете в чорап или марля и да сварите. Резултатът ще бъде традиционен флорален орнамент, който е обичан от мнозина.

Пъстро

Ако не отстраните чаените листа и парчетата зеле, оцветяването ще бъде неравномерно, тогава можете да използвате четка за зъби, за да напръскате черупката със златна хранителна боя - и ето ви космически яйца!

Друг вариант за пъстро оцветяване - напръскайте с четка за зъби боя с различен цвят върху вече боядисаните яйца и след това попийте със салфетка.

Декупаж

Върху яйца можете да използвате техниката декупаж. Но вместо лепило е по-добре да използвате яйчен белтък. Вземете красива салфетка, внимателно отделете горния слой с цветя или орнаменти, изрежете желания елемент - колкото по-малък, толкова по-малко гънки ще има - намажете черупката с белтък, нанесете декоративния елемент и го намажете отгоре с белтък.