Павликени отново посрещна хиляди любители на веселите местни празници и ги покани да се забавляват на двудневен „Празника на яйцето". Най-голямото събитие в общината тази година акцентира на автентичните местни традиции и на чистата природа в региона. Местният фестивал се организира от 11 години и се утвърди като знаково събитие в културния календар на античния и вечен град. Организатори на събитието са Община Павликени и нидерландска фирма за производство на яйца, която празнуват 25 години от началото на дейността си в България, съобщиха от местната управа.

Началото на празника беше дадено сутринта в събота от домакина – кмета инж. Емануил Манолов. „Празникът на яйцето е празник на задружните усилия на хубавите хора от павликенския регион, които се гордеят със своето културно наследство и желаят да живеят в чиста околна среда", каза кметът. Инж. Манолов благодари на фирмата-спонсор, организаторите на програмата и гостите, дошли на празника в града.

Към публиката се обърна и заместник-посланикът на Кралство Нидерландия Юриен ван дер Хорст. " „Хайпро" и Павликени са чудесен пример, в който България и Нидерландия срещат своите опит и способности – Павликени със своите всеотдайни и талантливи хора, плодородни почви и първокачествено зърнопроизводство, а Нидерландия – с предприемаческия си дух, с устойчив подход към земеделието и своето птицепроизводство. Това сътрудничество дава резултат в едни прекрасни вкусни яйца на нашата трапеза. Джак и Ерик ван Леувен са сред чуждестранните пионери в българското селско стопанство и те видяха огромния потенциал, който България има", каза заместник-посланикът.

По традиция на празника имаше специална сцена с изпълнения на различни детски, ученически и самодейни състави, както и щандове на занаятчии и местни производители, детски работилници и кътове, , както и много атракции за посетителите в градския парк „Кирил Ракаров". Водещ на събитието беше актьорът Владимир Зомбори.

Новост тази година беше специалният Кът на местните традиции, в които 17 населени места представиха своите обичаи и поканиха публиката да им гостува. Всяко селище беше подготвило свой щанд, на който показа вкусни местни ястия. Оказа се, че павликенският регион е богат на кулинарни традиции, включително и малко известни рецепти.

Специална томбола с голяма награда екскурзия за двама до Нидерландия и още десетина награди беше проведена с публиката.

В обедните часове най-малките гости на празника се забавляваха в интересни творчески работилници и ателиета, обособени в Детски кът. Там настроението повишиха латино танците на „Ун Бесо", веселите игри на „Кинетофън" и работилниците по въздушна акробатика и жонглиране на „Нов цирк". Всяко дете участва в ателието по фейспейнтинг и можете да изрисува собствена еко-торбичка.

Много местни производители показаха своята продукция на специалния занаятчийски базар. Сред тях акцент бяха производителите на декоративна растителност, защото това е един от важните отрасли за икономиката на Павликени.

Другият специален кът беше за екология и опазване на околната среда. Екоексперти убеждаваха във важността на рециклирането и разделното събиране на отпадъци. Еко кътът беше обогатен с работилницата на роботи, по идея на СУ „Бачо Киро". Учениците демонстрираха със сглобен от тях робот как може да се събират отпадъци от околната среда. Те показаха и виртуална реалност, свързана с природата. От Общинският приют за безстопанствени кучета бяха оформили кът с малките си питомци и канеха повече хора да осиновяват домашни любимци от приюта. На своята маса Зоокът Павликени представи яйца от над 46 вида птици – фазани, пъдпъдък, щраус, зеброва амадинка, нанду, токачка, зелени яйца от араукана и много други. Голяма част от тях са събрани от птиците, които са показани в зоопарка, а останалите са дарение.

Следобедната част на програмата започна с атрактивното състезание „Руска рулетка", в която късметът посочи кой от участниците ще уцели суровото яйце измежду няколко сварени. Победителят получи награда.

Вечерта продължи с концерт с участието на група „4етно", Гергана Стоянова и Александър Симеонов с техния бенд и звездата на вечерта – Папи Ханс.

Парк "Кирил Ракаров" се превърна във фестивална дестинация този уикенд
Парк "Кирил Ракаров" се превърна във фестивална дестинация този уикенд