Всички знаем, че ако намерим четирилистна детелина ще имаме късмет. А какво ще стане, ако си отглеждаме такава в саксия? Някои хора казват, че колкото повече листа имат днешните ни героини, толкова повече благополучие има в дома. Дали е така? Проверете лично...

В интерес на истината най-разпространените декоративни детелини, всъщност са оксалиси. Но пак са с четири листа. Отглеждат се изключително лесно почти навсякъде и създават невероятен ефект. Запознайте се с късметлийските цветя:

Oxalis „Iron cross" или наречена още.

детелина „Шамрок" у нас се отглежда

предимно в саксии 

с изразен период на покой през зимата. Ако се прибере на топло и светло, няма да изпадне в покой.

Луковиците на този оксалис имат нетипична форма, но нямат големи претенции как ще бъдат засадени. Растението достига около 30 см. Толкова обикновено е дължината на листните дръжки, а розовите цветчета се извисяват малко над тях. 6-8 седмици след засаждане очаквайте цъфтеж.

Растението се отглежда повече заради сантименталната асоциация с късметлийските листа, отколкото заради цветовете. Типичното внушение, че е саксийно растение пречи да го видите в истинската му светлина и пълен разкош. Направете си експеримент и засадете няколко луковици в градината, щом се затопли времето. Изберете слънчево място или такова с шарена сянка, но светло. Шарката и цветът на листата ще са по-наситени на слънце, а формата на туфата ще е по-компактна.

При засаждане на луковиците осигурете добър дренаж на почвата, защото в противен случай рискувате загниване на луковиците. Поливайте редовно. Ако допуснете засушаване, оксалисът ще ви прости, но ще отнеме време да възстанови красотата си.

За оптимален ефект засаждайте повече луковици в една саксия или на малко пространство.

Оксалис в червени нюанси

на листните петури

е Оxalis triangularis. Той е перфектното растение за онези, които искат хем да им е красиво, хем да не полагат много грижи. Със своите внушително едри листа и божествената им виненочервена до виолетова окраска този оксалис ще украси всяка градина и балкон безупречно.

Цветовете в повечето случаи са бели, с което контрастират доста ефектно над тъмната листна маса. Листата от своя страна са чувствителни към светлината. През деня са широко отворени, а през нощта сякаш заспиват.

Оxalis triangularis е многогодишно растение. Луковичките наподобяват малка шишарка. Ако ги засаждате в контейнер и искате пълна саксия с прекрасни листа препоръчваме да я „пренаселите" с луковици. В градината важи същото. Полива се при необходимост. Мястото трябва да е слънчево. Иначе рискувате да получите рехава туфа с много криви листни дръжки и дребни листа.

Дали е на късмет да имате в градината си оксалиси не знаем, но сме сигурни, че

не искате да имате този - Oxalis corniculata 

Да, красиво растение е, но има перфектните механизми за оцеляване, размножаване и превземане на площи. Образува страшно много семена, а се вкоренява и на всеки възел, който се допре до почвата.

Опитни градинари твърдят, че борбата с нея е безсмислена. Дори хербицид не я мори, а дори да ѝ повлияе, съвсем скоро поникват нови растения.

Ако имате проблем с нея, препоръчваме да ограничите водата. Недостигът на вода възпрепятства цъфтежа, а следователно и образуването на семена. Плевене на засушените растения намалява популацията, което си е една малка победа. Редуцирането на семеобразуването също. Успех!