Брашнестата мана заразява основно младите растителни части на ябълковите дръвчета. Болестта се развива по цветовете, листата, младия завръз и летораслите. В резултат на нападението всички растителни части се покриват с бял налеп.

При зараза през вегетацията от долната страна на листата и върху листните дръжки се появяват брашнести петна с различна форма и големина. Те водят до деформации на петурата и завиване около централната жилка.

Благоприятни условия за развитие на болестта са меката зима, както и влагата. Честите и интензивни валежи по време на вегетацията задържат развитието на патогена.

Заразата

Паразитът презимува като мицел в заразените листни и цветни пъпки. През пролетта се проявява системната форма на болестта. Нападнатите цветни пъпки не се развиват и изсъхват.

Честите и интензивни валежи задържат развитието на болестта и ограничават заразяванията.

Сортовете:

  • Силно чувствителни са сортовете: Златна превъзходна, Джонатан, Джонафрий, Английска рента, Златна резистентна, Джонаголд, Айдаред, Виста белла, Грени Смит и други.
  • Умерена устойчивост имат: Глостер, Молиз делишес, Фуджи, Червена превъзходна и други.
  • Високо ниво на устойчивост притежават: Прима, Демократ, Фуджи и други.

Третиране

За да се осъществи ефективен контрол срещу болестта, необходимо е да се извършват редовни третирания. Пръсканията най-често се комбинират с тези срещу струпясването.

Има продукти, които се използват само срещу брашнеста мана, но също и такива, които са подходящи за борба и срещу двете болести.

Регистрирани фунгициди са: белис, козавет, кумулус, лимоцид, луна експирианс, луна кеър, ревиона, серкадис, скор, сяра ВГ, тиовит джет, флинт макс и други.